Kalıcı Akne İzleri İçin Tedavi Yöntemleri
Sadece ergenlikte değil her yaşta yaygın rastlanabilen cilt problemlerinden biri de aknedir. Akne ve sivilce problemi ile birlikte özellikle yüz bölgesinde ortaya çıkan akne izleri kişiye özel tedavilerle düzeltilebilir.
Medikal akne izi tedavisi kapsamında farklı yöntemler uygulanabilmektedir. Akne izlerinin derinliği, boyutu, yeri, kişinin cilt tipi gibi faktörler seçilecek yöntemi belirler. Ayrıca deri altında ortaya çıkan kistik yapılara bağlı olarak kendini gösteren sivilceler de çoğunlukla iz bırakma eğilimdedir. Bu nedenle tedavi kapsamında bu tip aknelerin de yok edilmesi önem taşır.
Uzmanlar tarafından düzenli aralıklarla uygulanan doğru yöntemler sayesinde ciltte akne ve sivilce nedeniyle ortaya çıkan çukurlaşma, kabarıklık veya renk farkları iyileştirilebilmektedir.
Akne izi nedir?
Akne, ciltteki yağ bezlerinin tıkanması veya iltihaplanması sonucu oluşur. Ergenlik döneminde yaygın görülen bu cilt problemi yetişkinlerde de ortaya çıkabilir.
Akne beyaz veya siyah noktalar, kistler veya nodüller şeklinde görülebilir. Sivilce akne ile aynı anlama gelse de genellikle daha küçük boyutlu şişlikler sivilce olarak adlandırılır.
Akne ile birlikte ortaya çıkan bir diğer cilt problemi de izlerdir. Akne ve sivilcelerin iyileşme sürecinde ortaya çıkan kalıcı izlere akne izi veya akne skarı denilmektedir. Özellikle büyük boyutlu ve derin aknelerin iz bırakma ihtimali daha yüksektir.
Akne izleri koyu renkli lekeler şeklinde olabileceği gibi ciltte çöküntü ve çukur (atrofik skar) veya kabarıklık (hipertrofik skar) şeklinde ortaya çıkabilir.
Akne izleri yüzeysel ve derin izler olarak iki ana kategoride değerlendirilmektedir.
Yüzeysel sivilce izleri cildin üst tabakasında meydana gelen ve genellikle alt tabakanın etkilenmediği vakalardır. Kırmızı renkte leke şeklinde görülebilir ve hafif çökme de görülebilir.
Derin sivilce izleri ise cildin alt tabakasını etkiler ve kalıcı iz bırakma eğilimi vardır. Derin akne izleri kendi içinde üçe ayrılır.
- İcepick skar ciltte delik şeklindeki dar yapılı akne izleridir. Bu yuvarlak veya oval izler cildin yağ tabakasına kadar uzar.
- Boxcar skar krateri andıran bir çökme şeklinde ortaya çıkar. Keskin kenarlıdır. İcepick skar kadar derine uzanmaz ancak daha geniş bir alanı etkileyebilir.
- Rolling skar akne nedeniyle ciltte meydana gelen dalgalı ve düzensiz çukurlardır. Yumuşak kenarlıdır.
Akne izleri yara ve leke tedavisi yöntemleriyle giderilebilir.
Akne izi neden olur?
Akne izleri çeşitli nedenlerle meydana gelebilir ve bu izlerin oluşumunda cildin doğal iyileşme sürecinde açığa çıkan kolajen miktarı da etkilidir. Akne izlerinin nedenleri şöyle sıralanabilir:
- Şiddetli iltihaplanma ve buna bağlı cildin yoğun hasar görmesi
- Aknelerin zamanında ve doğru yöntemlerle tedavi edilmemesi
- Akne tedavisine düzenli devam etmemek
- Akne ve sivilceleri sıkmak ve patlatmak
- Yanlış cilt bakımıürünleri/rutini
- Genetik olarak akneli cilde yatkın olmak
- Derin ve kistik yapıdaki akneler
Akne izi belirtileri nelerdir?
Ciltte akne sonrası meydana gelen;
- Çukurlar (Atrofik İzler)
- Yükselmiş yani kabarık görünümlü, kırmızı veya pembe renkte izler (Hipertrofik İzler)
- Kalın, kabarık ve düzensiz şekle sahip izler (Keloid İzler)
- Pürüzlü ve dalgalı izler
- Koyu veya açık renkli lekeler sivilce izibelirtileri arasında sayılabilir.
Akne izi nasıl tedavi edilir?
Akne izi ve yara tedavisi farklı yöntemler içermektedir. Akne izinin yeni veya eski oluşu, yüzeysel veya derin oluşu, önceki tedaviler, kişinin cilt yapısı ve rengi seçilecek tedaviyi de belirlemektedir.
Akne izleri tedavisi topikal krem uygulaması, kimyasal peeling, lazer, radyofrekans, dermabrazyon, dolgu, mikro iğneleme, subsizyon gibi farklı yöntemlerle veya bu yöntemlerin kombine edilmesiyle uygulanabilir.
En yaygın kullanılan modern akne izi tedavi yöntemleri şöyledir:
- Lazerle akne izi tedavisi: Cilt gençleştirmeyöntemlerinden biri olan lazer tedavisi akne izlerinin giderilmesinde de etkin olarak kullanılır. Akne izlerinin bulunduğu bölgeye gönderilen lazer ışınları hasarlı dokuları parçalayarak yerine taze, yeni ve sağlıklı dokunun gelmesini sağlar. Cilt yenileme etkisi ile birlikte kolajen üretimini de artırarak izlerin görünümünün azaltılmasına yardımcı olur. Lazer tedavisi sonrası ciltte hafif kızarıklık oluşabilir. Kızarıklık şikayeti geçicidir.
- Radyofrekans tedavisi: Diğer adı altın iğneolan bu yöntemle ciltte problemli bölgede ısı artışı sağlanarak kolajen ve elastik lif oluşumu tetiklenir. Bu da cildin yenilenmesini ve izlerin giderilmesini sağlar. Radyofrekans uygulaması aynı zamanda bir cilt gençleştirme yöntemidir.
- Kimyasal Peeling: Uygulamakapsamında cilt özel bir içerikle soyulur. Sonrasında cilt yüzeyi yenilenerek daha pürüzsüz ve lekesiz bir cilt elde edilir.
- Dermaroller(Mikroiğneleme): Mikro iğnelerle ciltte küçük delikler açılarak kontrollü hasar oluşturulur. Cildin kendi kendini yenileme özelliği harekete geçirilir.
- Dolgu: Çukur izleri dolgu maddeleri ile doldurarak cilt yüzeyi düzleştirilir.
- Subsizyon: Daha çok rolling skarlar için kullanılır. Cilt altındaki bağ dokular kesilerek cildin daha pürüzsüz görünmesi sağlanır.
Leke tedavisi sonrası cildin korunması için güneş kremi kullanılması önerilmektedir.
Akne izi tedavisi kalıcı mıdır?
Akne izi tedavisinin başarısı ve kalıcılığı uygulanan yönteme, izin türüne ve kişinin cilt tipine göre değişmektedir. Medikal estetik akne izi tedavileri ile izlerin görünümü büyük oranda iyileştirebilmektedir ve elde edilen sonuçlar kalıcıdır. Bununla birlikte çok derin izleri tamamen yok etmek mümkün olmayabilir.