Epilasyon Lazerleri ve Özellikleri
İstenmeyen tüylerin uzaklaştırılmasında kullanılan lazerler kıl folikülü içerisinde bulunan melanini hedefler. Lazer epilasyonda melanin tarafından seçici olarak absorbe edilen uzun dalga boyları kullanılır. Kromofor olarak foliküler melanin kullanıldığı için lazer epilasyon uygulamasında en etkili sonuç, koyu renk kıla sahip açık tenli hastalarda elde edilir. Epilasyon amaçlı ilk kullanılan normal modlu Ruby lazerin ardından, Alexandrite (755nm), Diode (800nm) ve ND: Yag (1064nm) gibi uzun dalga boylu lazerler, uzun atım sürelerinde kullanılmış ve güvenli, etkili kıl kaybı sağlanmıştır. ND: Yag lazerler özellikle koyu tenli hastalarda, hipopigmentasyon gelişmeden tedaviye olanak sağlamıştır; ancak diğer lazerlere göre etkinliği daha düşük bulunmuştur.
Uzun atımlı Alexandrite lazerler ile koyu tenli hastalarda yan etkiler gelişebileceğinden, bu lazer deri tipi I-III olan hastalarda uygundur. Uzun atımlı Diode lazer ise, her seansta %20/35 oranında kıl kaybına yol açan, koyu tenli hastalarda da kullanılabilme avantajı olduğu için özel cilt ve kıl tipleri için sıklıkla tercih edilen bir lazerdir.
Lazer Epilasyon Uygulamasında Risk Taşıyanlar Kimlerdir?
Bronz deri, lazer tedavisine daha az yanıt verdiğinden ve bronz deride yan etkiler daha fazla görüldüğünden, bronzluk kayboluncaya kadar lazer epilasyon tedavisi ertelenmelidir. Aktif kutanöz enfeksiyonu olanlar ve rekürren herpes enfeksiyonu olanlarda da uygulama ertelenmeli, uygun antibiyotikler ve antiviraller kullanılmalıdır. Psoriasis ve vitiligo gibi cilt hastalığı bulunanlarda köbnerizasyon gelişimi açısından dikkatli olunmalıdır.
Dikkat edilmesi gereken diğer bir yan etki, paradoksal hipertrikoz gelişimidir. Paradoksal hipertrikoz, lazer epilasyon sonrası 1-3 ay içinde tedavi bölgesindeki kıl sayısında artış olarak tanımlanmaktadır. Bu yan etki sıklıkla, deri tipi III ve üzeri kadın hastalarda yüz lokalizasyonunda gözlemlenmektedir. Bu sebeple koyu tenli hastalarda mümkünse yüz bölgesi epilasyonunda Alexandrite lazer kullanımından kaçınılmalıdır.
IPL ve Epilasyondaki Yeri
Epilasyon amacıyla farklı dalga boylarında (400-1200) IPL cihazları da kullanılabilmektedir. İstenmeyen koltuk altı tüylerinin kalıcı olarak uzaklaştırılmasında, IPL ve Diode lazeri kıyaslayan bir çalışmada Diode lazerin IPL’den daha etkili, ancak daha ağrılı olduğu sonucuna varılmıştır. Son zamanlarda epilasyon amaçla kullanılabilen ev tipi IPL cihazları popülerleşmektedir. Ancak bu cihazlarla ilgili geniş serili ve uzun takip süreli çalışmaların bulunmaması yorumları sınırlamaktadır.
- Ana Sayfa
- Hakkımızda
- Medikal Estetik
- Dermatoloji
- Akne ve Akne İzi Tedavileri
- Cilt Bakım Aşamaları
- Cilt Gençleştirme
- Klinik Dermatoloji
- Medikal Cilt Bakımı
- Pigmentasyon ve Yaşlılık
- Saç Dökülmesi Tedavileri
- Visia Cilt Analizi
- Bloglarımız
- İletişim
- Türkçe
Alexandrite Lazer
Alexandrite lazerin dalga boyu 755 nm’dir. FDA tarafından kalıcı epilasyona uygunluğu onaylanmıştır. Kıl ve cilde renk veren melanin yoğunluğu kılın ve derinin rengini belirler. Kıl koyu ise melanin miktarı yoğundur. Kıl açık, beyaz ise melanin miktarı az ya da yoktur. Bu nedenle bu lazerler açık renk kıllara etki etmezler. Cilt rengi koyu ise yani melanin boyası fazla ise lazer enerjisi cilt tarafından da tutulur. Bu durum ciltte yanıklara ve lekelere neden olabilir. İşte bu nedenle Alexandrite lazerler koyu renkli ciltlere uygulanamaz. Sadece açık renkli ciltlerde uygundur.
Diode Lazer
Epilasyonda kıl folikülü için etkili ve güvenli iki dalga boyunu (800 nm – 950 nm) hem kıla hem kıl köküne aynı anda gönderebilen hibrit teknolojisidir. Başlığın aynı zamanda soğutma etkisi ile epilasyon daha acısız ve güvenlidir. Ütüleme modu ile kıl kökünü kısa zaman diliminde çok sayıda atışla ısıtarak yakar. Ütüleme epilasyon anlık yüksek atış gücü ile değil sık atış aralıkları ile çalıştığından dolayı daha hızlı bir epilasyon seansı geçirilmesini sağlar.
ND: Yag Lazer
Nd-Yag lazerin dalga boyu 1064 nm’dir. Çok esmer tenli kişilerin epilasyonu içinde kullanılabilir. Bu lazerin dövme silme amaçlı kullanılabilmesi için Q-Switch ND: Yag lazer türü olmalıdır. Lazer ışınlarının çeşitli dokulardaki emilim eğrilerine bakıldığında ND: Yag lazerin melanin emiliminin epilasyonda kullanılan diğer lazerlere göre daha düşük olduğu görülür. Daha yüzeyde olan yüksek melanin emilimi amaca hizmet etmez.