Zamanın en çok etkisini gördüğümüz yer, yüzümüzdür. Yüzümüzde ise zamandan en çok etkilenen bölgemiz göz çevremizdir. Çünkü göz çevremizdeki derimiz diğer bölgelere göre daha ince ve daha hassas yapıdadır. Çevresel faktörler, yaş, stres, alışkanlıklarımız vb. bu kırışıklıkların ortaya çıkmasında neden olmaktadır. Bununla birlikte genetik her şeyde olduğu gibi göz çevresi kırışıklıklarının da sebepleri arasındadır. Genetik göz altı kırışıklıkları, kişinin tüm önlemleri almasına rağmen ortaya çıkabilmektedir.
Göz altı Kırışıklıkları Neden Oluşur?
Göz çevremizdeki derimiz diğer bölgelerimize göre daha ince ve hassastır. Bu sebeple iç ve dış etkenlerden daha fazla etkilenebilmektedir. Bu etkenlere bağlı olarak da göz altı morlukları, kırışıklık, torbalanma gibi problemler ortaya çıkabilmektedir. Sağlık açısından olmasa da estetik açıdan kişiyi rahatsız eden bu problemler kişinin daha yorgun, yaşlı görünmesine neden olabilmektedir. Göz altı kırışıklıkları ise en sık rastlanılan ve zamanla kaçınılmaz olan problemlerden biridir.
Göz altı kırışıklıkları iç ve dış etkenlere bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir.
Gözaltı kırışıklıklarının ortaya çıkma nedenleri şunlardır:
Yaş: Yaş ile birlikte cildimiz de elastikiyetini kaybeder. Ciltte yaşa bağlı olarak ortaya çıkan kolajen, kas ve yağ kaybı cildin kırışmasına neden olur. Göz çevresinde de bu etkenler zamanla kırışıklıkların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Genellikle 30’lu yaşlarda belirmeye başlayan kırışıklıklar günümüzde daha erken görülmeye başlamıştır. Bununla birlikte genetik de erken kırışıklıkların nedenlerinden biridir.
Güneş: Cilt üzerinde lekelenme, yaşlanma belirtilerini hızlandırma gibi olumsuz etkileri olan güneş hassas göz çevresini de etkilemektedir. Cildin yapısını bozan UV ışınlarına uzun süre maruz kalındığında ayrıca cilt kanseri gibi daha tehlikeli cilt problemlerine yol açabilmektedir. Bu nedenle güneşe çıkmadan mutlaka yüksek faktörlü koruyucu kullanılması gerekir.
Sigara: Tüm vücuda birçok zararı olan sigara cildin elastikiyetini azaltan ve hızlı bir şekilde yaşlanmasına neden olmaktadır. Sigara kullanımına bağlı göz çevresi ve ciltte ciddi oranda bozulma ve kırışıklıklar ortaya çıkabilmektedir.
Genetik: Ailemizden gelen ve bizi oluşturan tüm özelliklerimizden genetiğimiz sorumludur. Genetik olarak sahip olduğumuz özelliklerimizi değiştirmek daha zordur ve genellikle ortaya çıkması önlenemez. Göz altı kırışıklıkları da bunlardan biridir. Genetik göz altı kırışıklıkları, tüm önlemelere rağmen kısmen geciktirilebilir ama krem, korunma vb. normal yollarla önlenemez. Günümüzde bilim ve teknolojinin gelişmesi ile birlikte farklı yöntemler ile bu göz altı kırışıklıkları tedavi edilebilmektedir.
Bunlarla birlikte stres, yanlış uyku pozisyonu, yanlış ürün kullanımı gibi etkenler de göz altı kırışıklıklarına neden olabilmektedir.
Göz Altı Kırışıklıkları Nasıl Geçer?
Göz altı kırışıklıklarının tedavisinde farklı yöntemler kullanılabilmektedir.
Tedavi yöntemleri şunlardır:
Krem: Cildin kaybettiği nem ve elastikiyetini kazandırmaya yardımcı olan kremler ile göz çevresindeki kırışıklıklar önlenip azaltılabilmektedir. Cilt için gerekli vitamin, enzim gibi bileşenleri içeren kremler önleme ve daha hafif düzeyde kırışıklıklar için etkili olabilmektedir. Ancak burada krem seçiminin cilde uygun yapılması önemlidir. Bu nedenle uzman tavsiyesi ile kullanılması daha sağlıklı olacaktır.
Masaj: Farklı masaj teknikleri ile ciltteki kaslar çalıştırılıp, kolajen üretimi artırılması desteklenebilmektedir. Yüzde oluşan kırışıklıkları önlemek için uygulanan masajlar düzenli yapıldığında özellikle oluşumunu ve hafif düzeydeki kırışıklıkları azalttığı gözlemlenebilmektedir.
Bu yöntemler daha çok, kırışıklıkları önlemek, geciktirmek ve hafif düzeydekiler için etkili olabilmektedir. Ancak ileri derecede olan kırışıklıklar ve daha kalıcı çözümler için profesyonel yöntemlere başvurulmaktadır.
Gözaltı kırışıklıkları için hangi işlemler yapılır?
Göz altı kırışıklıkları tedavisinde farklı yöntemler ile etkili sonuçlar alınabilmektedir.
Göz altı kırışıklıkları için yapılan işlemler şunlardır:
- Botoks: İçerisindeki bileşenler ile kasların hareketlerini kısıtlayan bu yöntemde özellikle mimiklere bağlı ortaya çıkan kırışıklıklar önlenebilmektedir. Ayrıca oluşan kırışıklıkların da açılması sağlanmaktadır. Bununla birlikte kas kullanımı kısıtlandığı için yeni kırışıklık oluşumunu da önleyebilmektedir. Botoks kalıcı olmayıp belirli aralıklarla tekrarlanmalıdır.
- Fraksiyonel Lazer: Bu yöntemde üst deri (epidermis) üzerinde küçük kanallar açılır. Bu kanallardan alt tabakaya lazer ışığı gönderilerek cilt kontrollü olarak deforme edilir. Cilt bu deformasyon sonucu kendini yenileyerek kırışıklıklar azalır ya da ortadan kaybolur. Cilde herhangi bir zarar vermez.
- Erbium YAG Lazer: Üste deri tabakası lazer ile kontrollü olarak soyulur. Böylece eski ve deforme olmuş deri yerine yeni ve sağlıklı bir derinin gelmesi sağlanır. Kırışıklık tedavisi için uygulanan bu yöntem göz çevresi için de uygundur.
- Emerge Lazer: Bu yöntemde; cildin altında mikro termal kanallar açılır. Bu şekilde kolajen yapımı uyarılarak cildin yenilenme mekanizması harekete geçirilir. Bu işlemde ayrıca cihaz ile göz çevresine atışlar yapılarak gerçekleştirilir. Herhangi bir soyma işlemi içermez.
- Dermapen (mikro iğne): Ucunda çok küçük olan iğneleri olan cihaz ile göz çevresinde çok küçük delikler açılır. Cilt bu delikleri yara olarak görüp onarmaya çalışır. Bu şekilde göz çevresindeki kırışıklıklar da bu yenilemeyle azalır veya ortadan kaybolur.
- Altın İğne (Fraksiyonel Radyo Frekans Dalgaları): Cilt altına radyo frekans dalgaları verilerek kolajen üretimi artırılması sağlanır. Bu şekilde cilt yüzeyindeki kırışıklıklar da tedavi edilir. Uygulamada dalgalar, üzerinde çok küçük iğneler olan bir cihaz ile derinin alt tabakalarına gönderilir.
- Işık Dolgusu: Göz çevresindeki kırışıklık, çöküntü gibi problemlerin tedavisinde kullanılan bu yöntemde göz altına bir dolgu malzemesi enjekte edilir. Bu dolgu malzemesinin içinde cildin doğal yapısında bulunan hyaluronik asit bulunur. Işık dolgusu ile göz altı kırışık ve çöküntüleri giderilebilmektedir. Kalıcı olmayıp belirli aralıklarla tekrarlanması gerekir.
- Blefaroplasti: Bu yöntem diğerlerinden farklı olarak cerrahi bir işlemdir. Düşük göz kapağı, göz altı torbaları gibi problemleri olan kişilere yapılır. Bununla birlikte göz altı kırışıklıkları da tedavi edilir.
Yukarıda belirtilen yöntemler içinden kişiye en uygun olanı seçilerek yapılır. Kişiye göre seans sayıları değişiklik gösterebilir. Bunu uzmanınızın belirlediği ve önerdiği doğrultuda yapmak gerekir. Kolay ve etkili olan bu uygulamalar doğru uzmanlar tarafından ve donanımlı merkezler yapılmalıdır. Özellikle göz gibi hassas bir organda yanlış bir uygulama geri dönüşü olmayan olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir.
Heraderma Polikliniği’nde göz altı kırışıklıklarınız uzmanınız tarafından belirlenen ve önerilen yöntemlerle güvenilir bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Kişiye özel olarak planlanan tedavi programı ile etkili ve sağlıklı sonuçlar alabilirsiniz.