Bacaktaki Mor Damarlar Nasıl Geçer?
Bacaklarımız vücudumuzun hareket etmesini sağlayan aynı zamanda estetik açıdan görüntümüzü etkileyen organlarımızdan biridir. Pürüzsüz bacaklar güzelliğin en önemli parçalarından biridir. Ancak bazı etkenler bu estetik görüntüyü bozarak kişiyi mutsuz edebilmektedir. Özellikle bacaklarda beliren mor damarlar kişiye rahatsızlık verebilmektedir. Bu nedenle bacaktaki mor damarlar nasıl geçer sorusu en çok sorulan sorular arasındadır.
İşte bacaklardaki kötü görüntüye neden olan mor damarların oluşumu ve tedavisi ile ilgili merak edilenler:
İçerikler
Bacaklarda damarların belirginleşmesi nedir?
Bacaklarda damar belirginleşmesi en sık rastlanan problemlerden biridir. Varis olarak adlandırılan bu problem dolaşım bozukluğuna özellikle pıhtılaşma bozukluğuna bağlı olarak gelişebilmektedir. Toplar ve kılcal damarlar genişlemesi olarak ortaya çıkmakta ve genellikle ayaklarda görülmektedir. Bunun nedeni ise vücudun ağırlığının bacaklarımız tarafından taşınması ve basınca maruz kalmasıdır.
Toplardamar genişlemesi tedavi edilmesi gereken bir hastalık olup kişinin sağlığını olumsuz etkilemektedir. Uzun süre ihmal edildiğinde ilerleyerek ağrı, kaşıntı, kramp, kanama gibi problemlere neden olabilmektedir. Bu nedenle ihmal edilmeden mutlaka kalp-damar uzmanına başvurulması gerekmektedir. Kılcal damarlar ise genellikle estetik açıdan rahatsız edici olup ciddi sağlık problemlerine yol açmaz
Bacaklarda mor kılcal damarlar neden olur?
Bacaklarda mor kılcal damarlar çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir.
Başlıca nedenleri şunlardır:
- Kalıtım,
- Hareketsiz yaşam tarzı,
- Uzun süre sabit oturma ya da ayakta durma,
- Obezite,
- Gebelik,
- Damar tıkanıklığı,
- Sıkı kemer kullanma,
- Bacaklara darbe alma,
- Dar giysiler giyme,
- Güneş hasarı,
- Hormonal faktörler,
- Bazı hastalıklar,
- Karın içi basıncın artması (kabızlık, karın içi tümörü vb.) gibi nedenlerle ortaya çıkabilmektedir.
Bacaklardaki örümcek damarlar neden olur?
Yine örümcek damarlarının altta yatan temel nedeni damar hastalığı olarak da bilinen kronik venöz yetmezliktir. Bacaklardaki damarlarda artan basınç, örümcek damarları gibi yeni, sağlıksız damarların oluşumuna yol açar.
Bu durum, duvardaki sızan bir boruya benzemektedir. Derinin altındaki damarlardan akan kan borunun su sızdırması gibi kanı sızdırır ve yüzeyde lekelenmelere neden olur. Genlikle ayak bileklerinde, bacak arkasında, baldır gibi bölgelerde bulunmaktadır.
Örümcek ağı damarlarının oluşma sebepleri şunlardır:
- Sürekli oturma ya da uzun süre ayakta durma,
- Gebelik,
- Ayak bileği travması,
- Genetik yatkınlık vb. etkenler neden olabilmektedir.
Peki, bacaktaki mor damarlar nasıl geçer? Örümcek ağı damarlarının tedavi yöntemleri şunlardır:
Skleroterapi:
Halk arasında iğne tedavisi olarak da bilinmektedir. Uygulamada damar içerisine iğne ile girilerek ilaç enjeksiyon edilir. Bu şekilde damar kapatılır. Kan akışı başka bir damara yönlendirilir ve kullanılmayan damar iptal edilir. Kişiye bir zararı dokunmaz. İyileşme süreci kısadır. Ancak öncesinde mutlaka venöz damar sisteminin renkli doppler çekilmesi tavsiye edilmektedir.
Radyofrekans Ablasyon:
Problemli olan toplardamar içine kateter yerleştirilir. Buradan radyofrekans enerjisi ile damar duvarında oluşturduğu ısı ve kontraksiyon sonucunda damar büzülüp kapanır. Genel anestezi altında yapılan bu uygulamanın iyileşme süresi kısadır. Damar çapı 20 mm’ ye kadar olan safen ven damarlar (bacağımızın en büyük “yüzeyel” toplardamarlar) için yapılmaktadır.
Endovenöz Laser Ablasyon:
Bu yöntemde kaçak olan damar ameliyatla dışarı alınır. Damar içine girilip lazer ile hasarlı damarın içi kapatılır. Bu şekilde kapatılan damarda kaçak oluşmaz. Kapatılan damar vücut tarafından zamanla yok edilir. Kolay bir uygulama olan bu işlem lokal anestezi ile ayakta yapılabilir.
Lazer Tedavisi:
Örümcek damarlarının görünümünü azaltmak için sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Küçük ve kılcal damar tedavisinde etkili olan lazer tedavisinin kronik venöz yetmezlik semptomlarında bir etkisi yoktur. Lazer cihazından gönderilen lazer ışığı ile problemli damarı cilde zarar vermeden yok eder. Lokal anestezi ile gerçekleştirilen bu yöntem genellikle güvenilir ve etkilidir.
Varis Çorabı:
Bacak üzerindeki basıncı azaltmaya, kan akışını düzenlemeye yardımcı olan çoraplardır. Var olan problemi düzeltmez ancak semptomları azaltarak gelişimini durdurmaya yardımcı olabilmektedir. Doktor tavsiyesi ile kullanılmalıdır.