Selülitlerden Kurtulmanın Etkili Yöntemleri
Selülit, en basit ifadeyle deri altındaki ceplerde yağ hücrelerinin birikmesi olarak tanımlanabilir. Genellikle uyluk, kalça, bacak ve karın bölgesinde ortaya çıkarak yumrulu, çukurlu görünüme neden bir cilt problemidir. Kadınlarda çok daha yaygın görülen selülitler, sağlığa zararlı olmamakla birlikte estetik açıdan rahatsızlık yaratmaktadır.
Selülit oluşumunu gidermenin birçok farklı yolu bulunmaktadır. Selülit tedavisi; lazer, ultrason, radyofrekans enerjisi gibi teknolojilere sahip özel cihazlarla, lenf drenaj yöntemiyle veya mezoterapi ile gerçekleştirilebilmektedir.
Selülit nedir?
Yağ hücreleri deri katmanlarının arasına doğru çıktığında çukurlu, yumrulu, pütürlü bir görünüme yol açar. İşte bu durum selülit olarak adlandırılır.
Selülit yaygın olarak kadınlarda görülen, erkeklerde ise nadir rastlanan bir tür dolaşım bozukluğudur. Selülitin genellikle kadınları etkileyen bir problem olmasının temel nedeni her iki cinste yağ dokusu, bağ dokusu ve kas dokularının farklı şekillerde dağılım göstermesidir. Bağ doku bantları erkeklerde çapraz, kadınlarda ise dikey olarak uzanır. Yağ hücreleri büyüğünde, bu bantlar tarafından sıkıştırılır. Bu durum selülite yol açar.
Sıklıkla bacak, kalça, uyluk ve karın bölgelerinde ortaya çıkan selülitler deri üzerinde çukurlu, yumrulu yapılar halinde kendini gösterir. Portakal kabuğu görünümü selülitleri tanımlamak için en sık kullanılan ifadelerden biridir.
Selülit neden oluşur?
Sağlık açısından herhangi bir zararı olmayan selülitler çoğu zaman normal kabul edilmektedir. Genellikle kadınlarda görülen selülit oluşumunun kesin bir nedeni bilinmemekle birlikte selülit oluşumunu tetikleyen ve riski artıran bazı unsurlar şöyle sıralanabilir:
- Genetik yatkınlık
- Hormonal değişiklikler
- Doğum yapma
- Az su tüketmek
- Kötü beslenme
- Hareketsiz yaşam
- Hızlı kiloalımı ve kilo kaybı
Selülit nasıl önlenebilir?
Estetik anlamda kişiyi rahatsız edebilen selülitleri önlemenin veya azaltmanın en etkili yolu sağlıklı yaşam alışkanlıklarını benimsemektir.
- Beslenme listenin başında gelmektedir. Meyve, sebze ve lif açısından zengin gıdaları tüketmek selülit riskini azaltır. Öte yandan, daha sağlıklı, sıkı ve genç bir cildin temel ihtiyaçlarından biri de kolajendir. Ciltte kolajen üretimini tetikleyecek C vitamini yönünden zengin besinler de mutlaka tüketilmelidir.
- Her gün bol sıvı tüketmek selülit karşıtı en basit önlemlerden biridir.
- Her gün düzenli egzersiz yapmak hem kilo vermehem de ideal kiloda kalmayı sağlar; kas yoğunluğunu da artırarak selülitleri önlemeye yardımcı olur.
- Sigara ve alkol tüketiminden uzak durarak selülit riskini azaltmak mümkündür.
Bunun yanı sıra hafif seviyedeki selülit probleminin çözümünde masaj etkili bir yöntemdir. Problemli bölgelere elle veya fırça ile masaj yapmak kan dolaşımını hızlandırarak, selülit görünümünü azaltabilir.
Selülit tedavisi nasıl gerçekleştirilir?
Cilt pürüzsüzlüğünü bozan selülitlerin giderilmesinde ameliyatsız estetik yöntemleri kullanılmaktadır.
Selülit tedavisi kapsamında uygulanan yöntemler şu şekilde sıralanabilir:
- Emtone: FDA onaylı bu özel yöntemde, termal ve mekanik enerji bir arada kullanılmaktadır. Selülitler bu ikili sistemle yok edilebilir.
- Coaxmed:5 farklı teknolojiyi aynı cihazda buluşturan Coaxmed, çoklu cilt problemlerinde etkili bir çözümdür. Özellikle cilt gençleştirme alanında kullanılan bu cihazın tedavi ettiği problemlerden biri de selülittir.
- Exilis Elite:Radyofrekans ve fokuslu ultrasonun birlikte kullanıldığı bu uygulama cildi yeniler ve sıkılaştırır. Selülit tedavisinde de etkili bir yöntemdir.
- Lazer tedavisi:Lazer ışınlarının problemli bölgelere uygulanmasıyla selülitler yok edilebilir.
- Lenf Drenaj (Pressoterapi):Dışarıdan basınç uygulanarak vücudun dolaşım sistemini düzenlemeye yardımcı olan bu yöntem, selülit görünümünü gidermede son derece başarılıdır.
- Mezoterapi:Lipoliz Mezoterapisi olarak adlandırılan yöntem kapsamında, yağ dokularının parçalanmasına yardımcı olan özel bir karışım, selülitli bölgeye enjekte edilir. Böylece hem bölgesel yağlanma hem de selülit problemi giderilebilmektedir.