PRP Nedir?
“PRP nedir?”, “PRP nedir ne için yapılır?”, “PRP nasıl uygulanır?” sorularının yanıtlarını ve daha fazlası hakkında bilgiyi yazımızda keşfedebilirsiniz.
Son yılların en gözde medikal estetik uygulamaları arasında yer alan PRP tedavisi, farklı kullanım alanlarında da sıklıkla tercih ediliyor. Son derece etkili olan ve neredeyse hiç yan etkisi bulunmayan bu yöntem hakkındaki soru işaretleri de fazlalaşıyor.
PRP yani Platelet Rich Plasma tedavisi Türkçeye trombositten zengin plazma tedavisi olarak çevrilebiliyor. “PRP nedir?” sorusuna “Kişinin kendi kanından elde edilen trombosit zengini sıvının enjeksiyon yoluyla kişiye yeniden verilmesidir.” şeklinde yanıt verilebiliyor.
PRP uygulaması son derece geniş bir kapsama sahip; günümüzde tüp bebek tedavisi, saç tedavisi, ciltteki akne ve yara izlerinin tedavisi ve cilt gençleştirme gibi farklı amaçlarla PRP tedavisi tercih edilebilir.
PRP Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
PRP uygulaması yol açtığı çoklu etkilerle hem birçok sağlık sorununda hem de cilt kusurları için tercih edilebiliyor. Uygulamanın bacak yaraları, tenisçi dirseği, tendinit ve tendon yaralanmalarında da son derece başarılı sonuçlar verdiği bilinmektedir.
PRP uygulaması alanları bu sayılanlarla da sınırlı değildir, doku iyileşmesi sürecini tetiklemesi bu tedavinin diş implantlarından sonra da tercih edilmesi sonucunu doğurmaktadır.
PRP ve tüp bebek tedavisinin eş zamanlı uygulandığı da bilinmektedir. Tüp bebek tedavisi dahilinde rahim zarına uygulanan trombosit zengini serumun embriyo tutunması ihtimalini artırdığı yönünde önemli veriler bulunmaktadır.
Her ne kadar PRP tedavisi çeşitli sağlık sorunları için kullanılabilse de günümüzde cilt gençleştirme ve cilt kusurlarının giderilmesindeki rolü ön plana çıkmıştır.
Medikal estetik kapsamında sıklıkla tercih edilen PRP uygulamaları hem tek başına hem de farklı estetik uygulamalar ile eş zamanlı gerçekleştirilebilir. Bu noktada saçlı deriye uygulanabildiği bilgisi de önemlidir.
Saç dökülmesi problemlerinin önlenmesine ya da azaltılmasına yönelik saçlı deriye enjekte edilen trombosit zengini plazma saç köklerinin güçlenmesini de sağlayabilir. Saç mezoterapisi ile eş zamanlı uygulandığında etkisinin maksimize olabileceği de ifade edilebilir.
PRP uygulaması hem güvenli hem de yüksek etkili bir ameliyatsız tedavi yöntemidir. Ancak tüm faydalarından maksimum oranda yararlanılabilmesi için hasta seçiminin doğru yapılması ve uzman hekimlerce uygulanması son derece önemlidir.
PRP Uygulaması Nasıl Yapılır?
Kişiden alınan kanın santrifüj edilmesi sonucu elde edilen trombosit zengini sıvının sorunlu bölgeye enjekte edilmesi yoluyla geçekleştirilen PRP uygulaması öncesinde acı ya da ağrı hissedilmemesi için lokal anestezi etkili krem uygulaması gerekli olabilir. Cerrahi nitelik taşımaz.
Kişiden alınan kan özel işlemlerden geçirildiğinde mililitrede 200 bin kadar trombosit içeren bir serum elde edilebilir. Bu serum büyüme faktörleri bakımından son derece zengindir. PRP serumunun sahip olduğu bu özellik cilt gençleştirme tedavisi dahilinde de sıklıkla tercih edilmesine yol açmaktadır.
Cilt Kusurlarının Giderilmesinde PRP Tedavisi
PRP tedavisi çeşitli hastalıkların etkilerinin azaltılmasında doku onarımı faydasıyla tercih edilmektedir. Bu noktada cilt kusurları tedavisindeki etkileri ile de ön plana çıkar.
PRP tedavisinin cilt için faydaları şu şekilde sıralanabilir:
Eller gün boyu maruz kaldıkları çevresel faktörlerin çeşitliliği nedeniyle en hızlı yaşlanan vücut bölgelerinin başında yer alır. PRP, el gençleştirme sürecinde de başarılı sonuçların alınmasını sağlar.
PRP tedavisi ile saç kökleri güçlenebilir. Böylece saç dökülmesi hafifletilebilir ve henüz kellik oluşmadan tercih edilmesi halinde saç ekimi prosedürlerine duyulan ihtiyacı azaltabilir.
PRP uygulaması sonrası ciltteki akne ve yara izlerinin, ince kırışıklıkların azaltılması mümkündür. Doku onarımını tetikleyen bu uygulama cilt gençleştirme amacıyla boyun dekolte alanına da güvenle uygulanabilmektedir.