Migren İçin Toksin Uygulaması
Migren, yaşam kalitesini düşüren, kişinin günün büyük bölümünü şiddetli ve sürekli baş ağrılarıyla geçirmesine neden olan bir hastalıktır. Ülkemizde ortalama her 7 kişiden biri migren hastası olduğu düşünüldüğünde genel olarak ciddi bir migren hastası oranı ortaya çıkmaktadır. Ağrı kesici ilaçlar ile semptomlar azaltılmaya çalışılsa da yeterli olmamaktadır. Bununla birlikte son yıllarda migren için toksin uygulaması ile hastalığın semptomları azaltılabilmektedir.
Semptomları azaltmaya yarayan veya ortadan kaldıran, migren için toksin uygulaması ile ilgili merak edilenler:
İçerikler
Migren Nedir?
Migren, kişinin günlük yaşantısını olumsuz yönde etkileyen ve kısıtlayabilen bir baş ağrısı türüdür. Kişinin ense, şakak, göz çevresi gibi bölgelerinden başlayarak kısmi ya da yayılarak devam eder. Ağrıyla birlikte sese, ışığa duyarlılığın artması, bulantı ve kusma da görülebilmektedir.
Migren atağı dört aşamada gerçekleşir. Ancak kişide bu aşamaların hepsi görülmeyebilir.
Migrenin aşamaları şunlardır:
- Prodrom
Bu aşamada ağrılar başlamadan önce çeşitli belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Kabızlık, sık esneme, huzursuzluk, yeme isteği vb. değişiklikler ile kendisini gösterebilir. Ancak bu belirtiler olmadan da direkt baş ağrısı ile de ortaya çıkabilir.
- Aura
Ağrıların başlangıcından yaklaşık 15 ila 45 dk önce ışıklar, zigzag çizgiler, bulanık görme ya da tamamen görme kaybının yaşanması gibi belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Migren hastalarının ortalama %10’ unda görülen bu tür migrende belirtilerden sonra baş ağrısı atakları ortaya çıkmaktadır. Yine bazı aura belirtilerinde vücutta uyuşma, baş dönmesi gibi belirtiler de az da olsa eşlik edebilir.
- Atak
Bu aşamada şiddetli baş ağrısı ortaya çıkmaktadır. Atak sırasında zonklama, kusma, ışık ve sese duyarlılık gibi çeşitli semptomlar da ağrıya eşlik edebilmektedir. Ortalama 4 ila 72 saat sürebilmektedir. Atak sayısı kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir. Ayda bir ya da haftada birkaç defa görülebilmektedir. Atak sayısı migrenin kronik olup olmadığını belirler.
- Atak Sonrası
Şiddetli baş ağrıları ve eşlik eden semptomlar ile hasta bitkin ve halsiz düşebilmektedir. Atak sonrası hasta rahatlasa da atağın etkilerini hissedebilmektedir.
Migrenin atak sayısı ve görülme sıklığına göre de ikiye ayrılmaktadır. Bunlar;
Epizodik migren: Daha seyrek ataklarla ortaya çıkan migren türüdür.
Kronik Migren: Kronik migrende kişinin son üç ayda, ayın en az 15 günü ve üzerinde baş ağrısı şikâyeti olmalıdır. Bu ağrılı dönemin de en az 8 günü migren ataklarını yaşaması gerekir. Bu tür olan migren, kronik migren olarak kabul edilir. Genellikle başın tek taraflı ya da iki tarafında da ağrı, ışık, ses, hareket ve kokuya duyarlılığın artması, orta veya daha şiddetli ve sıklıkla kusma gibi semptomlar eşik edebilmektedir.
Migren Nasıl Tedavi Edilir?
Migrenin henüz bilinen bir nedeni bulunmamaktadır. Bazı çevresel faktörlerin tetikleyebildiği, genetiğin etki edebildiği düşünülse de tam olarak nedeni bilinmemektedir. Bu nedenle migren tedavisinde daha çok semptomları hafifletmeye veya ortadan kaldırmaya yönelik tedaviler uygulanmaktadır.
Migren tedavisi için genellikle ağrı kesici ilaçlar kullanılmaktadır. Ağrı düzeyini hafifletmeye yardımcı olan bu ilaçların özellikle kronik migren ataklarında yeterli olamaması ya da aşırı ilaç kullanımının çeşitli yan etkilerinin olması ilaç kullanımı yerine farklı alternatif arayışına sokmaktadır. Bunlardan biri de son yıllarda özellikle migren ataklarını önlemeye ve semptomlarını azaltmaya yardımcı olan toksin diğer adıyla botoks yöntemidir.
Migren tedavisinde Botoks Yöntemi
Botoks (botulinum toksin) genel olarak ciltte kırışıklık ve yaşlanma belirtileri için kullanılmaktadır. Kasların hareketini kısıtlayarak yeni kırışıklıkların oluşmasını ve var olanların açılıp düzelmesini sağlamaktadır. Botoks uygulamasında migren tedavisi ise migren semptomlarını hafifletmeye hatta ortadan kaldırmaya yardımcı olabilmektedir. Uygulama sonucunda ağrıyı ileten sinirlerde botoksun bileşenleri sayesinde kıstlılıklar oluşur. Buna bağlı olarak ağrı iletimi önlenir ve hasta ataklarında şiddetli ağrılar çekmez.
Botoks yöntemi kişinin alın bölgesine (frontal), şakaklara, başın arka bölgesine ve ensede boyun bölgesine, boyun ve omuz arasında kalan trapez kas üzerine enjeksiyon şeklinde uygulanır. FDA tarafından onaylı ve ülkemizde de kullanım onayı da Sağlık Bakanlığı tarafından verilmiş bir uygulamadır.
Yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda botoks tedavisinden sonra;
- Migren ataklarının sıkılık ve şiddetinde azalma,
- Ağrı kesici ve ilaç tüketiminde azalma hatta bırakma,
- Kişinin yaşam kalitesinde artma görülebilmektedir.
Botoks İşlemi Ne kadar Sürer?
Uygulama kolay olup yaklaşık 15-20 dk sürebilmektedir.
Toksin Uygulamasının Etkisi Ne Kadar Sürer?
Kişiden kişiye değişiklik göstermekle birlikte ortalama 10-12 gün içerisinde kendisini gösterip, 3 ay ara ile iki kere yapılması tavsiye edilmektedir. Genellikle ikinci uygulamadan sonra semptomların görülme sıklığı yok denilecek kadar az olabilmektedir. İlk uygulamada etkisi görülse de bazı kişilerde ikinci uygulama ile daha etkin sonuçlar alınabilmektedir. Ağrıların şiddetlenmeye başlaması ile uygulama tekrar edilebilmektedir. Uygulama sıklığı ve planlamasının doktor kontrolünde yapılması daha sağlıklı olmaktadır.
Migren İçin Toksin Uygulaması Kimlere Yapılır?
Migren için botoks tedavisi;
- Hamile ve kronik rahatsızlığı olanlar dışında sağlıklı her bireye,
- 16 yaşından büyük kişilere,
- Kronik migren rahatsızlığı olanlara uygulanabilmektedir.
Yine de uygulama için uzman kontrolü altında olması sağlık açısından tavsiye edilmektedir.
Migren için etkili ve kolay bir tedavi yöntemi olan toksin uygulamasının bir nöroloji uzmanı tarafından yapılması oluşabilecek riskleri önlemeye yardımcı olabilmektedir. Bu nedenle toksin uygulaması bu işlemi daha önce yapmış deneyimli bir nöroloji uzmanına yaptırılmalıdır.