Kriyoterapi, hem iyi huylu hem de kötü huylu cilt değişikliklerinin lokal dondurma tekniği ile tedavi edildiği etkili bir prosedürdür. Kriyoterapi, cilt kanseri öncül maddelerinin (örneğin aktinik keratozlar), siğillerin ve diğer cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılabilir.
Kriyoterapi Uygulaması Nasıl Yapılır?
Kriyoterapi uygulamasında cilt, birkaç saniye içinde çok düşük sıcaklıklara inecek şekilde soğutulur. Bu soğuk şok sonucunda hastalıklı doku yok olur ve iyileştiğinde yerini sağlıklı cilde bırakır. Dondurma, sıvı azot (nitrojen) püskürtülerek veya soğutulmuş metal problarla temas yoluyla sağlanır.
Yaşlanma Önleyici Ajan Olarak Kriyoterapi Nasıl Kullanılır?
Lokalize kriyoterapi, tüm vücut kriyoterapisi ile aynı prensipler üzerinde çalışan bir işlemdir. Yaşlanmaya karşı uygulanan kriyoterapide soğuk, cildi iyileştirmek, pürüzsüzleştirmek, kırışıklıkları doldurmak ve lekeleri gidermek için kullanılır.
Uygulama esnasında yüze ve boyuna bir nitrojen buharı uygulanır. 10 ila 20 dakikalık bir seansta soğuk, cildin kalitesi ve görünümü üzerinde doğrudan etkisi olan mikro dolaşımı harekete geçirir. Bu işlem, ciltteki doğal kolajen üretimini de teşvik eder. Bu nedenle cilt gözle görülür şekilde daha genç görünür ve yaşlanma belirtileri daha az belirgin hale gelir. Kriyoterapi aynı zamanda, lekeleri giderip cildin saflığını geri kazandırarak cilt tonunu eşitler.
Yaşlanma karşıtı kriyoterapi, yorgunluk izlerini gidermede ve doku şişmesini azaltmada etkilidir. Tedavi, koyu halkaları ve kabarık dokuları kaldırarak cildinizin daha parlak görünmesine yardımcı olur.
Farklı Cilt Hastalıklarında Kriyoterapi Kullanımı
Kriyoterapi, cilt problemlerini tedavi etmenin yanı sıra ağrıyı ve cilt tahrişini gidermek için de kullanılabilir. Kriyoterapi cilt problemlerini tedavi ederken aynı zamanda cildi gençleştirebilir ve cilde daha pürüzsüz ve ışıltılı bir görünüm verebilirler.
- Egzama, cildin kaşıntılı bir iltihabıdır. Etkilenen en yaygın alanlar eklemlerdir, ancak döküntüler vücudun başka herhangi bir yerine de yayılabilir. Bu sorundan muzdarip kişiler, tüm vücut kriyoterapi seanslarını içeren tedaviyi deneyebilirler.
- Egzama gibi sedef hastalığı da kırmızı, pul pul lekelerle karakterize, bulaşıcı olmayan bir cilt hastalığıdır. Farklı sedef hastalığı türleri vardır ve şiddetin dereceleri kişiden kişiye değişir. Bu hastalık, cilt yüzeyinde biriken aslında ölü hücreler olan pulların oluşumu ile karakterizedir. Pullar genellikle dirseklerde, dizlerde, sırtta, saçlı deride ve tırnaklarda bulunur. Tüm vücut kriyoterapisi, pulların oluştuğu alanları yatıştırır ve azaltır.
- Akne tedavisinde de ilaç tedavisine ek olarak lokalize kriyoterapi kullanılabilir. Deride nitrojen kullanılması sivilce lezyonlarının gelişimini azaltacak ve sivilcelerin yok olmasına neden olacaktır.