Sivilce İzleri Nasıl Yok Edilir?
Sivilce en sık karşılaşılan cilt problemleri arasındadır. Hem kendisi hem de ardında bıraktığı izler estetik açıdan rahatsız edici bir görüntü oluşturmaktadır. Sağlıklı ve güzel bir cilde sahip olmayı engelleyen sivilce izleri nasıl yok edilir?
İçerikler
Sivilce Nedir?
Derimizin altında yağ (sebum)üreten yağ bezleri bulunmaktadır. Özellikle yağlı ciltlerde aşırı yağ üretimi, ölü deri hücreleri, toz, kir vb. cilt gözeneklerinin tıkanmasına neden olabilmektedir. Bu durumda tıkanan gözeneklerde bakteri artışı meydana gelip iltihaplı sivilce (akne) oluşumuna yol açabilmektedir. Genellikle yüz bölgesinde; alın, çene, yanak, göğüs, sırt, omuz gibi vücutta birçok bölgede görülebilmektedir.
Bununla birlikte; hormonlar, kullanılan ilaçlar, güneşe aşırı maruz kalma, stres, sigara gibi zararlı alışkanlıklar, var olan sivilcelerin sıkılarak bakterilerin diğer kısımlara yayılması vb. nedenler de sivilce oluşumuna neden olabilmektedir.
Sivilce Neden İz Bırakır?
Sivilce temelde geçici bir cilt problemidir. Ancak bazı sivilce problemleri ciltte kalıcı hasara neden olarak iz bırakabilir. Akne oluşumunda hücreler tıkanarak iltihaplanır. İltihaplı sivilce kızarıp şişer. Şişmeye bağlı olarak cildin folikül duvarlarında yırtılmalara sebep olur. Yırtılmanın boyutu, sivilcenin boyutu ve şiddetine göre değişiklik gösterebilir.
Yırtılmaya bağlı olarak ciltte kolajen üretimi artar ve onarım başlar. Ciltte sivilce ve yarattığı tahribat iyileşse bile çok derin deformasyonlarda iyileşme süreci pürüzler kalabilir. Bu da sivilce izlerine neden olur. Özellikle cildin bir alt tabakası olan dermis tabakasının zarar görmesi sivilce izi riskini artırır.
Bununla birlikte;
- Ergenlik döneminde ortaya çıkan sivilcelerin tedavi edilememesi,
- Sürekli aynı yerde çıkan iltihaplı ve şiddetli sivilcelerin tedavi edilmemesi,
- Sivilcelerin sıkılması da izlerin oluşmasında başlıca nedenler arasındadır.
Sivilce Lekeleri Zamanla Geçer Mi?
Sivilce izleri oluşan aknenin şiddetine göre değişiklik gösterebilmektedir. Çoğunlukla kişi, sivilce sonrasında herhangi bir iz olmadan atlatabilmektedir. Oluşan sivilce izleri de zamanla basit krem, vb. yöntemler ile ya da kendiliğinden geçebilmektedir. Ancak bazı kişilerde akne sonrasında iz kalabilmektedir. Bu izler zamanla geçmez ve daha profesyonel tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekir. Oluşan izin yapısına göre uygun tedavi yöntemi belirlenir.
Sivilce lekelerinin ortaya çıkma şekilleri şunlardır:
Erken akne izleri: Sivilcenin iyileşmesi sonucunda ortaya çıkan kırmızı veya kahverengi lekelenmelerdir. Ortalama 6-12 ay içerisinde geçer. Ancak 1 yıl içerisinde geçmezse kalıcı iz olarak tanımlanır.
Artan Doku Oluşumu Sonucu Ortaya Çıkan İzler
Sivilcenin onarılması ve iyileştirilmesi sürecinde aşırı kolajen artışı sonucu ortaya çıkar. Ciltte, yukarı doğru kabarık bir görüntü oluşturur.
Doku Kaybına Bağlı Ortaya Çıkan İzler
Deformasyona bağlı olarak doku kaybı meydana gelir. Bu da sivilcenin oluştuğu yerlerde çukur bir görüntüye neden olmaktadır. Çiçek hastalığında görülen izleri andırmaktadır.
Bunlarla birlikte sivilce izleri 3 gruba ayrılır.
Icepick
Adını buz kıracağından alan bu grupta, cilde buz kıracağı ile delinmiş gibi bir görünümde izler vardır. Dar ve kenarları keskin olan bu izler dermis ve yağ dokuya kadar ulaşan derinliktedir.
Boxcar:
Oval çukur şeklinde ya da keskin yuvarlak çukur şeklindedir. Daha üst tabakada ortaya çıkar ve Icepick kadar keskin değildir.
Rolling
Bu izlerde cilt yüzeyi normal görünse de alttan yağ tabakaya doğru çekilme olur. Bu da ciltte dalgalı ve oluklu bir görünüme neden olur.
Yüzdeki İzlere Ne İyi Gelir?
Sivilce izleri nasıl yok edilir sorusunda, yüzdeki sivilce izlerinin giderilmesinde izin türü ve yapısı önemlidir. Bazı sivilce izleri kendiliğinden ya da maske, krem vb. gibi basit yöntemler ile geçebilmektedir.
Daha derin ve hasar bırakan izler ise yapısına göre profesyonel yöntemler ile giderilebilmektedir.
Sivilce izlerinin tedavisinde kullanılan yöntemler:
Kimyasal Peeling
Meyve asitlerinin kullanıldığı cilt soyma işleminde alfa-hidroksi asitler (glikolik asit dahil), salisilik asit ve trikloroasetik asit en yaygın soyucu ajanlardır. Uygulama dermatoloji uzmanı tarafından yapılır. Uygulamadan önce hasta hikayesi dinlenir ve cilt analizi yapılır. Meyve asitleri cildin soyulmasını sağlar. Ölü hücrelerden arınan cilt yenilenir, gözenekler temizlenir. Yüksek konsantrasyondaki meyve asitleri doktor kontrolünde uygulamaktadır. Cilt yüzeyine uygulanan asidin doğru şekilde ve miktarda uygulanması önemlidir. Çünkü yanlış bir uygulama ciltte yanma, iz kalma vb. risklere neden olabilmektedir. Akne oluşumunu önleyen bu yöntem ile daha boxer gibi hafif düzeyde olan sivilce izleri tedavi edilebilmektedir.
Lazer
Lazerle akne izi tedavisi daha derin izlerin tedavisinde etkili sonuçlar verebilmektedir. İki şekilde uygulanabilmektedir: cildi soyarak yenileyen tedavi ve cildi soymadan yenileyen tedavi.
Cildi Soyarak Yenileyen Tedavi
Bu yöntemde lazer ışınları ile cildin üst tabakasının soyularak yenilenmesi sağlanmaktadır. Diğer soyma yöntemlerine göre en önemli üstünlüğü derinin alt tabakalarına kontrollü olarak etki edebilmesidir. Cilde gönderdiği ısı ile kolajen üretimini uyarır. Kolajen üretimine bağlı olarak cilt yenilenerek sivilce izleri tedavi edilir.
Cildi Soymadan Yenileyen Tedavi
Bu yöntemde cilt soyulmaz, alt tabakasında lazer ışığı gönderilerek ciltte kolajen üretimi artırılır. Işınlardan gelen ısı ciltte kontrollü hasara yol açar. Cilt kendini onarmak için kolajen üretimini artırır. Bu şekilde yenilenen ciltte sivilce izleri tedavi edilir. IPL, Fraksiyonel, Nd: YAG lazer uygulamaları bu kategoriye girmektedir.
Bununla birlikte lazer uygulaması;
- Ciltte sivilce oluşumuna neden olan P.acnes bakterisinin ürettiği porfirin maddesini emerek tahrip ederek,
- Yağ hücrelerini küçültüp gözenekleri sıkılaştırarak, sivilce oluşumunu engelleyip var olanların da iyileşme sürecine yardımcı olur.
Lazer tedavisi aynı zamanda cildin kendisini yenilemesi sağlayıp cilt bakımı yaparak gençleştirme etkisi de gösterir.
Heraderma Kliniği akne ve akne izi tedavisinde kişiye uygun tedavi programı uygulamaktadır.