Cildinizi Güneşin Zararlı Etkilerinden Korumanın Püf Noktaları
Güneş, gezegenimizin ve tüm canlı hayatının yaşam kaynağıdır. Yazın güneşlenmek ve bronz bir tene sahip olmak herkesi daha güzel ve iyi hissettirebilir ancak güneşin de fazlasının sağlık açısından zararlı olabildiği unutulmamalıdır.
Güneşe aşırı maruziyet en masum haliyle cilt lekeleri ve kırışıklıklara neden olurken, cilt kanseri gibi daha ciddi hastalıklara da yol açabilmektedir. Bu nedenle, güneş kaynaklı cilt problemleri ortaya çıkmadan önlem almak önemlidir.
Güneşten korunmak için uygulanabilecek birçok püf noktası bulunmaktadır.
Güneş ışınlarının zararlı etkileri nelerdir?
Güneş hem yararlı hem de zararlı etkilere sahip ışınlar içerir. Güneşten dünyamıza ulaşan ultraviyole ışınlar; Ultraviyole A (UVA), Ultraviyole B (UVB), Ultraviyole C (UVC) olarak sıralanır.
Güneş ışınlarının yararlı etkileri şöyle sıralanabilir: Sağladığı D vitamini sayesinde kemikleri güçlendirir ve geliştirir, bağışıklık sistemine katkı sunar, güneşle etkileşim insanı iyi hissettirir ve psikolojiyi olumlu etkiler, bronzlaşma sağlar.
Güneşin zararlı etkileri ise şöyledir:
- Cildin erken yaşlanmasına yol açar. Kırışıklıkların bir numaralı nedenlerinden biridir.
- Ciltte kahverengi lekelere neden olur.
- Deriyi kalınlaştırır, daha pürüzlü ve katı hale getirir.
- Cildi kurutur.
- Cilt üzerinde istenmeyen ve sağlık açısından da zararlı güneş yanıklarıoluşabilir.
- Gözsağlığını olumsuz etkiler.
- Damarlanmaya yol açabilir.
- Enfeksiyonlara karşı bağışıklığın düşmesine neden olur.
- Deri kanserlerinin başlıca nedeni doğrudan güneşe maruziyettir. Özellikle güneş ışınlarının dik geldiği yazaylarında güneş koruyucu olmadan öğle saatlerinde güneşte kalmak son derece zararlıdır.
Güneş ışınlarının zararlı etkilerine karşı hangi önlemleri alabiliriz?
Basit ama etkili önlemlerle güneşin faydalı etkilerinden yararlanırken zararlı etkilerinden korunabilmek mümkündür.
Güneşin zararlı etkilerinden korunma yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:
- Güneş koruyucu ürünler en etkili korunmayöntemlerinin başında gelmektedir. Güneş kremi tipleri ikiye ayrılır. Sunscreen krem, güneş ışınlarını tutar ve UVB’ye karşı etkin koruma sağlar. Sunblock kremler ise cildi adeta bir tabaka gibi kaplayarak zararlı ışınlara karşı koruma kalkanı oluşturur. Çocuklar, bebekler ve cilt hassasiyeti olanlar için bu tip güneş koruyucu krem önerilmektedir.
- Güneş kremi mutlaka kişinin cilt tipine ve ihtiyacına uygun olmalıdır. UVA ve UVB ışınlarının her ikisine karşı etkili güneş koruyucu ürünler seçilmelidir.
- Güneş kremi gün boyu korumasağlamaz. Bu nedenle 2-3 saatte bir yenilenmelidir.
- Ultraviyole korumalı göz çevresini tam kapatan güneş gözlüğü kullanılmalıdır.
- Yazın geniş siperlikli şapkaların kullanılması faydalıdır.
- Günümüzde artık ultraviyole korumalı kıyafetler de bulunmaktadır. Bu tip kıyafetlertercih edilebilir. Bunun dışında yazın pamuklu ve açık renkli kıyafetlerin ultraviyole geçirgenliği olduğu unutulmamalıdır. Koyu renkli ve mümkünse çok ince olmayan kıyafetlerle güneşten korunmak mümkündür.
- Güneş ışınlarısabah 11.00 ile öğleden sonra 16.00 arasında dik açılı ve yoğundur. Yazın bu saatlerde dışarı çıkılmamalı; çıkıldığında ise mutlaka güneş koruyucu ve şapka kullanılmalıdır.
Tüm önlemlere karşı güneş etkisiyle ciltte çeşitli problemler ortaya çıktığında mutlaka bir dermatoloji uzmanına başvurulmalıdır.
Güneş ışınlarının zararlı etkilerine karşı kimler risk altındadır?
Güneşin zararlı etkileri aslında kadın erkek her yaştan insan için risk yaratmaktadır. Ancak bazı kişilerde risk oranı daha yüksektir.
Bebekler ve çocuklar, kanser hastaları, cilt hassasiyeti olanlar, güneş alerjisi olan kişiler ile açık tenli, kızıl saçlı, mavi gözlü ve çilli insanlar risk grubunda yer alır. Bu tip kişilerin güneşin zararlı etkilerine karşı gerekli tüm tedbirleri almaları ve 4 mevsim güneş koruyucu kullanmaları önemlidir. Cilt tipine uygun kişiye özel ürün seçimi için ise dermatoloji doktoruna danışılması önerilmektedir.