Yağ Nasıl Yakılır?
Fit ve estetik açıdan hoş görünen bir vücuda sahip olmak için önümüzdeki en büyük engel fazla kilolarımız. Bu fazla kilolarımızdan kurtulmak için de zayıflamaya çalışırız. Ancak buradaki en önemli nokta verdiğimiz kilolarımızı nereden verdiğimiz. Çünkü kilo vermenin temelinde vücudumuzdaki fazla yağlardan kurtulmak vardır. Ancak özellikle belirli bölgelerdeki yağlar için çok kolay olmayabilir. Bu sebeple yağ nasıl yakılır sorusu vücudumuzda sağlıklı ve etkili kilo verebilmemiz açısından önemlidir.
Yağ nasıl yakılır sorusunun cevabı için öncelikle vücudumuzda yağların işlevi, nerelerde kullanıldıkları gibi konuları bilmek gerekir. Bu şekilde daha bilinçli ve doğru bir şekilde zayıflama gerçekleşebilir.
İçerikler
Yağlar Vücudumuzda Ne İşe Yarar?
Vücut fonksiyonlarını sürdürebilmek için protein, karbonhidrat, yağ gibi bileşenlere ihtiyaç duymaktadır. Bu bileşenlerden yağlar vücudun enerji kaynağıdır. İhtiyacı olan enerjiyi kullanır ve fazlasını ise depolar. Vücudumuzun yağ depolama alanı ve sınırı çok fazladır. Depolanan yağlar zamanla kilo problemine yol açmaya başlar.
Karbonhidratlar da vücuda enerji verir. Yüksek karbonhidrat alımında vücut fazlasını insülin hormonu yardımıyla yağa çevirir. Yine vücut enerjisinin büyük kısmını karbonhidrattan sağlarsa yağ yakımı daha azalır. Kısacası eğer yağ yakmak isteniyorsa bu hassas dengeyi iyi bilmek gerekir.
Vücutta Yağ Yakımı Nasıl Olur?
Vücut gerek fiziksel gerekse metabolik faaliyetler için enerjiye ihtiyaç duyar. Bu enerjiyi de karbon, hidrojen ve oksijenden oluşan yağlardan karşılar. Vücut ihtiyacından fazla kaloriyi adipoz dokuda(yağ hücrelerinde) trigliserit olarak depolar, ancak hemen kullanılamaz. Enerji ihtiyacı ortaya çıktığında enzimler yağı parçalayarak kan dolaşımına karışmasını sağlar. Burada yağ hücreleri değil içinde depolanan yağlar parçalanır. Hücreler yağ asitlerinin bir kısmından enerji ihtiyacını karşılar geri kalanı su ve karbondioksite dönüştürür, nefes vererek, idrar, ter gibi yollarla vücuttan atılır. Eğer tekrar fazla kalori alınırsa var olan yeniden depolanmaya başlar.
Vücut gereken enerjinin tamamını yağdan karşılamaz. Kırmızı kan hücrelerinin, beynin, sinir hücrelerinin çalışması için glikoza ihtiyacı duyar. Eğer vücuda yeteri kadar karbonhidrat alınmazsa bu ihtiyacını kaslardaki glikozdan karşılar. Bu da vücutta kas kaybında neden olur. Bu sebeple sadece aç kalarak kilo kaybında yağ değil kas kaybı da yaşanmaktadır. Ancak sağlıklı kilo vermek için kasların güçlenmesi ve korunması vücutta yağların yakılması gerekir. Bu sebeple dengeli ve doğru bir beslenme programı gerekir. Ayrıca egzersiz yapmak da kasların kullanılmasını ve kas kütlesinin artmasını sağlar.
Vücutta en hızlı yağ yakımı nasıl olur?
Vücutta yağ yakımı metabolizma ile doğru orantılıdır. Metabolizma hızlı olduğunda enerji ihtiyacı artar ve buna bağlı olarak da yağ yakımı daha fazla olur. Bu sebeple metabolizmanın hızlandırılmasında dengeli ve doğru bir şekilde beslenmek önemlidir. Bununla birlikte düzenli ve bilinçli yapılan spor ve egzersizler özellikle kardiyo yapmak metabolizmayı hızlandırır. Ancak bel, göbek, bacak, kalça gibi kurtulması zor bölgesel yağlarda bu süreç uzayabilir ya da bu yöntemler etkisiz kalabilir.
Son yıllarda teknolojinin gelişmesi ile birlikte yağların hızlı ve etkili bir şekilde yakımı mümkün olabilmektedir. Genellikle ağrısız, acısız ve ameliyatsız bir şekilde vücuttaki fazla yağlardan özellikle de bölgesel olanlardan kurtulmanızı sağlayan bu yöntemlerin en büyük avantajı direkt yağa odaklanmalarıdır. Bölgeye ses, dalga, ışık, frekans vb. göndererek sadece yağların parçalanması sağlanmaktadır. Diğer dokulara zarar vermeden gerçekleştirilen işlemler hızlı yağ yakımının gerçekleşebildiği yöntemlerdir. Ayrıca bu yöntemler kilo kaybına bağlı sarkmaları önleyip cildi toparlama ve kas oluşumunu destekleme gibi birçok fayda sağlayabilmektedir.
Metabolizmayı hızlandıran besinler, karışımlar ve egzersizler yağ yakımını hızlandırmaya yardımcı olabilmektedir.
Hızlı yağ yakmak için ne yemeli?
Bazı besinler vücudumuzdaki yağların yakımını hızlandırabilmektedir. Bu besinler genellikle düşük kalorili olup vücudun metabolizmasını çalıştıran, sindirim sistemini düzenleyen, tokluk hissi yaratan yiyecekleridir.
Yağ yakımını hızlandıran yiyecekler şunlardır:
- Lifli Gıdalar:
- Sebze ve Meyveler: Elma, narenciye türündeki meyveler vb., brokoli, mısır, karnabahar
- Baklagiller: Bezelye, nohut, kuru fasulye
- Kuruyemişler
Bunlarla birlikte arpa, çavdar gibi tahıllardan yapılmış unlu mamüller de yüksek lif içermektedir.
Kırmızı Acı Biber
Acı biberin kilo vermeyi hızlandırabildiği bilinmekte. Sebebi ise içerisindeki kapsaisin maddesi. Bu madde metabolizmayı hızlandırıp vücut ısısını artırarak daha fazla enerji harcanmasını sağlayabilmektedir. Bu da daha fazla yağ yakımı anlamına gelmektedir. Ancak mide problemleri olanların kontrollü tüketmeleri bazı durumlarda hiç tüketmemeleri tavsiye edilmektedir.
Yeşil Çay
Yeşil çayın ruhsal ve fiziksel açıdan sağlığa birçok faydası bulunmaktadır. Bunlardan biri de metabolizmayı hızlandırabilmesidir. Günlük en az 1 fincan yeşil çay daha hızlı ve kolay kilo vermenize yardımcı olabilmektedir. Yine sağlık problemi olanların kontrollü içmeleri ve gerekirse doktor tavsiyesi almaları önerilmektedir.
Su
Vücudumuzun büyük bir yüzdesinin sudan oluştuğunu düşünürsek; su bizim için yaşam kaynağı. Yaşamsal faaliyetlerimizin sağlıklı bir şekilde yerine getirilebilmesi için gün içerisinde en az 2 litre su içilmesi önerilmektedir. Bununla birlikte metabolizmanın hızlanmasını sağlayıp detoks etkisi de gösterebilmektedir. Bu miktar kilo, boy ve yaş gibi değişkenlerle kişiye özel olarak belirlenebilmektedir.
Yoğurt
İçerisinde bulunan kalsiyum ve protein metabolizmayı hızlandırıcı etkiye sahiptir. Bu sebeple yoğurt yiyen kişilerin yemeyenlere göre daha hızlı kilo verebildikleri gözlemlenmiştir.
Kahve
İçerisindeki kafein ile metabolizmayı hızlandırabilmektedir. Ayrıca iştahı baskılayıp az yemeyi sağlayabilen kahve, günde 1 fincan olacak şekilde tüketilebilir. Ancak burada kahvede krema ve şeker kullanılmaması gerekmektedir.
Bunlar dışında yumurta, zerdeçal, zencefil, limon, çeşitli çaylar ve kürler de hızlı kilo vermeye yardımcı olabilmektedir.
Yağ yakımı dolayısıyla kilo vermeyi destekleyen ve hızlandıran uygulamalar, diyet, besinler vb. birçok farklı yöntem bulunmaktadır. Ancak burada özellikle kronik hastalığı bulunana kişilerin tüm bu yöntemleri mutlaka bir doktor tavsiyesi ile uygulaması sağlık açısından önemlidir. Özellikle kulaktan dolma kür, hap, ilaç vb. kullanımı çok ciddi sağlık problemleri ortaya çıkarabilmektedir.