Yüzdeki Akne Tedavisi
Yüzdeki akne tedavisi için kişi özelinde yürütülen tanı ve tedavi süreçleri ile daha pürüzsüz ve kusursuz bir cilde kavuşulması mümkün. Üstelik tedavi edilmeyen aknelerin ciltte akne izi olarak varlığını devam ettirebildiği gerçeğinin göz ardı edilmemesi önemli. Farklı nedenlerle ortaya çıkabilen aknelerin tedavisinde yüksek başarı için kişiye özel planlama yapılması gerekiyor.
En sık görülen cilt problemleri arasında yer alan ve akne vulgaris olarak da adlandırılan akne sorunu, birçok farklı nedenle ortaya çıkabiliyor. Ergenlik dönemi başta olmak üzere hormon değişimlerinin gerçekleştiği süreçlerde görülme sıklığı artan bu cilt sorunu;
- Stres,
- Cilt bakımı süreçlerinin aksatılması,
- Yanlış makyaj malzemeleri tercihi,
- Güneş ışınları,
- İlaç kullanımı ve
- Yaş gibi unsurlar doğrultusunda tetiklenebilir.
Akneler temel olarak deri altında yağ üreten bezlerin daha çok yağ yani sebum üretmesi, fazla yağ ile ciltteki gözeneklerin tıkanması sonucu oluşur. Gözeneklerin çevresel faktörlerin de etkileriyle tıkanması yağ bezesi ve kıl föliküllerinde komedon adı verilen siyah nokta ya da beyaz renkli noktaların oluşmasıyla sonuçlanıyor. Bakterilerin bölgeye yerleşmesi sonucu akne oluşumu gündeme geliyor.
Akneler vücudun birçok farklı yerinde, farklı formlarda karşımıza çıkabiliyor. Sırtta, göğüste, kollarda ve yaygın olarak yüzde meydana gelen akneler, sivilce tedavisi süreçlerini bir gereklilik haline getirebiliyor. Psikolojik anlamda sorun yaşatan akneler yüzdeki akne tedavisi kapsamında tercih edilebilen farklı yöntemlerle giderilebiliyor.
İçerikler
Yüzdeki Akne Tedavisi Nasıl Yapılır?
Yüzdeki akne tedavisi yöntemleri değişiklik gösterir. Hastanın ihtiyaçları değerlendirilerek en uygun yöntemin dermatoloji uzmanlarınca belirlenmesi elde edilecek sonuçların başarısını belirler.
Yüzdeki akne tedavisi sürecinin ilk aşamasında dermatoloji uzmanları hastanın akne türünü ve cilt yapısını değerlendirilir. Sürece yayılan tedavi sürecinde sabırlı olunması, önerilen ilaçların düzenli kullanılması ve yaşam tarzı değişikliklerinin yapılması gerekir. Tedavi uygulaması başladıktan sonraki 2 aylık zaman zarfında herhangi bir iyileşme elde edilmediyse tedavi süreçlerinin yeniden gözden geçirilmesi gerekir.
Yüzdeki aknelerin ve akne izleri için tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:
İlaç Tedavisi
Topikal ilaç tedavisi yüzdeki akne tedavisi kapsamında en çok tercih edilen yöntemlerin başında yer alır. Hangi ajanın kullanılacağı belirlenirken aknenin türü, şiddeti ve hastanın yaşı gibi değişkenler göz önünde bulundurulur.
İlaç tedavisinin etkinliğinin artırılması için önerilen kremlerin düzenli olarak önerilen şekilde uygulanması önemlidir. Akneler şiddetli olduğunda topikal ilaç tedavisine direnç gösterebilirler. Bu durumda antibiyotik tedavisine başlanabilir.
Orta ve şiddetli akne sorunlarında antibiyotikler etkili sonuçlar yaratabilmektedir. Dikkat edilmesi gereken antibiyotiklerin hekim önerileri doğrultusunda kullanılmasıdır. Antibiyotikler bilinçsiz ve uzun süreli kullanılırsa direnç oluşmasına neden olacağı için yüzdeki akne tedavisi için antibiyotik gerektiğinde tedavi süreci 3-4 aydan sonra revize edilir.
Peeling Etkili Meyve Asitleri
Akne tedavisinde meyve asitlerinin ciltteki peeling etkisine başvurulabilir. Cildin soyularak yenilenmesini, tıkanık gözeneklerin açılmasını ve gözeneklerin temiz kalmasını sağlayan meyve asitleri içerisindeki A vitamini yağ bezi fonksiyonlarını doğrudan etkiler. Yağ üretimi miktarını azaltıcı etki gösterir.
Akne tedavisinde doğrudan kimyasal peeling uygulamasına da başvurulması mümkündür. Seans sayısı ve seans aralıkları hasta özelinde belirlendiği takdirde etkili sonuçlar alınabilir.
Lazer ve IPL Sistemleri
Akne ve akne izi tedavisinde lazer ve ışık enerjisinden de yararlanabilir. Bu tedavilerin temel amacı gözeneklerin içerisindeki bakterilerin azaltılması, cilt fonksiyonlarının harekete geçirilmesiyle cilt onarımının başlatılması ve akne izlerinin derinden cilt yüzeyine iyileştirilmesini sağlamaktır.
Lazer ve IPL Sistemleri sayesinde cilt altındaki yağ bezlerinin ısıtılması ve kontrollü şekilde tahrip edilmesi de mümkündür. Böylelikle yağ bezleri küçültülebilir ve yağ üretimi azalabilir.
Akne tedavisinde kullanılan lazerler de ışık sistemleri de farklılaşabilir; fraksiyonel lezer, radyofrekans tedavisi, Diode lazer, Pulsed Light and Heat Energy, Blue Light, kırmızı ve mavi ışık kombinasyonlrı değerlendirilebilir.
Cilt sağlığı söz konusu olduğunda hasta özelinde, hastanın ihtiyaçları değerlendirilerek belirlenen tedavi süreçlerinin uygulanması gerekir. Ergenlik sivilcesi olarak adlandırılsa da ergenlik sonrası dönemde de oluşan akneler ciddi bir estetik kaygı yaratabilir. Tedavi sürecine geç kalınmaması hem tedavilerin başarısını artırır hem de daha hızlı sonuç vermesini sağlar.
Akne tedavisi sürecinde makyaj malzemeleri de ciltteki ölü deri hücreleri giderilmek için kullanılan cilt bakım ürünleri de dikkatli bir şekilde seçilmelidir. Böylece tedavi sürecini aksatacak çevresel faktörlerin etkileri azaltılabilir.