Yanak Sarkmasına Karşı Etkili Dokunuşlar
Yaşlanma ile birlikte cildimizde sarkma ve kırışıklık gibi bazı değişimler meydana gelir. Sarkma probleminin yaygın görüldüğü bölgelerden biri de yanaklardır. Yanak sarkması yüzün estetik ve orantılı görüntüsünü olumsuz etkileyerek kişiyi olduğundan daha yaşlı, mutsuz ve yorgun gösterebilmektedir.
Özellikle 40 yaş sonrası kendini belli etmeye başlayan yanak sarkması problemi nedeniyle elmacık kemikleri daha çıkık hale gelebilir ve ayrıca ağız kenarında dolgunlaşma ve sarkık görünüm oluşabilir.
Yanak sarkması için farklı tedavi yöntemleri mevcuttur. Sarkma seviyesi, kişinin ihtiyaç ve beklentileri, yaşı ve cilt yapısına göre ameliyatsız gençleştirme teknikleri veya estetik cerrahi yöntemi ile tedavi sağlanabilmektedir. Bu yöntemlerle yanak bölgesi toparlanarak kişiye daha canlı ve genç bir görünüm kazandırılabilir.
İçerikler
ToggleYanak sarkması nedir?
Yanaklar yaşlanma başta olmak üzere çeşitli nedenlere bağlı olarak hacmini ve elastikiyetini yitirmeye başladığında aşağı doğru sarkma eğilimine girer. Bu durum yanak sarkması olarak tanımlanmaktadır.
Özellikle 40 yaş sonrasında kendini gösteren sarkık yanak kişilerde estetik kaygılara yol açan cilt problemlerinden biridir. Yorgun ve halsiz bir görünüm yaratan yanak sarkması farklı yöntemlerle hafifletilebilmektedir. Uygun tedaviler sonrası sarkma şikayeti giderilerek daha genç ve dinamik bir cilt elde edilebilir.
Yanak sarkması neden olur?
Yanak sarkması yaş alma ile ortaya çıkan tipik cilt problemleri arasındadır. Ciltte yağ ve kolajen dokusunun azalması, zamanla birlikte yer çekimi etkisinin ortaya çıkması sarkma şikayetinin temel nedenidir. Bununla birlikte yanak sarkmasının erken yaşta ortaya çıkması veya yoğun seviyede yaşanmasına neden olan bazı farklı faktörler de mevcuttur.
Yanak sarkması nedenleri şöyle sıralanabilir:
- Yaşlanma nedeniyle ciltte elastikiyet ve nem kaybı meydana gelmesi
- Cildin ürettiği kolajen miktarının azalması ve yavaşlaması
- Genetik yatkınlık
- Çevresel etkiler
- Aşırı güneş maruziyeti
- Doğru ve düzenli cilt bakımıyapılmaması
- Yanlış kozmetik ürün kullanımı
- Ani kilo alıp verme
- Sağlıksız ve düzensiz beslenmealışkanlıkları
- Az su tüketmek
- Vitamin ve mineral eksiklikleri
Yanak sarkması nasıl tedavi edilir?
Yanak sarkması tedavisinde cerrahi müdahale veya ameliyatsız yöntemler kullanılabilir. Hafif ve orta seviyeli sarkma şikayetleri için ameliyatsız yöntemler etkili sonuç vermektedir.
En çok tercih edilen ameliyatsız sarkma tedavileri şu şekildedir:
Dolgu uygulaması: Hyaluronik asit bazlı dolgular ile yüz hatlarına hacim kazandırılarak sarkan bölgeler yeniden gergin hale getirilebilir.
İple Yüz Germe: Bu yöntem cilt altına biyolojik olarak çözünür ipler yerleştirilerek yüzün yukarı doğru kaldırılmasıdır. Böylece ciltte gerginlik elde edilerek yanak bölgesindeki sarkma da giderilebilmektedir.
Lazer uygulaması: Cildin al katmanlarına ulaşan lazer ışınları burada kolajen üretimini tetikler. Lazer uygulaması ile cilt sıkılaşır ayrıca ince çizgi ve kırışıklıklar da azaltılır. Böylece daha genç bir cilt görünümü elde edilebilir.
Ultrason tedavisi: HIFU (Yüksek Yoğunluklu Odaklı Ultrason) gibi teknolojiler kullanılmaktadır. Ses dalgaları cilt altındaki kas ve bağ dokusuna gönderilerek cilt gergin ve sıkı bir hale kavuşabilmektedir. Radyofrekans tedavisi: Radyofrekans enerjisi cilt altındaki dokuları ısıtarak kolajen üretimini artırır. Bu şekilde cildin sıkılaşması sağlanabilmektedir.
Bunun dışında düzenli yüz ve yanak egzersizleri ile kas hareketlerinin artırılabilmekte; yüz masajı gibi teknikler de hafif seviyeli sarkma şikayetinde yanakların belli miktarda sıkılaşmasına yardımcı olabilir.
Yoğun sarkma şikayeti olan ve daha ileri yaştaki hastalar ise yüz germe ve yanak kaldırma estetiği gibi yöntemlerle daha başarılı sonuç alınabilir.
Sarkma ve kırışıklık gibi problemlerin erken gelişmesini engellemek ve profesyonel tedavilerin etkisini desteklemek için sağlıklı yaşam alışkanlıklarına ve kişisel bakım uygulamalarına da önem verilmelidir. Cilde ve ihtiyaçlarına uygun ürünlerle düzenli cilt bakımı yapılmalı, dışarda mutlaka güneş koruyucu kullanılmalıdır.
Yanak sarkması tedavisi kalıcı mıdır?
Yanak sarkması tedavisi farklı yöntemlerle yapıldığı için tedavi sonrası sonuçların etki süresi de yönteme göre değişiklik gösterebilir. Ameliyatsız yöntemler genellikle 1 ila 2 yıl arasında kalıcılığını korur. Tekrar seanslar ile etki süresi uzatılabilir.
Cerrahi yöntemler ise 10 yıla kadar kalıcılık sunar.
Tedavi yöntemleri devam eden yaşlanma sürecini durdurmaz. Bu bakımdan doğal olarak zamanla yaşlanma belirtileri yeniden ortaya çıkacaktır.