Pigmentasyon Nedir?
İnsan derisinin rengi, melanin adı verilen kahverengi bir pigmentten kaynaklanmaktadır. Cildin pigmentasyonu veya renklenmesi, ciltte bulunan melanin miktarına bağlıdır. Soluk tenli insanlar çok az melanin üretirken daha koyu tenli insanlar daha yüksek miktarda melanin üretirler.
Vücudunuz çok fazla melanin ürettiğinde cildiniz koyulaşacaktır. Hamilelik, Addison hastalığı ve güneşe maruz kalma cildinizi daha koyu hale getiren faktörlerden birkaçıdır. Öte yandan, vücudunuz çok az melanin ürettiğinde ise cildinizin rengi daha açık hale gelecek, normal cilt renginizden daha açık renkte bölgelere sahip olacaktır. Bu iki durum da pigmentasyon olarak adlandırılır.
Pigmentasyon Hastalıkları Nelerdir?
İki tür pigmentasyon vardır. Hiperpigmentasyon, cilde daha koyu bir görünüm verirken, hipopigmentasyon cilde daha beyaz ve soluk bir görünüm verir.
- Hiperpigmentasyon, cildin daha derin katmanlarındaki melanositler, melanin olarak bilinen cilt koyulaştırıcı bir pigment ürettiğinde ortaya çıkar. Melanin fazla üretilirse, cilt yüzeyinde daha koyu cilt lekelerinin görünmesine neden olabilir. Hamilelik veya Addison hastalığı (adrenal bezin işlevinin azalması) gibi belirli koşullar, daha fazla melanin üretimine ve hiperpigmentasyona neden olabilir. Güneş ışığına maruz kalma da hiperpigmentasyonun başlıca nedenlerinden biridir. Melazma bir hiperpigmentasyon hastalığıdır. Bu deri hastalığı, en yaygın olarak yüzde olmak üzere bronz veya kahverengi lekelerle karakterizedir. Çoğunlukla hamile kadınlarda görülse de erkeklerde de melazma gelişebilir. Lentigo da yaygın bir hiperpigmentasyon hastalığı türüdür. Vücudunuzun herhangi bir yerinde bulunabilir ve çoğunlukla güneş hasarı veya radyasyona maruz kalmadan kaynaklanır. Çok sayıda lentigo türü vardır, ancak en yaygın olanı lentigo simplex olarak adlandırılır.
- Hipopigmentasyon, melanin üretimindeki azalmanın sonucudur. Vitiligo ve Albinizm hastalıkları en yaygın görülen hipopigmentasyon hastalıklarıdır. Ayrıca, cilt enfeksiyonu, kabarcıklar, yanıklar veya geçirilen başka bir travma da etkilenen bölgede pigmentasyon kaybına neden olabilir.
Pigmentasyon Hastalıkları Nasıl Tedavi Edilir?
Pigmentasyonunuzun türüne ve yoğunluğuna bağlı olarak, pigmentasyon hastalıklarının üstesinden gelmeye yardımcı olacak bir dizi klinik tedavi vardır.
- Reçeteli Topikal ve Oral İlaçlar
- Kimyasal Peeling
- Işık (IPL) ve Lazer Tedavileri
- Mezoterapi ve Biyolojik Serum Uygulaması
- Mikrodermabrazyon
Pigmentasyon Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Pigmentasyonun iyileşmesi için geçen süre, leke türüne, lekenin çevresindeki cilde kıyasla ne kadar farklı olduğuna bağlıdır. Pigmentasyon gözlenen bölge ile doğal cilt tonunuz arasındaki kontrast ne kadar büyük olursa, eski durumuna gelmesi o kadar uzun sürer. Heraderma Kliniğine pigmentasyon şikâyeti ile başvurduğunuzda, uzman hekimler tarafından yapılan muayene ve tetkikler sonucunda cildinize ve pigmentasyon tipinize bağlı olarak size özel bir tedavi planı hazırlanır. Tedavinizin kapsamı, içeriğinde hangi uygulamaların olacağı, bu uygulamaların kaç seans süreceği ve ne kadar sürede sonuç almaya başlayacağınız bu tedavi planı çerçevesinde belirlenecektir.