Çukurlaşmış Sivilce İzleri Nasıl Geçer?
İçerikler
Sivilce Nedir?
Sivilce, cilt altındaki kıl kökleri tıkandığında ortaya çıkan yaygın bir cilt rahatsızlığıdır. Yağlı ve ölü deri hücreleri gözenekleri tıkadığında oluşan sivilceler, çoğu zaman yüzde meydana gelir ancak sırt, göğüs ve omuzlarda da görülebilir.
Sivilce Neden Çıkar?
Sivilceye neden olan dört ana faktör şunlardır:
- Fazla yağ (sebum) üretimi
- Yağ ve ölü deri hücreleriyle tıkanmış kıl kökleri
- Bakteri
- İltihap
Çukurlaşmış Sivilce İzleri Nasıl Oluşur?
Çukurlaşmış sivilce veya akne izleri, ciltte delikler veya girintiler şeklinde kendini gösteren içbükey bir şekle sahip lekelerdir. Derinin daha derin katmanları hasar gördüğünde ortaya çıkarlar.
Çukurlaşmış izler için her biri farklı sonuçlara sahip çeşitli tedaviler vardır. Bazı cilt tipleri bazı tedavileri daha az tolere edebilir, bu nedenle seçeneklerin bir dermatolog tarafından değerlendirilmesi önemlidir.
Çukurlaşmış Sivilce İzleri Nasıl Tedavi Edilir?
- Kimyasal Peeling
Sivilce sonrası ciltlerinde çukurlaşma gözlenen birçok kişi, kimyasal soyma (peeling) işlemini tercih eder. Kimyasal peeling sırasında yüze bir asit tabakası uygulanır. Bu uygulama cildin dış katmanlarını kaldırır ve cildin yenilenmesine neden olur.
- Dermabrazyon
Dermabrazyon seansları, kimyasal kullanmadan kimyasal peeling ile benzer sonuçlara ulaşır. Üst katmanları kazımak için küçük, dönen bir tel fırça çukurlaşmış derinin üzerinden geçirilir. Dermabrazyon, cilde daha eşit bir görünüm kazandırmaya ve çukurlaşmış sivilce izi görünümünü azaltmaya yardımcı olabilir.
- Mikrodermabrazyon
Mikrodermabrazyon tedavileri de cildin dış katmanlarını kaldırarak çukurlaşmış izleri azaltmayı amaçlar. Bu işlemde cilt bakımı uzmanları, cildin dış katmanlarını temizlemek için bikarbonat veya alüminyum oksit kristalleri gibi aşındırıcı bileşenler kullanır. Mikrodermabrazyon tedavisinin küçük yüzeylerdeki etkisi benzersizdir.
- Fraksiyonel lazer tedavisi
Fraksiyonel lazer tedavisi, yara izlerinin kendi kendine yenilenmesini teşvik eder. Lazer ışığı, yaralı cildin dış tabakasını yakar ve yeni hücre büyümesini uyarır. Bir iyileşme döneminden sonra, çukurlar genellikle fark edilir şekilde daha az görünür hale gelir.
- Ablatif lazer yüzey yenileme
Ablatif lazer yenileme, lazer kullanarak cilt katmanlarını ortadan kaldıran bir lazer tedavisi şeklidir. Prosedür tipik olarak birkaç haftalık bakım ve iyileşme gerektirir, ancak sonuçlar herhangi bir ek tedavi olmaksızın yıllarca sürebilir.
- Mikroiğne
Kolajen indüksiyon tedavisi veya mikro iğneleme, küçük iğneler kullanılarak çukurun olduğu yerde cildi delmeyi içeren bir tedavidir. Bu delikler iyileştikçe cilt, çukurları doldurmak için daha fazla kolajen üretir.
Eğer siz de çukurlaşmış sivilce izlerinizden şikayetçiyseniz ve hangi tedaviye başvuracağınızdan emin değilseniz, Heraderma Kliniğine gelerek size özel hazırlanacak olan tedavi planıyla canınızı sıkan bu izlerle vedalaşabilirsiniz. Daha fazla bilgi için lütfen bize ulaşın.