Cildinize Uygun Güneş Kremi Nasıl Seçilir?
Güneşin sağlık açısından faydaları kadar zararları da vardır. Güneş ışınlarına aşırı maruziyet güneş yanıklarına, cilt kanserine, cilt yaşlanmasına, göz hasarına yol açar ve ayrıca vücut sıvı kaybedebilir. Güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunmak için alınması gereken önlemlerin başında güneş kremi kullanımı gelmektedir. Ancak etkili bir koruma sağlanabilmesi için mutlaka cilt tipine uygun güneş kremi seçilmeli ve krem doğru şekilde uygulanmalıdır.
Güneş kremi ne işe yarar?
Güneş kreminin temel işlevi cildi güneşin zararlı etkilerine karşı korumasıdır. Güneşin ultraviyole (UV) ışınları, ciltte güneş yanığı, kanser , erken yaşlanma belirtileri ve diğer cilt hasarlarına yol açabilir. Güneş kremleri, içerdiği SPF sayesinde güneş yanığına karşı korur. Düzenli güneş kremi kullanmak, cilt kanseri riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Güneş kremleri içerdiği antioksidanlar ve diğer koruyucu maddelerle cilt sağlığını destekler. Erken yaşlanma belirtilerine karşı da koruma sağlayabilmektedir.
Güneş kremi seçerken dikkat edilecekler
Cilt sağlığı için yaz kış ihmal edilmemesi gereken bakım adımlarından biri güneş kremi kullanımıdır. Bu noktada; cildimize en uygun güneş kremi nasıl seçilir ? sorusu detaylı bir şekilde cevaplandırılmalıdır.
Güneşten koruyucu krem seçerken dikkat edilebilecek faktörler şöyle sıralanabilir:
- SPF (Güneş Koruma Faktörü): Güneş kremleri genellikle SPF30 ila 50 arasında değişen seçeneklerle sunulur. Daha açık tenli veya hassas cilde sahip olanların SPF değeri yüksek güneş kremi seçmeleri önerilmektedir.
- Geniş spektrumlu koruma: Güneşin UVAışınları cildin derinliklerine nüfuz ederek kırışıklıklara neden olabilirken, UVB ışınları güneş yanığına yol açabilir ve deri kanseri riskini artırabilir. Bu nedenle güneş kremi hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı koruma sağlamalıdır.
- Cilt tipine uygunluk:Güneş kremi seçerken mutlaka cilt tipine uygun ürün tercih edilmelidir.
-Kuru cilde sahip kişiler nemlendirici özellikteki güneş kremlerini kullanmalıdır.
-Yağlı veya akne eğilimli ciltler için yağsız, hafif formüle sahip güneş kremi daha uygundur.
-Normal cilt yapısına sahip kişiler geniş spektrumlu (UAV – UVB korumalı) olmak koşuluyla her tür güneş kremini kullanabilir.
-Karma cilt tiplerinin ise yağlı olmayan ancak nemlendirici özelliği bulunan ürünlere yönelmeleri önerilmektedir.
- Hassasiyet: Cilt hassasiyeti olan kişiler, parfüm ve kimyasal katkı maddeleri içermeyen, hipoalerjenik güneş kremi tercih etmelidir.
- Suya dayanıklılık: Yazın özellikle denize veya havuza girilecekse suya dayanıklıbir güneş kremi seçmek önemlidir. Bu tür bir güneş kremi, belirli bir süre boyunca su temasına dayanabilir ve koruma etkisini sürdürebilir. Suya dayanıklı ürünler terleme şikayeti olan kişiler için de önerilebilir.
Güneş kremi çeşitleri nelerdir?
Güneş kremi çeşitleri temelde iki tipe ayrılır: Fiziksel (mineral) güneş kremleri ve kimyasal güneş kremleri.
- Mineral veya fiziksel güneş kremleri, çinkooksit veya titanyum dioksit gibi mineraller içerir. Bu mineraller, UV ışınlarını cilt yüzeyinden yansıtarak koruma sağlarlar. Açık tenli, hassas cilde sahip kişiler için genellikle daha iyi bir seçenektir.
- Kimyasal güneş kremleri, ciltte UV ışınlarını emerek enerji olarak dağıtan kimyasal maddeler içerir. Kimyasal güneş kremleri genellikle daha hafif bir his bırakır ve daha kolay yayılır.
Bunun yanı sıra;
- Günlük kullanıma uygun, SPF 30 ila 50 arasında UV korumalı güneş kremleri,
- Çocuklara yönelik, parfüm veya kimyasal katkı maddeleri içermeyen güneş kremleri,
- Suya ve terlemeye karşı dayanıklı ürünler,
- Renkli veya tonlu güneş kremleri,
- Yaşlanma karşıtı bileşenler içeren güneş kremleri de bulunmaktadır.
Güneş kremi nasıl kullanılır?
Cildimizi güneşten en iyi şekilde korumak için güneş kremi nasıl seçilir konusunun yanı sıra güneş kreminin nasıl uygulaması gerektiğini de bilmek önemlidir.
Günlük güneş kremi kullanım adımları şöyledir:
- Maksimum koruma için önce yüz yıkanmalı daha sonra güneş kremi doğrudan cilde uygulanmalıdır.
- Yeterli miktarda güneş koruyucu cilde güzel bir şekilde yayılmalıdır.
- Sadece yüze değil açıkta kalan tüm bölgelere (boyun, dekolte, ellerin üzeri, omuzlar vb.) güneş kremi sürülmelidir.
- Güneş kreminin koruyucu etkisini sürdürmesi için düzenli aralıklarla tekrar uygulanmalıdır. Genellikle her iki saatte bir uygulamaönerilmektedir.
- Göz çevresi için özel güneş kremi kullanılmalıdır.
- Makyaj yapılacaksa, güneş kreminin üzerine uygulanabilir.