İçerikler
Seboreik Keratoz Nedir?
Seboreik keratoz, cildi etkileyen iyi huylu bir tümördür; genellikle kabarık ve kahverengi tonlarında lekelerle kendini gösterir. Seboreik keratozdan etkilenen alanların yüzeyi pul pul dökülme ve kopmaya eğilimli yağlı kabuklardan oluşur. Seboreik keratoz, keratozun diğer türü olan aktinik keratozun aksine kanser gibi habis hastalıklara dönüşmez.
Seboreik Keratoz Belirtileri Nelerdir?
Seboreik keratozlar, ciltte saptanan neoformasyonlar olarak siğil görünümünde ve açık kahverengi, gri ve koyu kahverengi arasında değişen renklerle karşımıza çıkar. Çoğunlukla sırt ve karın bölgesinde kendini gösteren dairesel şekilli seboreik keratozlar, maksimum büyümelerine ulaşana kadar kalınlaşmaya devam eder. Söz konusu lekeler genellikle 1 cm’yi geçmez ancak önemli çaplara (4-5 cm) ulaşan örnekleri de vardır. Genellikle asemptomatiktir, bazen tahriş, kaşıntı ve/veya kanamaya neden olabilirler.
Seboreik Keratoz Kimlerde Görülür?
Seboreik keratozlar, cinsiyet tercihi olmaksızın ileri yaş ortalamasına ulaşan kişilerin yüz ve gövdesinde görülür. Önleme amacıyla, cildi zararlı UV ışınlarından korumak için koruyucu faktörler kullanarak, güneşe maruz kalmaktan kaçınarak ve kollajen üretimini teşvik edebilecek ürünler yardımıyla cildi nemlendirerek cilt sağlığının korunması tavsiye edilir.
Seboreik Keratoz Kanser Midir?
Hayır, aktinik formun aksine, seboreik keratoz kötü huylu patolojilere dönüşmez.
Seboreik Keratoz Teşhis ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Seboreik keratozların tedavisi, estetik ve fonksiyonel nedenlerle hasta tarafından talep edilebilir. Seboreik keratoz tedavisinde çoğunlukla aşağıdaki yöntemlere başvurulur:
Kriyoterapi : Kriyoterapi, en güvenli ve en çok kullanılan dermatolojik müdahalelerden biridir. Bu uygulama, sorunlu bölgede sıvı nitrojen (-190°C gibi çok soğuk sıcaklıklara ulaşabilen bir gaz) kullanılmasını içerir. Bu yöntem seboreik keratozları dondurur ve birkaç saniye içinde hızlı ve güvenli bir şekilde çıkarılmalarını sağlar.
Küretaj (Kazıma) : Küretaj, deri yüzeyindeki hasarlı dokunun kaldırılması işlemidir. Hassas bölgelerde gelişen geniş veya özellikle belirgin lezyonların tedavisi gerektiğinde en çok kullanılan cerrahi tedavi yöntemidir. Hastanın herhangi bir rahatsızlık veya ağrı hissetmemesi için uygulamadan önce bölge lokal anestezi ile uyuşturulur, daha sonra seboreik keratozdan etkilenen bölgedeki lezyonları çıkarmak için küret adı verilen özel bir alet kullanılır.
Lazer: Lazer, en kapsamlı dermatolojik uygulamalardan biridir, seboreik keratozlar dahil çok sayıda cilt sorununa karşı güvenle kullanılabilir. Lazer tedavisi ile seboreik keratozdan etkilenmiş cilt bölgesini herhangi bir risk olmadan çok hassas bir şekilde tedavi etmek mümkündür.
Bunlar seboreik keratoz nedeniyle oluşan lekeleri gidermenin ana yöntemleridir, Heraderma Kliniğindeki dermatoloğunuz, bu uygulamalar arasından en uygun olanını seçerek size özel bir tedavi planı hazırlayacaktır.