Varis Nasıl Oluşur?
Bacaklarımız, hareket etmemizin yanında estetik bir görüntünün en önemli parçalarıdır. Düzgün ve pürüzsüz bacaklar güzel bir vücudun mükemmel tamamlayıcılarıdır. Ancak zaman zaman çeşitli etkenler bacaklardaki görüntüyü bozabilir. Bunlardan biri de varis problemidir. En çok karşılaşılan sorunlardan biri olan varis nasıl oluşur?
İçerikler
Varis Oluşumu
Varis nasıl oluşur sorusunun cevabı için öncelikle damarlar ve dolaşım sistemini incelmek gerekir.
Vücudumuzda damarlarımız dolaşım sisteminin ağlarıdır. Kirli ve temiz kanı birbirinden ayrı olarak vücudumuzda taşıyıp dolaşımı sağlarlar. Bunlardan ven adı verilen toplardamarlar, vücuttaki solunum sonucunda kirlenmiş kanı kalbe taşırlar. Bacaklarda bu taşıma işlemi yerçekimine karşı gerçekleştirilir. Bu nedenle kan kapakçıkları ise kanın aşağıya göllenmesini önleyerek yukarı akmasını sağlar. Ancak damarlar aşırı genişlediğinde kapaklar birbirine uzak kalarak kapanamaz ve kan göllenmeye başlar. Venöz yetmezlik olarak da bilinen bu durum damarda basınç ve şişkinliğe yol açar. Bu da varis oluşumuna neden olur. Bununla birlikte toplardamarda oluşan bir pıhtı atması da varis oluşumunu tetikleyebilmektedir.
Varis hastalığı genellikle bacaklarda görülmekle birlikte; yüz, kol, karın gibi bölgelerde de ortaya çıkabilmektedir.
Varis kendini bazı belirtilerle gösterebilmektedir.
Bacaklarda varis belirtileri şunlardır:
- Belirgin damarlar,
- Mavi-mor renk şişkinlikler,
- Şişlik ve ağırlık
- Kaşıntı,
- Huzursuz bacak,
- Uyuşukluk gibi problemler yaşanabilmektedir.
Varisin üç çeşidi bulunmaktadır.
Bunlar;
Kılcal damar varisleri (telenjiektazi): Kılcal damarların çatlaması sonucu oluşur. Bacaklarda örümcek ağına benzer bir görüntü oluştururlar.
Retiküler varisler: Çoğunlukla ayak bileği ve diz arkasında oluşur. Hafif kabarık ve mavi renklidir.
Büyük toplardamar varisleri: Bacaklarda bulunan safen ven denilen büyük toplardamarda meydana gelen yetmezlik sonucu ortaya çıkar. Diğer varislere göre daha kabarık ve belirgindir. Sağlık problemleri ortaya çıkarabilir.
Varis Neden Oluşur
Varisin oluşumunun başlıca nedenleri şunlardır:
- Kalıtım,
- Uzun süre sabit oturma ya da uzun süre ayakta durma,
- Obezite, aşırı kilo,
- Gebelik,
- Damar tıkanıklığı,
- Sıkı kemer kullanma,
- Sigara kullanmak,
- Bacaklara darbe alma,
- Dar giysiler giyme,
- Güneş hasarı,
- Hormonal faktörler,
- Bazı hastalıklar,
- Karın içi basıncın artması (kabızlık, karın içi tümörü vb.) gibi nedenlerle ortaya çıkabilmektedir.
Varisler Sağlık Sorunlarına Yol Açar mı?
Varis genel olarak daha çok estetik yönden olumsuz etkilese de ileri seviyede özellikle büyük toplardamar varislerinde çeşitli sağlık problemlerine yol açabilmektedir.
Varisin sebep olabileceği sağlık problemleri şunlardır:
- Toplar Damarda iltihaplanma,
- Şiddetli ağrı,
- Varisin yırtılıp kanaması,
- Pıhtı oluşması ve vücudun diğer yerlerine pıhtı atması (emboli) gibi sorunlara yol açabilmektedir.
Varisin Tedavi Var Mıdır?
Varis tedavisi için günümüzde farklı uygulamalar bulunmaktadır.
Bunlar:
Skleroterapi:
İğne tedavisi olarak da bilinen uygulamada damarın içerisine iğne ile girilerek ilaç enjeksiyon edilir. Bu şekilde damar kapatılarak kan akışı başka bir damara yönlendirilir. Kullanılmayan damar ise iptal edilir. İyileşme süreci kısa olup zararı yoktur. Uygulamadan önce uzman hekim tarafından venöz damar sisteminin renkli doppler çekilmesi önerilmektedir.
Cilt yüzeyine yakın olan, görülebilen kılcal damarlarda oluşan varislerinin tedavisinde kullanılabilmektedir. Ciltte herhangi bir kesi ya da ize yol açmaz.
Radyofrekans:
Uygulamada problemli olan toplardamar içine kateter yerleştirilir ve radyofrekans dalgaları damarın içine gönderilir. Bu enerjinin damarın duvarında oluşturduğu ısı ve kontraksiyon sonucunda damar büzülüp kapanır. Genel veya lokal anestezi altında yapılır. İşlem süresi kısadır. Bu uygulamanın iyileşme süresi de kısadır. Çapı 20 mm’ ye kadar olan safen ven damar yetmezliği için yapılmaktadır.
Lazer Tedavisi:
Örümcek damarlarının görünümünü azaltmak için sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Küçük ve kılcal damarların tedavisinde etkili olan lazer tedavisinin kronik venöz yetmezlik semptomlarında bir etkisi yoktur. Lazer cihazından gönderilen lazer ışığı ile problemli damarı cilde zarar vermeden yok eder. Lokal anestezi ile gerçekleştirilen bu yöntem genellikle güvenilir ve etkilidir.
Varis Çorabı:
Bacak üzerindeki basıncı azaltmaya, kan akışını düzenlemeye yardımcı olan çoraplardır. Var olan problemi düzeltmez ancak semptomları azaltarak gelişimini durdurmaya yardımcı olabilmektedir. Doktor tavsiyesi ile kullanılmalıdır.
Bu yöntemlerin dışında varis, cerrahi müdahale ile tedavi edilebilmektedir. Varis olan damarlar ameliyat ile tamamen çıkarılır. Genellikle büyük toplardamar varislerinde uygulanabilmektedir.
Varis tedavisi sürecinde tedavi yöntemleri seçiminde öncelikle bir uzmana danışılmalıdır. Özellikle kalp-damar uzmanı gibi alanda uzman kişilerin görüşleri ve önerileri doğrultusunda tedavi yöntemi seçilmelidir. Çünkü her varis için her yöntem uygun olmayabilir. Yanlış bir tedavi de ciddi sağlık problemlerine yol açabilmektedir.
Heraderma Kliniğinde lazer tedavisi ile varis problemleriniz çözülebilmektedir. Gerekli analizler sonucunda hasta tedavi için uygunsa sorunlu bölgeye uygun lazer yöntemi uygulanır.