Cilde rengini veren melanosit hücrelerinin farklı nedenlerle zarar görmesi veya ölmesi sonucunda ciltte beyaz renkte lekelerin oluşması ile karakterize Vitiligo hastalığı halk arasında “ala hastalığı” olarak da adlandırılır. Vitiligo tedavisi hastanın ihtiyaçları özelinde planlanır. Günümüzde Vitiligo tedavisi kapsamında ilaç tedavisi, fototerapi, depigmentasyon tedavisi gibi yöntemler uygulanabilir.
Vitiligo Hastalığı Nedir?
Deri rengini veren pigment olan melanin eksikliğinden kaynaklanan, ciltte soluk beyaz alanlar oluşması ile karakterize cilt hastalığı Vitiligo hastalığı olarak adlandırılır.
Vitiligo hastalığı cildin farklı bölgelerini etkileyebilmekle birlikte genellikle yüz, boyun ve el gibi vücut kısımlarında ortaya çıkar. Vitiligo hastaları ciltlerindeki beyaz lekeleri güneş ışınlarına karşı hassasiyetle korumalıdır. Bu nedenle Vitiligo hastalığı olanların yüksek etkili güneş koruyucu krem kullanma alışkanlığı edinmeleri önemlidir.
Vitiligo hastalığı segmental ya da non-segmental türlerinde ortaya çıkabilir. Segmental Vitiligo durumunda pigment kaybına bağlı oluşan beyaz lekeler vücudun tek bir kısmında bulunur. Genellikle 3-10 yaş arasındaki çocukları etkiler ve Vitiligo hastalığının nadir görülen tipidir.
Non-segmental Vitiligo hastalığı vücudun her iki yanında, çoğunlukla simetrik olarak ortaya çıkan beyaz lekeler ile karakterizedir. Vitiligo hastalığının yaygın görülen tipidir, simetrik leke oluşumları ellerin sırtında, kollarda, göz çevresinde, dizlerde, dirseklerde ve ayaklarda görülebilir.
Vitiligo Hastalığı Neden Olur?
Vitiligo temel olarak deride melanin adlı pigmentin bulunmaması ya da idealden az olması durumunda ortaya çıkar. Cilt tonunu sürdürebilmek ve melanin üretmek için yeterli oranda melanosit hücrelerinin bulunmaması Vitiligo ile sonuçlanabilmektedir. Vitiligo nedenleri tam olarak bilinmese de bazı risk faktörlerinin varlığından bahsedilmesi mümkündür.
- Bağışıklık sisteminin efektif olarak çalışmaması sonucu ortaya çıkan otoimmün sorunlarının,
- Genetik yatkınlığın,
- Melanoma gibi hastalıkların,
- Melanosit hücreleri için zehirli olan nörokimyasal salınımının,
- Stres maruziyetinin,
- Güneşe maruz kalan ciltlerde güneş yanığı ve kimyasallar nedeniyle cilt hasarı oluşmasının Vitiligo risk faktörleri arasında yer aldığı bilinmektedir.
Vitiligo Tedavisi Nasıl Yapılır?
Vitiligo tedavisi çok katmanlı bir planlama ihtiyacı ortaya çıkarabilir. Kimi hastalar cildindeki renk değişikliği nedeniyle kozmetik kaygı yaşamasa da vitiligo nedenlerinin teşhis edilmesi ve bu duruma yol açan bir hastalık söz konusuysa hastalığın tedavi süreçlerinin başlatılması gerekir.
Vitiligo tedavisi kozmetik kaygılara ek olarak ciltteki melanin eksikliğine bağlı olarak cildin güneş ışınlarına karşı aşırı duyarlı olması nedeniyle de gündeme gelebilir. Belirtilerinin ortaya çıkması ve lezyonların yaygınlaşma hızı da oldukça kişiseldir.
Vitiligo tedavisi günümüzde temel olarak lezyonların yerleşimine ve büyüklüğüne göre planlanır. Deride lokal oluşumlu beyaz lekeler bulunuyorsa genellikle krem tedavisi uygulanır. Krem tedavisi ile cilt tonunu dengelemek amaçlanır. Kortizon içerikli kremler kullanılarak cilt rengi geri döndürülebilir, yine de pozitif sonuçların alınması her zaman söz konusu değildir.
Vitiligo tedavisinde ilaçlı krem kullanımı yalnızca dermatoloji uzmanlarınca önerildiği takdirde tercih edilmelidir. Aksi durumda ciltte tüylenme, ciltte incelme veya ciltte damar oluşumlarının belirginleşmesi gibi yan etkilerle karşılaşılması mümkündür.
Vitiligo lezyonları vücut genelinde yaygın şekilde görüldüğünde fototerapi tedavisi gündeme gelebilir. Fototerapi güneş ışınları içinde de yer alan UVB ışınlarının kullanıldığı bir tedavi yöntemidir. Seanslar dahilinde gerçekleştirilen fototerapi, vitiligo hastalarına 6 -18 ay boyunca uygulanabilir. Seans sayısı ilerledikçe hastanın ışığa maruz kalma süresi yavaş yavaş artış gösterir.
Vitiligo tedavisi her hastada mutlak iyileşme elde edilmesini sağlamayabilir. Bu cilt hastalığının tedavi süreçlerinin muhakkak dermatologlar tarafından yürütülmesi gerekir. Yanlış tedaviye bağlı olarak oluşması muhtemel cilt sorunlarının engellenmesi ve hastaların cilt tonundaki farklılaşmayı minimize edebilmeleri adına uzmanlık son derece önemlidir.
Heraderma kliniğinde uzman dermatologlar vitiligo belirtileri yaşayan hastalar için en uygun tedavi süreçlerini belirlerler, hastaların estetik açıdan duydukları şikayetleri minimize edebilecek tedavi yöntemleri dahilinde kendilerini bilgilendirirler.
- Ana Sayfa
- Hakkımızda
- Medikal Estetik
- Dermatoloji
- Akne ve Akne İzi Tedavileri
- Cilt Bakım Aşamaları
- Cilt Gençleştirme
- Klinik Dermatoloji
- Medikal Cilt Bakımı
- Pigmentasyon ve Yaşlılık
- Saç Dökülmesi Tedavileri
- Visia Cilt Analizi
- Bloglarımız
- İletişim
- Türkçe