Melazma Tedavisi Nedir?
İçerikler
Melazma Nedir?
Melazma, genellikle yüz bölgesinde görülen, iki taraflı, simetrik, kahverengi görünüme neden olan yaygın bir cilt hastalığıdır. Melazma lekeleri en çok yanaklarda, burun köprüsünde, alın, çene ve dudak üstünde görülür. Yüz bölgesi dışında, önkollar ve boyun gibi vücudun bol miktarda güneş alan diğer bölgelerinde de görülebilir. Kadınlarda melazma görülme olasılığı erkeklere göre çok daha fazladır. Melazma hamilelikte çok yaygın görülür ve hamilelikte oluşan melazma “hamilelik maskesi” olarak adlandırılır.
Melazma Türleri Nelerdir?
Ciltteki pigmentasyonun derinliğine göre üç tür melazma vardır:
- Epidermal: Epidermal melazma koyu kahverengi bir renge, keskin hatlara sahiptir, dermatolog muayenesi sırasında en rahat görünen türdür ve tedaviye iyi yanıt verir.
- Dermal: Dermal melazma açık kahverengi veya mavimsi bir renge, bulanık bir kenarlığa sahiptir, teşhis ve tedavisi daha zahmetlidir.
- Karışık melazma: Üçü arasında en yaygın olan karışık melazma hem mavimsi hem de kahverengi lekelerle karakterizedir ve tedavi başarı oranı yüksektir.
Melazma Kalıcı Mıdır?
Melazma tipik olarak kronik bir hastalıktır. Bazı insanlar yıllarca hatta tüm yaşamları boyunca melazmaya sahip olabilirken, bazı durumlarda (örneğin hamilelik sırasında) melazma lekeleri kısa bir süreliğine gözlemlenir.
Melazmanın Belirtileri Nelerdir?
Melazma, cildinizde açık kahverengi, koyu kahverengi ve mavimsi veya çil benzeri lekelere neden olur. Bazen lekeler kırmızı veya iltihaplı hale gelebilir. Melazma, cildinizin şu bölgelerinde görülebilir:
- Omuzlarda ve kolların üst kısmında
- Alında, yanaklarda, burunda ve üst dudakta
- Her iki yanakta simetrik olarak
- Çene hattında ve boyunda
Melazma Nasıl Tedavi Edilir?
Melazma için en yaygın tedavilerden biri güneşten korunmadır. Özellikle yaz ayları, her gün güneş koruyucu krem kullanmak, kremi her iki saatte bir yenilemek ve geniş kenarlı bir şapka takmak gibi önlemlerle güneşin zararlı etkilerinden korunabilirsiniz. Ancak, yerleşik haldeki melazma lekelerinin tedavisi için doktorunuz, kimyasal peeling, dermabrazyon veya lazer dahil olmak üzere çeşitli dermatolojik prosedür seçenekleri sunacaktır. Özellikle fraksiyonel lazerlerin bazı melazma türleri üzerinde oldukça etkili olduğu görülmüştür.
Heraderma Kliniğinde uygulanan doğru tedaviler ile melazma lekelerinden muzdarip olan pek çok kişi başarılı sonuçlar almaktadır. Melazma bazı durumlarda inatçı olabilir ve iyileşmenin görülmesi birkaç ay sürebilir. Bu süreçte dermatoloğunuzun tavsiyelerine uymanız, tedaviden en iyi şekilde yararlanmanızı sağlar. Ayrıca cilt tahrişini ve diğer yan etkileri de önlemeye yardımcı olabilir. Son olarak, melazma düzeldikten sonra doktorunuz tarafından tekrarlamayı önleyen bir bakım tedavisi planlanabilir.