Terleme Tedavisi Nedir, Nasıl Geçer?
Terleme, vücudun toksinlerden arınması ve sıcaklığını düzenlemesi gibi faydaları olan doğal bir süreç olmakla birlikte bazı kişilerde yaşam konforunu ve öz güveni azaltacak denli fazla olabilir. Aşırı terleme sorunu yaşayan kişiler mevsimlerden bağımsız olarak bu sorunla karşılaşabildiklerinden terleme tedavisi yöntemlerine başvururlar.
Normal şartlarda terleme efor harcanması, heyecan veya korku hissedilmesi gibi psikolojik faktörler ve havanın sıcak olması gibi nedenlerle gündeme gelir. Son derece doğal ve sağlıklı kabul edilen terlemenin aşırı şekilde meydana gelmesi ise hiperhidroz olarak adlandırılır.
Hiperhidroz ter bezlerinin normalden fazla çalışması ile karakterize bir durumdur ve normalden yaklaşık 40 kat daha fazla terlemeye neden olabildiği ifade edilebilir. Hiperhidroz vücudun farklı bölgelerinde oluşabilir. Bölgesel görülebilen aşırı terleme koku oluşumuna da yol açabilir. Bu nedenle terleme tedavisi tercihten ziyade bir zorunluluk haline dönüşebilir.
İçerikler
Aşırı Terleme Sebepleri Nelerdir?
Egzersiz yapmaya ya da hava sıcaklığına bağlı olmadan gerçekleşebilen aşırı terleme ardında farklı nedenler bulunabilir. Gün içerisinde rutini bozacak ölçüde terleme, terleme nedeniyle sosyal ortamlardan kaçınma, aniden her zamankinden fazla terleme ve geceleri herhangi bir neden yokken terlemeye başlama gibi belirtilerle etkisini hissettirebilen hiperhidroz birincil ve ikincil olarak ortaya çıkabilir.
Birincil hiperhidroz ter bezlerinin aşırı aktif hale gelmesine yol açan hatalı sinir sinyallerinden kaynaklanır. Ayak terlemesi, el terlemesi, koltuk altı terlemesi ve yüz terlemesi gibi sonuçlara neden olabilir. Birincil hiperhidroz tıbbi bir durumdan kaynaklanmaz.
İkincil hiperhidroz genellikle altta yatan bir sağlık sorunu ve/veya kullanılan ilaçların sonucunda ortaya çıkar. İkincil hiperhidroz bölgesel değil vücut genelinde aşırı terleme ile karakterizedir. En sık görülen nedenleri sinir sistemi bozuklukları, enfeksiyonlar, şeker hastalığı, menopoz, tiroit sorunları ve bazı kanser türleridir.
Aşırı terleme tedavisi gerçekleştirilmediği takdirde hastalar sosyal ve duygusal olarak sorun yaşayabilirler. Aynı zamanda aşırı terlemeye bağlı olarak ciltte enfeksiyon oluşumuna da rastlanma ihtimali artar.
Aşırı Terleme Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Aşırı terleme tedavisi kapsamında birden fazla yöntem uygulanabilir. Öne çıkan tedaviler botoks tedavisi, iyontoforez tedavisi, ilaç tedavisi ve topikal ilaç uygulamalarıdır. Uygulanacak tedavi yöntemi terleme bölgesi, terleme miktarı ve terleme nedeni doğrultusunda farklılaşabilir. Sempatik sinirlere endoskopik ya da açık cerrahi ile müdahaleyi kapsayan sempatektomi de terleme tedavisi yöntemleri arasında yer alır.
Botoks ile Terleme Tedavisi
Ciltteki ince çizgilerin ve kırışıklıkların azaltılması amacıyla uygulanan Bot. Toks. tedavisi terleme tedavisi amacıyla da sıklıkla uygulanıyor. El ve ayak terlemesi, koltuk altı terlemesi ve erkeklerde yaygın şekilde görülen göğüs bölgesi terlemesi için botoks tedavisi önerilebiliyor. Terlemenin botoksla tedavisi kalıcılığı yaklaşık 6 ay devam ediyor. Ter bezlerinin geçici olarak sinyal almasını engelleyen tedavi ortalama 20 – 30 dakikada tamamlanıyor. Etkisi sona erince yinelenmesi mümkün.
Terleme İçin İyontoforez Tedavisi
Özellikle el terlemeleri şikayeti yaşayan hasta grubuna uygulanan iyontoforez tedavisi, cilde düşük voltajlı elektrik akımı verilmesi yoluyla gerçekleştirilir. 30 gün boyunca, haftada 5 gün, 20 seans dahilinde uygulanması önerilen tedavide seans süresi 20 dakika civarındadır. Etkilerin ortaya çıkması 1-2 hafta sürebilir, tedavinin ortalama 6 haftalık periyotlarda bir devam ettirilmesi önerilir.
Sempatektomi
Sinirlere cerrahi olarak müdahale edilmesi ile gerçekleştirilen sempatektomi günümüzde yaygın olarak endoskopik yöntemle yapılmaktadır. Hasta seçimi tedavi sonuçlarının başarısında etkilidir. Hastada aşırı terleme 16 yaşından önce başlamışsa, hasta 25 yaşının altındaysa, hastada sistemik problemler bulunmuyorsa, terleme uyku esnasında olmuyorsa ve hasta ideal kilosuna yakında sempatektomi tercih edilebilir.