Cilt Lekeleri
Ciltte leke oluşmasının çok çeşitli nedenleri olabilir. Güneş ışığına fazla maruz kalma, gebelik gibi hormonal değişimler, doğum kontrol ve kortizon gibi ilaç tedavisi kullanımı, doğuştan veya çocukluk döneminde oluşan nedeni bilinmeyen lekeler, ailesel (genetik) nedenlerle oluşanlar gibi sebepleri bulunabilir. Ciltte yüzeyde ya da derinde yerleşen lekelerin, dermatoloji uzmanı tarafından kontrol edilmesi önemlidir. Bazı leke tipleri; hastalık habercisidir.
Melazma, güneşe maruz kalan alanlarda sonradan ortaya çıkan koyu renkli lekelenmelerdir. Çoğu insanda yanaklar, burun, alın, çene ve burunda görülürken güneşe aşırı maruz kalan kimselerde ön kol ve boyunda da gelişebilir. Kloazma ise gebelik sırasında ortaya çıkan lekelenmeyi tanımlamak için melazma yerine kullanılan terimdir.
Kolazma, sıklıkla gebelik döneminde kadındaki hormon değişimlerinden kaynaklanır. Ayrıca doğum kontrol ilaçlarının kullanımı hormonlar üzerine etki ederek lekeye neden olabilir. Halk arasında gebelik lekesi olarak adlandırılır. Bu durum bazı kişilerde iyi seyirlidir ve hamilelik süreci bitiminde veya doğum kontrol ilacının kesilmesi ile tamamen kaybolabilir. Bazı kişilerde ise oldukça dirençli bir seyir gösterir, zaman geçtikçe kahverenginin tonu giderek koyulaşır.
Cilt lekeleri, başlığı altına eklenecek çok sayıda leke tipi bulunur. Bunları yazının devamında bulabilirsiniz.
Leke Çeşitleri
Postinflamatuar Hiperpigmentasyon
Deride bir hasarlanma veya inflamasyona bağlı olarak özellikle cilt tipi 3 ve 4 olan bireylerde gözlenen bir durumdur. Akne, enfeksiyonlar, alerjik reaksiyonlar, egzama, psoriasis, travma gibi nedenlere bağlı gelişir.
Ciltte
Renk Tonu Eşitsizliği
Deri renginin oluşmasında rol oynayan pigmentlerin genel ya da lokal artış ya da azalmasına bağlıdır. Alnın yan tarafı ve yanaklarda daha çok ortaya çıkar. Melazma çeşidi olarak da bilinir.
Efelidler
(Çiller)
Efelid ya da çiller genellikle açık tenli ve kızıl saçlı bireylerde yüz, boyun, göğüs ve kol gibi güneş gören bölgelerde ortaya çıkan 1-2 mm’lik tekdüze renkte keskin sınırlı, kahverengi lezyonlardır. Çocuklukta başlar, kış aylarında geriler. Yüzde pigmente lezyonlar oluşturabilir.
Lentigo
Güneş Lekeleri
Lentigolar, çillerden daha büyük, daha koyu renkli ve yaz-kış görünen lekelerdir. Güneş lekesi lentigo her yaşta görülebilir. El sırtında ve yüzde ortaya çıkan güneş lekeleri (yaşlılık lekeleri), genellikle 35-40 yaş sonrası görülür. Bazı güneş lekeleri, lentigo maligna olarak adlandırılan deri kanseri ile karışabilir. Dermaskopi ile kontrol edilmelidir.
Göz çevresinde Hiperpigmentasyon
Yaygın görülen kozmetik bir sorundur. Göz etrafında dairesel hiperpigmente yama şeklindedir. Dermal melanin birikimi içerir. Atopik ve alerjik kontakt dermatite bağlı post inflamatuar bir hiperpigmente durum olarak ortaya çıkabilir. İnfraorbital ödem ve gevşek deri nedeniyle gölgelenme mevcuttur. Kadınlarda ve koyu tenlilerde daha çok görülür.
Melazma
En sık karşılaşılan fasiyal hiperpigmentasyon nedenidir. Güneş gören bölgelerde ortaya çıkan çoğunlukla yüzü, nadiren de boyun ve ön kolları etkileyen yaygın edinsel (sonradan oluşan) bir leke hastalığıdır. Kadınlarda daha sık rastlanır. Güneşe maruziyet ve genetik yatkınlık dışında, gebelik, hormon tedavileri (oral kontraseptifler), kozmetikler, fototoksik ilaçlar, tiroit fonksiyon bozukluğu, nedenleri arasındadır.
IPL İLE LEKE TEDAVİSİ
IPL; seçilen dokuya uygun dalga boyunda filtre edilmiş ışığın (400-1100 nm) transparan bir cam kılavuz ile cilde iletilmesi esasına dayalıdır. Deri altında hedefe ulaşan ışık, cilde herhangi bir zarar vermeden tedavisi istenen dokuda ısı enerjisine çevrilerek tahribat sağlanmış olur. Sistemde aynı anda pek çok dalga boyunda ışık üretilebildiği için yalnız hedef dokuya etki edecek dalga boyunda ışık ayarlanabilir. Böylece tedavinin yalnız istenilen dokuya yönlendirilmesi ve çevre dokuların gereksiz yere etkilenmesi önlenmiş olur. Bu filtreler, cilt yenileme, kılcal damar giderme, epilasyon, vasküler lezyon, akne gibi farklı tedavilerinde yapılmasını sağlar. Leke tedavisinde; çiller, yaşlılık lekeleri, güneş lekesi, hamilelik ve doğum lekeleri tedavisi için kullanılır.
KİMYASAL PEELİNG İLE LEKE TEDAVİSİ
Azelaik asit, arbutin, kojik asit, retinol (A vitamini), askorbik asit (C vitamini), TCA gibi medikal peeling ajanları hafif ve orta seviyede seçilerek leke tedavisinde kullanılırlar. Bu içerikler, doğrudan cilde sürülerek; cilt tipi ve peeling türüne göre belirli bir bekleme süresinde uygulanabileceği gibi, mezoterapi ya da dermaterapi/dermapen uygulamaları ile kombine yapılabilir. Kimyasal peeling kızarık, hassas ciltlerde ve koyu tenli kişilerde dikkatli uygulanmalıdır. Orta derinlikte kimyasal peeling işlemlerinde lekelerde artış olabilir. Bu yüzden kimyasal peeling çok dikkatli uygulanmalı, cildi aşırı derin soymaktan kaçınılmalıdır. Peeling türüne göre 1-4 hafta aralıklarla ortalama 3-6 seans tedavi gerekmektedir.
Kimyasal Peeling Türleri Hakkında
MEZOTERAPİ / BİYOLOJİK SERUM UYGULAMASI İLE LEKE TEDAVİSİ
Güneş lekesi oldukça yaygın bir problemdir. Genç kadınlarda görülme oranı yüksektir. Koyu tenli kişilerde daha sık ortaya çıkar. Cilt lekelerinin oluşma sebepleri, görüldüğü bölgeler hakkında sayfamızda üst bölümde detaylara ulaşabilirsiniz.
Leke tedavisinde leke tipi ve derinlik durumuna göre, deri altına küçük miktarlarda C vitamini, glutatyon, transexamic asit, pyrüvic asit gibi maddelerin enjekte edilmesi ile cilt lekelerinde açılmalar görülür. Leke mezoterapilerinin, haftada bir veya iki kez, 4-6 seans uygulanması tavsiye edilir.
Bu uygulamaların lazer tedavileri, kimyasal peeling uygulamaları, enzim peeling tedavisi veya Biyolojik Serum Uygulaması kombine edilmesi; etkinliği arttırabilir. Kombinasyonlar; lekenin yüzeysel ya da derin olup olmadığına göre değişebilir.
Biyolojik Serum Uygulaması kombinasyonları ile yapılan mezoterapi uygulaması Mezo Biyolojik Serum Uygulaması olarak adlandırılmaya başlanmıştır. Uygulama yapılacak kişiden alınan kanın t.bositlerine ayrıştırılması şeklinde yapılan, bir çeşit kök. hüc. tedavisi olan, Biyolojik Serum Uygulaması ile desteklenir. Biyolojik Serum Uygulaması’nın amacı, tedavi yönteminin kök. hüc. ile de desteklenerek çok daha etkili hale gelmesidir. Seans sayıları; mezoterapi kombinasyonuna göre değişir. Bu kombinasyonlar hekim tarafından, kişiye özel belirlenir. Biyolojik Serum Uygulaması nın cilt yapılandırıcı ve canlandırıcı etkisi, lekelerin açılması yanı sıra cilt parlaklığının artmasını da sağlar.
LEKE MASKESİ TEDAVİSİ
Cosmelan-Dermamelan cildin yaşlı görünümü, yaşlılık lekeleri, yüzdeki aşırı pigmentasyondan kaynaklanan lekeler, derideki koyu lekeler (spotlar), melasma, cholasma, akne izleri, U.V. kaynaklı lekeler, kısacası doğduktan sonra oluşmuş tüm leke problemlerinin çözümünde kullanılan leke tedavi kitleridir.
Deride çeşitli bölgelerde görülen koyulaşma ve lekelenme bu bölgede melanin miktarının aşırı artmasından kaynaklanmaktadır. Bu kitler, deride bulunan melanin miktarını azaltarak pigmentasyonu baskılayan etkin bir enzimatik peeling yöntemidir ve etkisini ciltte leke oluşumunu tetikleyen mekanizmayı tyronisane enziminden itibaren baskılayarak yapar. Cosmelan-Dermamelan uygulama kitleri çok hafif bir soyucu etken madde içerir. Her türlü cilt tipine uygulanabilir. TCA ve soyucu asitleri içermez, dolayısıyla yan etki riski minimumdur. Kişiye verilen ev devam protokolü düzgün uygulandığı taktirde, 1-4 hafta içinde %80-90 civarı iyileşme gösterir; parlak, tazelenmiş ve tüm lekelerden arınmış bir cilt kazanılabilir.
- Yüz, boyun – dekolte, karın, el ve bacaklarda uygulanabilen Cosmelan® – Dermamelan leke tedavileri kitleri cildin yenilenmesinde de etki gösterir. Oluşmuş mimik ve çizgilerin açılımını sağlar, gözeneklerin görünümünü küçültür, cilt rengini açar – dengeler.
- Uygulama ağrısızdır
- Kısa sürede sonuç alınır (leke probleminin yoğunluğu ile orantılı olarak ve ev devam protokolü düzgün uygulandığı taktirde)
- Her türlü cilt tipine uygulanabilir
- Çok hafif cilt soyucu etken madde içerir dolayısıyla yan etkileri minimal seviyededir
- Akne izleri ve ciltteki lekeli görünüm üzerinde de etkilidir
- Tek seanslık uygulamalardır. Doktor gözetiminde yapılan cilt analizi sonrası hangi kitin uygulanacağına karar verilir. Her kit, tek kişiye uygulanır.
LAZERLE LEKE TEDAVİSİ
Pigmente deri lezyonları için kullanılan lazerler; pigment spesifitesi düşük olan uzun atımlı lazerler, pigment spesifik Q-anahtarlı lazerler ve pigment spesifik olmayan ablatif lazerler olmak üzere 3 ana başlık altında toplanabilir. Pigment spesifik Q-anahtarlı lazerler; Q-anahtarlı Nd:YAG (1064 nm) , Q-anahtarlı Alexandrite lazer (755 nm), Q-anahtarlı Ruby lazer (694 nm), Q-anahtarlı frekansı katlanmış Nd:YAG (FK Nd:YAG) (532 nm) lazerdir. Düşük pigment spesifik lazer sistemleri ise uzun atımlı Nd:YAG lazer (1064 nm), uzun atımlı Ruby lazer (694 nm), değişken atımlı Diode lazerdir (800 nm). Son dönemlerde pigment spesifik olmayan CO2 lazer (10600 nm) ve Er:YAG (2940 nm) lazer ablatif özelliklerinden dolayı yüzeysel pigmente lezyonların tedavisinde kullanılmaktadır (51). Ancak derin lezyonlarda yüksek pigmentasyon ve skar riski nedeni ile kullanım alanları sınırlıdır (52).
Epidermal melazmalarda lazer tedavisine yanıt dermal melazmalara göre daha iyi olmaktadır. Melazma tedavisi için Q-anahtarlı lazerler, ablatif ve nonablatif lazerler kullanılabilir
OXYGENEO LEKE BAKIMI
Döner bir başlığa takılan Capsugen yardımıyla deriye uygulanan jel etkili bir temizlik ve mekanik bir soyma işlemine başlar. Oxygeneo sistemi hakkında daha fazla bilgi için tıklayın…
NeoBright Formülü
Ciltte ultraviyole ışınlarının etkilerinden kaynaklanan renk farklılıklarını azaltmaya ve eşitlemeye, cildin renk tonunu genel olarak daha açık ve parlak hale getirmeye yardımcı bir formüldür. NeoBright Formülü’nü oluşturan bileşenler bu amaca yönelik maddelerden oluşan zengin bir bileşimdir.
- Kojik asit; Melanin üretimini etkin bir biçimde baskılar.
- Azelaik asit; Akne tedavisi ve hiperpigmentasyonda etkilidir.
- Hyaluronik asit; Vücudumuzda doğal yoldan bulunan bir madde olan hyaluronik asit deride sıvı tutulumundan ve cildin nemlendirilmesinden sorumludur, ilerleyen yaşla birlikte vücutta daha az üretilmeye başlar. Sonuçta cildimiz daha ince, kuru ve kırışık bir hale gelir. Hyaluronik asit deriye dışarıdan nüfuz ettiğinde cilt kaybedilen nemi geri kazanmaya ve dolgunlaşma yeteneği kazanır, böylece kırışıklıklar azalmaya başlar.
- Retinol; A vitamininin bir türevi olan Retinol, kolajeni ve deri hücresi oluşumunu artırdığı klinik olarak kanıtlanmış bir maddedir. Kırışıklıklara karşı en iyi çözümlerden biri olarak bilinmektedir.
- Rosa Canina Meyvesi Yağı; Bu bitkisel bileşen serbest radikallere karşı etkili ve cildi yumuşatıcı özelliktedir.
- Tokoferil asetat; E vitamini ve asetik asit bileşiminden oluşan bir maddedir. Deride ultraviyole ışınları ve diğer zararlı kimyasallar sonucu ortaya çıkan serbest radikallerin ortadan kaldırılarak arındırılmasına, nemlendirilmesine, yumuşatılmasına, susuz kaldığında suya doyurulmasına yardımcıdır.
- Magnezyum askorbil fosfat; C vitamininin kimyasal olarak bozulmaya dayanıklı bir formu ve etkili bir serbest radikal gidericidir. Derinin nem düzeyini artırır, esnekliğini düzenler.
- Ana Sayfa
- Hakkımızda
- Medikal Estetik
- Dermatoloji
- Akne ve Akne İzi Tedavileri
- Cilt Bakım Aşamaları
- Cilt Gençleştirme
- Klinik Dermatoloji
- Medikal Cilt Bakımı
- Pigmentasyon ve Yaşlılık
- Saç Dökülmesi Tedavileri
- Visia Cilt Analizi
- Bloglarımız
- İletişim
- Türkçe