Lekesiz Bir Cilt için Doğru Tedavi Seçenekleri
Cilt lekesi her yaştan kişide farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilen yaygın bir problemdir. Pigmentasyon bozukluklarından güneş maruziyetine, akneden yaşlanmaya kadar birçok nedenle ciltte lekeler gelişebilir. Özellikle yüz bölgesinde beliren lekeler estetik kaygılara yol açabilmektedir.
Cilt lekeleri genellikle zararsız olmakla birlikte bazı hallerde ciddi sağlık sorunlarının da bir işareti olabilir. Bu nedenle cildinde lekelenme olan kişilerin bir dermatoloji uzmanına başvurmaları ve lekelerin nedenlerinin tespit edilmesi önemlidir.
Belli bir sağlık sorununa bağlı gelişen cilt lekeleri söz konusu rahatsızlığın tedavisi kapsamında değerlendirilir. Zararsız cilt lekelerinin tedavisinde lazer yönteminden kimyasal peeling işlemine kadar uygulanan birçok farklı medikal estetik yöntem bulunmaktadır. Hangi yöntemin uygulanacağı cilt lekesinin türüne ve yoğunluğuna göre kişiye özel olarak belirlenmektedir. Doğru leke tedavisi yöntemleriyle hastalar eskiye oranla daha pürüzsüz ve aydınlık bir cilde kavuşabilmektedir.
İçerikler
ToggleCilt lekesi nedir?
Deri yüzeyinde görülen ve cildin doğal tonundan daha koyu veya açık renkli alanlar cilt lekesi olarak tanımlanmaktadır. Cilt lekeleri genellikle cilt, saç ve göz renginden sorumlu melanin pigmentinin normalin üzerinde veya altında üretilmesi nedeniyle ortaya çıkar. Örneğin cildin korunmasız bir şekilde uzun süre aşırı güneş ışınlarına maruz kalması melanin üretiminin artmasına yol açar ve bu durum nedeniyle kahverengi lekeler belirebilir. Bunun tam tersi olarak melanin üretiminin azalması ise beyaz lekelerin oluşmasına neden olabilmektedir.
Cilt lekeleri en çok yüz bölgesinde, ellerde, göğüste veya sırtta görülmektedir. Lekeler ciltteki derinliğine göre yüzeysel veya derin leke olarak iki ana grupta değerlendirilebilir. Çiller, yaşlılık lekeleri yüzeysel lekelere örnektir. Doğum lekeleri, melazma gibi lekeler ise derin lekeler arasında yer almaktadır.
Leke tedavisi ile cildin kendini yenilemesi, onarması ve yeniden daha pürüzsüz bir yapıya kavuşması sağlanabilmektedir.
Cilt lekesi neden olur?
Cilt lekeleri doğuştan veya sonradan gelişebilir. Belli bir rahatsızlığın semptomu veya çevresel etkenlerin bir sonucu olabilir.
Akneler genellikle iyileşme sürecinde ciltte lekelere, kabartı veya çökme gibi izlere yol açabilir.
Melazma güneş gören yüz, göğüs, sırt, eller gibi bölgelerde kahverengi ve koyu lekelere neden olabilir. Melazma ayrıca gebelik gibi hormonal değişimlere, doğum kontrol hapı kullanımına, bazı kozmetik ürünlere veya genetik nedenlere bağlı olarak da gelişebilmektedir.
Pigmentasyon bozuklukları arasında yer alan Vitiligo melanosit hücrelerinin kaybına bağlı gelişir ve ciltte beyaz lekelerle kendini gösterir.
Güneş lekeleri aşırı güneş ışınlarının cilt üzerine oluşturduğu izlerdir.
Çiller açık tenli insanlarda daha sık rastlanır. Genellikle açıktan koyuya doğru kahverengi tonlarındadır ve melanin üretiminin fazlalığında ortaya çıkar.
Doğum lekeleri adından da anlaşılacağı üzere doğuştan var olan izlerdir.
Egzama veya sedef hastalığı gibi rahatsızlıklar nedeniyle ciltte deri döküntüleri oluşabilir. Bu da lekelenmeye yol açmaktadır.
Cilt kanseri nedeniyle ciltte lezyonlar ve farklı yapıda lekeler ortaya çıkabilmektedir.
Bunun yanı sıra:
- Ağda ve epilasyon uygulamaları
- Kullanılan bazı ilaçlar ve doğum kontrol hapları
- Cilt enfeksiyonları
- Genetikfaktörler
- Yaşlılık
- Sağlıksız beslenme ve az su tüketimi
- Sigara ve alkol kullanımı
- Hormon tedavileri de leke oluşumuna neden olabilir.
Cilt lekesi belirtileri nelerdir?
Cilt lekeleri görünümüyle kendini belli eden oluşumlardır. Şu belirtiler izlenebilir:
- Cilt yüzeyinde belli alanlarda renk değişikliği
- Lekelerin kenarında düzensiz sınırlar
- Boyut ve şekil farklılıkları
- Aknekaynaklı lekelerde cilt yüzeyinde kabarıklık veya çöküntü
- Lekelerin yüz, eller, omuzlar, sırt gibi güneşe maruz kalan bölgelerde yoğunlaşması
- Simetrik veya asimetrik görünüm
- Hormonal değişimlere bağlı beliren lekeler
- Yeni leke oluşumlarında ciltte tahriş, kaşıntı veya hassasiyet
Cilt lekesi nasıl tedavi edilir?
Ciltte leke tedavisi lekenin nedenine bağlı olarak dermatoloji uzmanı tarafından kişiye özel olarak planlanmaktadır.
Cilt lekesinin nedeni farklı bir rahatsızlıksa öncelikle bu rahatsızlığın tedavisi sağlanır. Cilt kanseri tanısı halinde ise hasta vakit kaybetmeden tedavi edilmelidir.
Bunun dışında kalan cilt lekeleri farklı medikal kozmetik yöntemlerle giderilebilmektedir. Medikal tedavi kapsamında çeşitli topikal kremler kullanılabilir. Renk açma özelliğine sahip olan bu kremler doktor tarafından verilir. Leke tedavisinde kullanılan kremler çoğunlukla C vitamini, retinol, hidrokinon, arbutin ve glikolik asit gibi içeriklerden oluşmaktadır.
Diğer leke tedavisi yöntemleri ise lazer işlemi, peeling yöntemleri, kriyoterapi, dermapen, mezoterapi ve biyolojik serum uygulamalarıdır.
- Mezoterapi yönteminde cilt altına ince iğneler aracılığıyla renk düzensizliklerini tedavi etmek üzere antioksidan, aminoasit ve multivitaminler içeren bir karışım uygulanır. Seans sayısı ve aralığı lekenin türü ve yoğunluğuna göre belirlenir. Bu tedavi biyolojik serum uygulaması ile desteklenebilir. Lekeli bölgede cilt yenilenmesi hızlandırılarak iyileşme sağlanır.
- Kimyasal Peeling yöntemi ile cildin üst katmanı soyularak yeni cilt hücrelerine yer açılır. Kimyasal peeling ayrıca kolajen üretimini hızlandırmaktadır.
- Karbon peelingişleminde cilde özel bir solüsyon uygulanır ve ardından lazer cihazıyla bu solüsyonun aktive edilir. Karbon peeling ile cildin üst katmanındaki ölü hücreler temizlenir.
- Kriyoterapi lekelerin dondurularak tedavi edilmesi işlemidir. Sıvı nitrojen kullanılan leke tedavisi sonrası uygulama bölgesi önce kabuklanır sonrasında ise kabuklar düşünce altından lekesiz cilt çıkar. Geçici kızarıklık ve şişme oluşabilir.
- Lazer ile leke tedavisi cilt gençleştirme ve iyileştirme alanında kullanılan en popüler yöntemdir. Lazer ışınları cilt lekelerinin giderilmesinde de etkilidir. Lazer tedavisiile sadece lekeye yol açan hücreler hedef alınarak sağlıklı hücreler korunur.
- Dermapen yönteminde kalem benzeri bir cihaz kullanır. Cihazın ucundaki mikro iğnelerle lekeli bölgeler üzerinde kontrollü hasar yaratılır. Ardından onarıcı etkiye sahip serumlar tatbik edilerek cildin yenilenmesi sağlanır.
- Enzim peelingveya diğer adıyla leke maskesi kapsamında cilde özel içeriğe sahip bir maske uygulanır. Bu maske yaklaşık 8 ila 10 saat arasında ciltte bekletilir ve sonrasında ılık su yardımıyla çıkartılır. Belli bir süre boyunca hastalar özel bir krem kullanır. Enzim peeling cildi soyarak yeni cilt oluşumunu sağlayan bir yöntemdir.
Cilt lekesi tedavisi kalıcı mıdır?
Cilt lekesi tedavisi lekeye ve kişinin cilt yapısına göre farklı yöntemlerle gerçekleştirilmektedir. Dolayısıyla uygulanan leke tedavisi yöntemi, lekenin cinsi ve yoğunluğu, kişinin cilt yapısı yapılan işlemin kalıcılığını da etkiler.
Lazer, kimyasal peeling ve dermapen gibi medikal kozmetik uygulamalar leke görünümünün giderilmesinde veya önemli ölçüde hafifletilmesinde etkilidir. Ancak bu tedaviler ileride ciltte farklı nedenlere bağlı yeni lekelerin çıkmasına engel değildir.
Leke tedavisi sonrası cildi desteklemek için her mevsim cilt güneşten korunmalı; mutlaka yüksek faktörlü güneş koruyucu sürülmelidir. Cilt bakımı doğru ürünlerle aksatılmadan uygulanmalıdır.