Pigment Bozukluğu Tedavisi
İçerikler
Pigment Bozukluğu Nedir?
Deri rengi, ciltteki özel hücreler (melanositler) tarafından yapılan bir pigment (melanin) tarafından belirlenir. Melanin miktarı ve türü kişinin ten rengini belirler.
Melaninin İşlevi Nedir?
Melanin, cilde, saça ve gözdeki irise renk veren maddedir. Vücudumuzda bulunan melanin seviyesi, ırka ve güneş ışığına maruz kalma miktarına bağlıdır. Güneşe maruz kalma, cildi zararlı ultraviyole ışınlarına karşı korumak için melanin üretimini artırır. Ayrıca hormonal değişiklikler melanin üretimini etkileyebilir. Ciltteki pigment bozuklukları, eşit olmayan bir cilt tonuna veya geçici veya kalıcı olarak cildin renginin değişmesine neden olabilir. Pigmentasyonun etkilenmesinin birçok nedeni vardır. Vücudumuzun melanin üretimi cilt tonumuzu belirlediğinden, doğal melanin seviyemizi değiştiren faktörler renk değişikliğine yol açar.
Bazı pigment bozukluğu vakaları tamamen iyileştirilebilirken diğerleri bazı tedaviler ile ancak hafifletilebilir. Dermatologların önerdiği en yaygın pigment bozukluğu tedavileri, topikal kremler, haplar ve bazı durumlarda lazer tedavisidir. Bu tedaviler etkilidir, ancak sonuçların ortaya çıkması biraz zaman alabilir. Çoğu renk değişikliği birkaç ay içinde kaybolur. Tedavi edilemeyen bozukluklar için, renk değişikliği çevresel bir tetikleyici nedeniyle daha sonra yeniden ortaya çıkabilir.
Cilt Pigment Bozukluğu Türleri Nelerdir?
Albinizm
Albinizm, nadir görülen kalıtsal bir hastalıktır. Hastalık, cilt, saç ve gözlerdeki melanin pigmenti miktarını azaltır. Albinizm (albino) olan kişilerin beyaz saçları, soluk tenleri ve mavi gözleri vardır. Farklı ışık koşullarında gözleri kırmızı görünebilir. Birçoğunun görme sorunları da mevcuttur.
Albinizmin tedavisi yoktur. Bu rahatsızlığa sahip olan kişiler güneş kremi, şapka ve güneş gözlüğü takarak cilde ve gözlere güneşin zarar vermesinden kaçınmalıdır.
Melazma
Yüzde koyu kahverengiden gri-kahverengiye, simetrik pigment lekeleri ile karakterize olan melazma, en çok hamilelik sırasında görülür. Hamilelik sırasında görülen melazmaya hamilelik maskesi de denir. Güneşe maruz kalma, hormonlar ve doğum kontrol haplarının melazmaya neden olduğu düşünülmektedir. Güneş kremleri ve güneşe maruz kalmaktan kaçınmak melazmanın daha da kötüleşmesini önleyebilir. Diğer tedaviler, melazmayı aydınlatmak için hidrokinon ve tretinoin içeren reçeteli kremleri içerebilir.
Heraderma Kliniğinde uygulanan melazma tedavilerinde kimyasal peeling, dermabrazyon veya lazer dahil olmak üzere çeşitli kozmetik dermatoloji uygulamaları da kullanılmaktadır.
Vitiligo
Vitiligo ciltte pürüzsüz beyaz lekelere neden olur. Derideki pigment üreten hücrelerin (melanositler) kaybından kaynaklanan vitiligonun otoimmün bir hastalık olduğu düşünülmektedir. Hastalıkta görülen beyaz lekeler güneşe karşı çok hassastır.
Vitiligonun tedavisi yoktur. Tedavi, küçük vitiligo lekelerini kalıcı boyalarla kaplamayı, ışığa duyarlı ilaçları, UV ışık terapisini, kortikosteroid kremleri, ameliyatı ve koyu pigmenti ciltten uzaklaştırmayı (depigmentasyon) içerir.