Yaşlılık Lekeleri
Yaşlılık Lekeleri Nedir?
Yaşlılık lekeleri, uzun süre güneşe maruz kaldıktan sonra ciltte, özellikle omuzlar, önkollar, üst sırt, yüz ve ellerin arkası gibi vücudun güneşe en çok maruz kalan bölgelerinde görülen, ten rengi, kahverengi ve siyah lekelerdir. Yaşlanmanın çok yaygın bir belirtisi olan yaşlılık lekeleri, güneş lekeleri, lentigo veya karaciğer lekeleri olarak da bilinir. Yaşlılık lekeleri, tipik olarak yuvarlaktır ve düzensiz sınırlara sahiptir. Kolay güneş yanığı olan ve çabuk çillenen kişilerde, kolay yanmayanlara göre yaşlılık lekeleri oluşma olasılığı daha yüksektir. Yaşlılık lekeleri çoğu durumda zararsızdır, ancak insanlar genellikle kozmetik nedenlerle onlardan kurtulmak ister.
Yaşlılık Lekeleri Neden Oluşur?
Yaşlılık lekeleri, vücudun aşırı melanin üretmesinin bir sonucudur. Melanin, cilde rengini veren pigmenttir. Cilt güneş ışığına maruz kaldığında, vücut güneşin zararlı ultraviyole (UV) ışınlarından korunmak için fazladan melanin üretir. Ne kadar çok melanin üretilirse cildin o kadar koyulaştığı görülür. Ciltteki fazla melanin bir araya toplandığında koyu yaşlılık lekeleri ortaya çıkar. Bu lekeler kanserli olmasa da, hastalar yaşlılık lekeleri varsa cilt kanserine yakalanma riski altında olabilir. Yeterli hidrasyona sahip (günde 8-10 bardak sıvı alınan) meyve ve sebzeler açısından zengin, sağlıklı ve dengeli bir beslenme alışkanlığı, cilt sağlığı için oldukça önemlidir ve cilt hücresi döngüsünü, cilt tonunu ve dokusunu iyileştirebilir.
Yaşlılık Lekelerini Giderici Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Dermatoloğunuz gerekirse medikal tedaviyi kozmetik dermatoloji uygulamaları ile birleştirir. Yaşlılık lekelerini azaltmanın ve hatta tamamen ortadan kaldırmanın birçok alternatif yolu vardır. Reçeteli topikal kremler, lazer tedavisi, kriyoterapi, mikrodermabrazyon ve kimyasal peeling gibi tedaviler yaşlılık lekelerinin görünümünü iyileştirmeye yardımcı olabilir. Heraderma Kliniğindeki dermatoloğunuz siz ve cildiniz için en iyi seçeneği belirlemenize yardımcı olacaktır.
Yaşlılık lekelerinin oluşmasını ve artmasını önlemek veya var olan lekeleri hafifletebilmek için güneşten korunmak çok önemlidir. Güneş hasarı, cildin bronzlaşmasına neden olur, pigmentasyon sorunlarını tetikler, cildi yakar ve deri elastikiyetini azaltarak erken yaşlanmaya neden olur. Aşırı güneşe maruz kalma aynı zamanda cilt kanseri riski taşır. Uzmanlar, yıl boyunca geniş spektrumlu koruma sağlayan, 30 veya daha yüksek bir güneş koruma faktörü (SPF) olan ve suya dayanıklı güneş koruyucu kremlerin kullanılmasını önermektedir. Kullanılan güneş kremi her 3-4 saatte bir tekrar uygulanmalıdır. Özellikle yazın, güneş kremi uygulamanın yanı sıra, geniş kenarlı bir şapka takmak ve sahilde otururken şemsiye kullanmak da güneşin zararlı etkilerine karşı ek koruma sağlar. Ayrıca, güneş ışınlarının en kuvvetli olduğu saatlerde güneşin altında vakit geçirmekten kaçınılması önerilir.