Cilt Tonu Eşitlemek İçin Yüz Leke Tedavisi
Cildimiz güneş ışınlarından yanlış kozmetik ürünlere, beslenmeden hormonal bozukluklara, genetik yatkınlıktan çevresel etkenlere kadar birçok faktörden olumsuz etkilenebilir. En yaygın karşılaşılan cilt problemlerinden biri de lekelerdir. Cilt lekeleri ve izler vücudun birçok bölgesinde ortaya çıkabilir.
Özellikle yüzdeki lekeler kişileri rahatsız ederek estetik kaygılara yol açabilmektedir.
Cilt lekeleri çoğu zaman zararsızdır. Ancak bazı lekeler cilt kanseri gibi ciddi sağlık sorunlarına da işaret edebilir. Bu bakımdan cilt lekeleri tedavisi için ilk adım olarak bir dermatoloji uzmanına başvurularak lekenin türü ve nedeni belirlenmelidir.
Günümüzde tehlikeli olmayan cilt lekeleri kişiye özel farklı medikal estetik tedavilerle giderilebilmektedir. Kremler, peeling yöntemleri, mezoterapi ve lazer tedavileri farklı cilt lekelerine etkili çözümler sunarak pürüzsüz bir cilt elde edilmesine yardımcı olmaktadır.
Yüz leke tedavisi nedir?
Cilt lekeleri çeşitli nedenlere bağlı olarak herkeste ortaya çıkabilen ve sık rastlanan bir problemdir.
Özellikle yüzde alın bölgesi, burun üstü, yanaklar, dudak üstünde meydana gelen belirgin lekeler estetik açıdan kişileri rahatsız edebilmektedir.
Lekeler melanosit hücrelerinin normalin üzerinde üretilmesi veya düzensizliği nedeniyle ortaya çıkar. Saç, göz ve cildin doğal rengi bu hücrelerden gelmektedir. Dolayısıyla hücrelerdeki düzensizlik cilt lekelerine yol açar. Yaşlanma etkisi, güneş ışınlarına fazla maruz kalmak, hamilelik, hormonal bozukluklar, enfeksiyonlar, akneli cilt yapısı, genetik faktörler, bazı ilaçlar, sağlıksız beslenme ve yaşam alışkanlıkları leke oluşumunun nedenleri arasında yer almaktadır.
Ciltte meydana gelen lekelerin yok edilmesi veya görünümünün azaltılması için uygulanan yöntemler leke tedavisi olarak adlandırılmaktadır. Yüz leke tedavisi de yüze uygulanarak cildin lekelerden arınmasını ve daha pürüzsüz görünmesini sağlayan yöntemleri kapsar.
Yüz leke tedavisi çeşitleri nelerdir?
Leke tedavisi lekelerin türüne ve derinliğine, kişinin cilt yapısına ve lekelerin konumuna göre belirlenmektedir. Cilt leke tedavisi yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:
- Medikal krem tedavisi: Lekeleri açmak için reçete edilen medikal kremler retinoik asit, hidrokinon ve azelaik asit gibi maddeler içermektedir. Özellikle melazma adı verilen cilt lekelerinin tedavisinde yaygın kullanılır.
- Kimyasal peeling uygulaması: Genellikle alfa hidroksi asit (AHA) peelingi veya diğer adıyla glikolik asitpeelingi uygulanarak melazma başta olmak üzere cilt lekeleri tedavi
- Enzimpeeling uygulaması: Etkili bir leke tedavisi yöntemidir. İçeriğindeki etken maddeler tirozinaz enzimini baskılayarak lekeye yol açan fazla melanin üretiminin önüne geçer. Enzim peeling melazma ve güneş lekeleri tedavisinde kullanılmaktadır.
- Mezoterapi yöntemi: Mikro enjeksiyonlar ile ciltteki pigmentasyon bozukluklarıgiderilebilir ve cilt tonunu eşitlemeye yardımcı olur.
- Mikrodermabrazyon: Leke, akne ve sivilce izleri ile ince kırışıklıkların tedavisinde kullanılır. Ciltte kan dolaşımını artırarak cilt tonunu eşitler.
- Karbon peeling: Lazer ile birlikte uygulanan bu yöntemle gözenekler küçültülebilir, cilt tonu eşitlenir, cilt derinlemesine temizlenir ve lekelerin görünümü hafifletilebilir.
- Lazer tedavileri: Lazer yöntemiyle cilt lekeleri, güneş lekeleri, yaşlılık lekeleri ve melazma gibi çeşitli pigmentasyon sorunları etkin şekilde tedavi edebilir.
Yüz leke tedavisi kalıcı mıdır?
Leke tedavilerinin etkinliği lekelerin türüne, yoğunluğuna, izlerin derinliğine, kişinin cilt yapısına ve leke oluşumlarının ne kadar eski olduğuna göre değişmektedir. Bazı lekeler uygun tedavilerle kalıcı olarak yok edilirken, bazı lekelerin ise görünümün azaltılması mümkün olmaktadır. Lazer tedavisi en etkili sonuçları veren yöntemdir.
Tedavinin başarısı ve kalıcılığının desteklenmesi için seanslara düzenli olarak katılım sağlanmalıdır.
Kişiye uygun cilt bakımı aksatılmamalıdır. Ayrıca tedavi sonrası yüz bölgesinin güneşe maruz bırakılmaması da önemlidir. Güneş koruyucu kullanılarak yeniden leke oluşmasının önüne geçilebilmektedir.
Yüz leke tedavisi kimlere uygulanır?
Yüz leke tedavisi yüz bölgesinde leke problemi olan herkese uygulanabilir.
- Güneş lekeleri olanlar,
- Akneizlerinden şikayet edenler,
- Yaşlılık lekeleri oluşan kişiler
- Melazma (kahverengi lekeler) ve vitiligo (beyaz lekeler) sorunu olanlar,
- Doğum lekeleri olan kişiler,
- Çil sorunu bulunanlar leke tedavileri ile bu problemlerinden kurtulabilmektedir.
Aşırı derin lekeleri, ciddi seviyede deri yaralanmaları veya açık yaraları olanlar, alerjik cilt yapısına veya çok ince cilde sahip olanlar için ise bu tedaviler uygun olmayabilir. Bu tip problemleri olanlar bir cilt uzmanı tarafından değerlendirildikten sonra tedaviye uygun olup olmadıkları belirlenebilir.
Yüz leke tedavisi nasıl uygulanır?
Yüz lekesi tedavisi seçilen tedavi türüne göre fark şekillerde uygulanmaktadır.
- Leke gidericimedikal kremler doktor tarafından reçete edilir. Genellikle hidrokinon, tretinoin, kojik asit, azelaik asit ve C vitamini gibi aktif bileşenler içeren bu kremler doğrudan lekenin üzerine uygulanır.
- Kimyasal peeling yönteminde hastanın cilt tipineve lekenin derinliğine göre genellikle glikolik asit, salisilik asit veya trikloroasetik asit içeren kimyasal solüsyon uygulanır. Cilt tabakası bu yöntemle soyulduktan sonra, alttaki taze ve yenilenmiş cilt ortaya çıkar.
- Enzim peeling veya diğer adıyla leke maskesibir cilt soyma işlemidir. Özel içerikli maske cilde uygulanarak 8 ila 10 saat süreyle bekletilir. Bu işlem sonrası devam kremi yaklaşık 4-6 ay süreyle lekeli bölgelere sürülür.
- Mezoterapi yönteminde cildin orta katmanına çeşitli vitaminler, mineraller, amino asitler ve diğer aktif maddeler mikro iğneler yardımıyla enjekte edilir. Bu uygulamaile cilt hücrelerinin yenilenmesi hızlandırılır, cilt tonu eşitlenerek leke görünümü azaltılır. Mezoterapi hem leke tedavisinde hem de cilt gençleştirme alanında kullanılmaktadır.
- Mikrodermabrazyon tekniğinde cildin üst tabakası mikro kristaller veya elmas başlıklar kullanılarak soyulur. Bu işlem cilt yenilemeetkisiyle leke görümünü hafifletir.
- Cilt gençleştirmeve cilt problemlerinin tedavisinde kullanılan en yaygın yöntemlerden biri de lazerdir. Lazerle leke tedavisi Q-switched (Q anahtarlı l) lazer, fraksiyonel karbondioksit (CO2) lazer, IPL (Intense Pulsed Light), Thulium lazer gibi farklı cihazlarla yapılabilmektedir. Belirli dalga boylarında yoğun ışık enerjisi yayan lazer cihazlarıyla alt deri tabakalarına ulaşılarak pigmentasyon sorunları giderilir.
Yüz lekesi tedavisinin yanı sıra yeni leke oluşumunu önlemek ve mevcut lekelerin daha fazla koyulaşmasını engellemek için sadece yaz aylarında değil her mevsimde yüksek SPF’li bir güneş koruyucu kullanılması da tavsiye edilmektedir.