Lazerle Leke Tedavisinde En Son Yöntemler
Cilt lekeleri son derece yaygın görülen bir problemdir. Yüzde ve vücudumuzun farklı yerlerinde ortaya çıkabilen lekelerin temel nedeni cilde rengini veren melanin pigmetinin fazla üretilmesi veya dengesizliğidir. Güneş ışınlarına maruz kalmak, yaşlanma, genetik yatkınlık, yanlış kozmetik ürünlerin kullanımı, cilt hastalıkları, akne, bazı ilaçların kullanımı gibi birçok faktör ciltte leke oluşmasına yol açabilmektedir.
Lekelerin giderilmesi için birçok medikal estetik yöntem bulunmakla birlikte lazer uygulamaları günümüzde en çok tercih edilen tedavileri oluşturmaktadır. Lazerle leke tedavisi ciltte çeşitli nedenlerle ortaya çıkan lekelerin yok edilmesi veya görünümlerinin büyük oranda hafifletilmesi için yaygın olarak kullanılan yöntemleri içermektedir.
Güneş lekelerinden doğum lekelerine, akne izlerinden çillere kadar birçok leke türü için lazer yöntemi uygulanabilmektedir.
Lazerle leke tedavisi genellikle hızlı, etkili ve güvenilir bir tıbbi yöntem olarak değerlendirilmektedir. Dermatoloji uzmanı tarafından yapılan değerlendirme ışığında kişiye en uygun lazer yöntemi belirlenerek tedaviye başlanabilir.
Lazerle leke tedavisi nedir?
Cilt renginden sorumlu olan melanin pigmentinin aşırı üretilmesi veya düzensizliği lekelere yol açar. Yüz başta olmak üzere vücudumuzun birçok bölgesinde ortaya çıkan cilt lekeleri estetik açıdan rahatsızlık yaratabilmektedir.
Leke tedavisinde mezoterapi, kimyasal peeling ve renk açıcı kremler kullanılabilir. Ancak lazer uygulamaları lekelerin giderilmesinde en etkili yöntemdir.
Lazerle leke tedavisi güneş lekelerinden yaşlılık lekelerine, pigmentasyon bozukluklarından akne izlerine kadar her tür leke tipinde kullanılabilir. Cilt altındaki fazla melaninin yok edilmesini sağlayan ve cildi yenileyerek leke oluşumlarının yok edilmesine yardımcı olan lazer tedavileri sadece lekeleri hedef alır. Leke probleminin görülmediği sağlıklı hücrelere zarar vermediği için güvenilir bir yöntem olarak kabul edilebilir.
Lazer tedavisi vücudun tüm bölgelerine uygulanabilir. Yüz, dekolte bölgesi, sırt, ellerin üstü gibi lekelerin olduğu bölgelere, leke tipine ve hastanın cilt yapısına uygun lazer yöntemi uzmanlar tarafından belirlenir.
Lazerle leke tedavisi yöntemleri nelerdir?
Lazerle leke tedavisi farklı özelliklere sahip cihazlarla yapılmaktadır. En sık kullanılan lazer yöntemleri şu şekildedir:
- Q-Switched Nd Yag lazer leke tedavisinde en yaygın kullanılan yöntemdir. Melanin pigmentini hedef alarak ciltte görülen lekeleri yok eder veya görünümlerini azaltır. Orta ve derin dermal katmanlara dört farklı dalga boyu ile etki edebilir. Koyu renkli cilt lekelerinde tercih edilen Q-Switched lazer, özellikle güneş lekeleri, melazma, çil tedavisi için idealdir.
- Karbondioksit (CO2) Lazer cilt gençleştirmeve cilt problemlerinde kullanılır. Cildin derin katmanlarına ulaşarak buharlaştırıcı bir etki yaratır. Cilt yüzeyini soyarak hasarlı hücreleri yok eden bu yöntem yeni hücre oluşumunu teşvik eder. CO2 lazer, yaşlılık lekeleri, sivilce izleri, ince kırışıklıklar, güneş lekeleri ve genel cilt dokusunu iyileştirmek için kullanılmaktadır.
- Fraksiyonel lazer leke tedavisi, çatlak tedavisive sivilce izi tedavisi gibi cilt problemlerinde kullanır. Ciltte mikro kanallar açarak, kontrolü hasar yaratır. Cilt tabakasını soyarak yeni cilt oluşumunu teşvik eden bu yöntem derin cilt lekelerinde, sivilce izleri ve yaşlanma belirtilerinin giderilmesinde kullanılmaktadır. Fraksiyonel lazer yöntemi aynı zamanda bir cilt gençleştirme uygulamasıdır. Genellikle diğer leke tedavileri ile birlikte uygulanabilir.
- IPL( yoğun atımlı ışık ) tedavisi lazerden farklı olarak çok daha geniş spekturuma sahip ışık dalgalarını kullanır. Genellikle orta tabakadaki ve yüzeydeki lekelerde tercih edilen IPL hemen her leke probleminde etkili sonuç verebilmektedir. En yaygın kullanıldığı leke tipleri güneş lekeleri, çiller, roza ve genişlemiş kılcal damar sorunlarıdır.
Lazerle leke tedavisi kalıcı mıdır?
Lazerle leke tedavisi lekelerin kalıcı olarak ortadan kaldırılması veya görünümlerinin en az seviyeye indirilmesi için uygulanır. Doğru leke tipine doğru lazer yönteminin uygulanması ile lekelerin kalıcı olarak giderilmesi veya kalıcı olarak görünümlerinin azaltılması mümkündür.
Lazerle leke tedavisi kimlere yapılır?
Lazerle leke tedavisi;
- Cildindegüneş lekeleri, melazma (kahverengi lekeler), yaşlılık lekeleri, çiller, akne izleri ve pigmentasyon problemleri olanlara,
- Cilt yapısı lazere uygun olan kişilere,
- Genel sağlık durumunda lazer tedavisine engel teşkil eden bir durum olmayanlara uygulanabilir.
Bununla birlikte lazer tedavisi için genellikle kişinin bronzlaşmamış olması gerekmektedir. Aktif enfeksiyon durumu olanlar, cilt hastalığı bulunanlar, hamileler veya emziren kadınlar, aşırı koyu cilt tipine sahip olan kişiler için ise lazer yöntemi ile tedavi önerilmemektedir.
Lazerle leke tedavisi nasıl yapılır?
Lazerle leke tedavisi öncesinde uzman bir dermatolog tarafından kişinin cilt tipi, tonu, lekenin türü ve derinliği değerlendirilerek buna göre tedavi şekli ve planı belirlenir.
Tedavinin ilk aşamasında cilt makyaj ve kirden arındırılır. Ağrı eşiği düşük kişilere lokal anestezi kremi uygulanarak işlem sırasında rahatsızlık hissetmemeleri sağlanabilir.
Lazer cihazı ile lekelerin üzerine atış yapılır. Lazer ışınları ciltteki melanin pigmentini hedef alarak bu pigmenti parçalar. Lazerin yarattığı kontrollü hasar sonrasında cildin kendini yenileme süreci başlar. Böylece lekeler zamanla solar veya tamamen yok olur.
Tedavi kapsamında uygulanacak seans sayısı lekelerin tipine, büyüklüğüne ve derinliğine bağlı olarak değişmektedir. Genellikle bir seans 15 ila 30 dakika arasında sürebilir.
Uygulama sonrası ciltte geçici olarak hafif seviyeli kızarıklık, şişlik veya hassasiyet görülebilir. Yara oluşumu ise nadir görülen bir komplikasyondur.
Lazer tedavisi sonrasında cilt bakımı ve cildin güneşten korunması son derece önemlidir. Ayrıca uygun ürünlerle cilt nemlendirilmelidir. Tedavinin tam olarak etkisinin anlaşılması 2-3 ay sonra gerçekleşir.