Sağlıklı Bir Cildin Sırrı: Kozmetik Dermatoloji
Estetik dermatoloji olarak da adlandırılan kozmetik dermatoloji, cilt sağlığını iyileştirmek ve ciltteki yaşlanma belirtilerini minimize ederken yenilerinin oluşmasının engellenmesi için gerçekleştirilen ameliyatsız tedavi yöntemlerini ifade etmek için kullanılan çatı bir tanımlamadır. Cildiyenin özelleşmiş dalı olarak karşımıza çıkan kozmetik dermatoloji sayesinde cilt kalitesinde artış elde edilmesi ve kişinin daha iyi hissetmesine yönelik değişimlerin gerçekleştirilmesi sağlanır.
Yaşın ilerlemesi, cilt bakımı süreçlerinin aksatılması, gün içerisinde maruz kalınan çevresel faktörler ve hatta beslenme alışkanlıkları cildin elastikiyetinin korunmasını sağlayan elastinin ve doku bütünlüğünde görev yapan kolajenin üretiminin azalmasına neden olur. Cilt görünümünde etkili bu maddelerin azalması ciltte belirginlik kazanan hacim kayıplarına, yaşlanma belirtilerine ve nihayetinde kişinin estetik kaygılar duymasına yok açar.
Ciltte meydana gelen kusurların ve belirli ölçüye kadar olan deformasyonların tedavisi kapsamında kozmetik dermatoloji alanına giren yöntemlere başvurulması gerekebilir. Farklı tedavi yöntemleri sayesinde cilt tonunun eşitlenmesi, ciltteki kırışıklık görünümünün azaltılması, cilt altı yağ dokusunun miktarının düşürülmesi, ciltte gençleşme etkisinin elde edilmesi ve ciltte kozmetik sorunlara yol açan akne ve yara izlerinin hafifletilmesi sağlanabilir. Tüm bunlara ek olarak kozmetik dermatoloji çatlakların ve selülitlerin giderilmesi için de çözüm sunar.
İçerikler
Sıklıkla Uygulanan Kozmetik Dermatoloji Tedavileri
Temel amacı cilt görünümünün iyileştirilmesi olan kozmetik dermatoloji tedavi süreçleri planlanırken hastanın cilt tipi, cildinin ihtiyaçları, beklentileri ve hedefleri göz önünde bulundurulur. Sıklıkla uygulanan kozmetik dermatoloji tedavileri şu şekilde sıralanabilir:
Dolgu Uygulamaları
En sık tercih edilen kozmetik dermatoloji tedavi yöntemlerinin başında dolgu uygulamaları gelir. Dolgu uygulamaları ile yüz hatlarının şekillendirilmesi sağlanabilirken ciltteki hacim kayıpları giderilebilir. Uygulama bölgesi doğrultusunda farklı tipte dolgu malzemeleri bulunmakta, tedavinin uygulama teknikleri değişiklik gösterebilmektedir.
Hyaluronik asit içeren dolgu malzemeleri sıklıkla tercih edilir. Hyaluronik asidin en önemli özelliği ciltte su tutulumunu artırması ve cildi ihtiyaç duyduğu nemle buluşturularak cilde hacim kazandırmasıdır. Dudak dolgusu, boyun dolgusu, çene dolgusu, elmacık kemiği dolgusu ve alın dolgusu uygulamalarında kullanılan malzemelerin içerisinde genellikle hyaluronik asit bulunur.
Microneedling
Yaşlılık lekelerinin, cilt tonundaki eşitsizliklerin, cilt çatlaklarının, ciltteki çizgi ve kırışıklıkların azaltılması amacıyla uygulanan kozmetik dermatoloji tedavilerinden biri, mikro iğneleme olarak da adlandırılan microneedling uygulamasıdır. Cilt yüzeyinde mikro iğnelerle oluşturulan kontrollü hasarlar sonrasında cildin kendini onarma mekanizması devreye girer. Kolajen ve elastin üretiminin tetiklenmesini sağlayan mikro iğneleme ile ciltte yenilenme mümkündür.
Lazer Epilasyon
Vücudun farklı bölgelerindeki istenmeyen tüyler kişilerin hareketlerini ve kıyafet tercihlerini kısıtlarken öz güven kayıplarını beraberinde getirebilir. Çeşitli epilasyon yöntemleri ile istenmeyen tüylerden kurtulmak mümkün olmakla beraber bu epilasyon yöntemlerinin etkisi geçici olduğundan hedeflenen konfor elde edilemeyebilir. Lazer epilasyon istenmeyen tüylerden kalıcı olarak kurtulmak mümkün olabilmektedir. Farklı dalga boylarına sahip olan, etki mekanizmaları farklılaşabilen ve FDA onaylı cihazlar ile gerçekleştirilen lazer epilasyon tedavisinde farklı genişlikte başlıklar kullanılabilir. Epilasyon yapılacak alanın özellikleri doğrultusunda başlıklar değiştirilebilir.
Bot. Toks. Tedavisi
Ciltteki kırışıklıkların ve mimik izlerinin hafiflemesi amacıyla uygulanan Bot. Toks. Tedavisi ile enjeksiyon bölgesindeki kasların kasılma yeteneği geçici olarak kısıtlanır. Kasların tekrarlayan şekilde kasılması sonucu oluşan kırışıklıkların açılmasını destekleyen Bot. Toks tedavisi yeni kırışıklıkların oluşumunu da geciktirici etki yaratır. Alın, kaşların arası ve kaz ayakları Bot. Toks. tedavisinin en sık uygulandığı yüz kısımlarıdır.
Mezoterapi
Canlılığını yitiren, yaşlanma belirtilerinin belirginleşmeye başladığı ciltlerde yenileyici, onarıcı ve gençleştirici etki yaratan mezoterapi, kozmetik dermatolojide sıklıkla uygulanan tedavi prosedürlerinden biridir. Cildi gençleştirmek, sıkılaştırmak ve ciltteki fazla yağı gidermek için cilt altına enzimlerin, vitaminlerin, bitki özlerinin, amino asitlerin ve minerallerin enjekte edilmesine dayanan mezoterapi saç dökülmesine, selülitlere ve çatlaklara da etki gösterebilmektedir.