Bot. Toks. uygulamaları ile ince kırışıklıklar ile zaman içerisinde belirginleşmeye başlayan mimik izlerini hafifletmek, yaşlanma belirtileri oluşumunu yavaşlatmak ve daha genç bir ifadeye kavuşmak mümkün olsa da kimi zaman daha fonksiyonel etkileri de ön plana çıkabilir. Masseter toksini uygulaması da sunduğu etkilerle yaşam kalitesini artırmakla birlikte sağladığı kozmetik faydalarla giderek daha çok tercih edilmektedir.
Masseter Kası Nedir?
Çiğneme kası olarak da adlandırılabilen masseter kası, yüzün her iki tarafında elmacık kemikleri ile çene kemiği arasında konumlanır. Bazı kişilerde masseter kasının yapısal olarak çok gelişmesi ve büyümesi sonucu yüzün şeklinin değişmesi; köşeli bir hal alması gibi istenmeyen değişimlerle karşılaşılabilir.
Masseter Kası Neden Büyür?
Çiğneme kasındaki bu yapısal değişim ardında;
- Genetik faktörlerin,
- Sert gıda tüketiminin,
- Sakız çiğnemenin ve
- Bruksizm yani diş sıkma givi nedenler bulunabilir.
Bruksizm Nedir?
Halk arasında diş gıcırdatma ve diş sıkma gibi isimlerle bilinen ‘bruksizm’ hayat kalitesini azaltan ve sağlığı etkileyen bir dizi sonuca yol açabilir. Genellikle geceleri uyku esnasında diş sıkmaya bağlı olarak ortaya çıkan şikâyetler arasında yer alan, çene ve dişler ve boyun bölgesini etkileyen ve baş kısmında yoğunlaşan ağrı yaşam kalitesini azaltabilir. Dişlerin sürekli ve yüksek bir kuvvetle sıkılmasına bağlı olarak diş yapısında deformasyon oluşması, ağız ve diş sağlığının bozulması da söz konusu olabilmektedir.
Bruksizm tedavisinde yol açtığı etkin sonuçlarla dikkat çeken masseter toksini aynı zamanda kare ve sert yüz hatlarına sahip olan kişiler tarafından da estetik amaçlı tercih edilebilmektedir. Enjekte edildiği bölgede yer alan masseter kasının sinir sinyallerini geçici olarak bloke ederek kasın aşırı kasılması engellenir. Böylece yüzün daha ince ve oval bir yapıya sahip olması, yüz şeklinin daha dengeli hale getirilmesi sağlanabilir.
Masseter Tedavisi Ne İşe Yarar?
Cerrahi nitelik taşımayan, klinik ortamında güvenle gerçekleştirilebilen masseter toksini bir dizi etkiye yol açar. “Masseter toksini ne işe yarar?” sorusuna şu yanıtlar verilebilir:
Masseter toksini uygulaması ile;
- Diş gıcırdatma sorununun tedavisi mümkün olabilmektedir.
- Çene kaslarının gerilimi azaltılabilmektedir.
- Bruksizm nedeniyle ortaya çıkan yüz, çene, diş, kulak, baş ağrısı belirgin ölçüde hafifletilebilmektedir.
- Masseter hipertrofisi nedeniyle çene bölgesinde oluşan köşeli görünüm incelmekte, daha zarif ve kadınsı yüz hatlarına ulaşılabilmektedir.
Bruksizm tedavisi kapsamında masseter toksin ile çok başarılı sonuçlar alınabilse de daha uzun vadeli ve efektif bir tedavi yapılabilmesi adına diş sıkma nedenlerinin belirlenmesi, bu nedenlere yönelik tedavi planlaması yapılması önem taşır.
Masseter Toksini Tedavisi Kimlere Yapılmaz?
Masseter Bot. Toks. uygulaması oldukça güvenlidir. Yine de uygulama için uygun kabul edilmeyen bazı hasta gruplarından bahsedilmesi mümkündür. Sinir ve kas hastalıkları bulunan ve enjeksiyon bölgesinde enflamasyon olan hastalar için Bot. Toks. Uygulamaları gerçekleştirilmez. Aynı şekilde emzirme ve gebelik döneminde olan kadınlar da masseter toksini için uygun olarak kabul edilmez. Emzirme ve gebelik döneminde masseter toksininin spesifik bir zararı klinik çalışmalarda gösterilmemiş olsa da uzmanlar güvenli tarafta kalınmasını önermektedir.
Masseter Tedavisi Nasıl Yapılır?
Lokal anestezik etkili kremin bölgeye sürülmesinin ardından yaklaşık 8 mm derinliğinde bulunan masseter kasındaki üç farklı bölgeye doğrudan toksin enjekte edilerek gerçekleştirilen tedavi sırasında çok ince iğneler kullanılır. Uygulama öncesi bölge uyuşturulduğu için hastalar acı ya da ağrı hissetmez. İşlem yaklaşık 10 dakikada tamamlanır.
Tek seans ya da hasta özelinde 3-4 ayda bir tekrarlanan seanslarla hastaların hem estetik beklentilerinin karşılanması hem de diş gıcırdatma nedeniyle azalan yaşam kalitelerinin artırılması mümkün olur.
Masseter toksin tedavisi sonrası etkiler yaklaşık 3 gün sonra görülmeye başlanır. Tam etki için ortalama 10-15 gün gibi bir sürenin geçmesi gerekebilir. Tedavi uzman hekimler tarafından gerçekleştirildiğinde yan etki oluşma ihtimali minimal ölçüdedir. Nadiren de olsa bölgede geçici kızarıklık, morarma ve hassasiyet oluşabilir.
Heraderma kliniğinde tüm tedavilerimizde olduğu gibi masseter toksini uygulaması için de hasta özelinde planlama gerçekleştiriyoruz. Uzman hekimlerimiz tarafından gerçekleştirilen tedavilerimiz sırasında hastalarımızın sağlığını ve konforunu önceliklendiriyoruz.
- Ana Sayfa
- Hakkımızda
- Medikal Estetik
- Dermatoloji
- Akne ve Akne İzi Tedavileri
- Cilt Bakım Aşamaları
- Cilt Gençleştirme
- Klinik Dermatoloji
- Medikal Cilt Bakımı
- Pigmentasyon ve Yaşlılık
- Saç Dökülmesi Tedavileri
- Visia Cilt Analizi
- Bloglarımız
- İletişim
- Türkçe