Lazer Epilasyon, Tıbbi Bir İşlemdir
İçerikler
Kimlere Uygulanabilir? Epilasyondan Beklentiler Nelerdir?
İstenmeyen kıllardan kurtulmak; ergenlik dönemi itibariyle hemen her bireyin, istekleri arasındadır. Geçici etkili bir çok kıl alma yöntemi olmasına rağmen kılların uzun süreli olarak yok edilememesi sorunu lazerlerin icadı ile ortadan kalkmıştır. Kılların kalıcı olarak yok edilmesinde hızlı ve invazif olmayan bir yöntem ihtiyacı çeşitli ışık kaynaklarının geliştirilmesini sağlamıştır.
Lazer ışığı bildiğimiz ışıktan farklı olarak, ışığın tek dalga boyunda düz bir demet halinde yayılmasıdır. Milisaniyelik atışlarla cilt üzerine uygulanan lazer ışını, kıla rengini veren melanin pigmenti tarafından emilir ve çevre dokuya zarar vermeden seçici olarak kıl kökünde yoğunlaşır. Burada oluşan ısı kıl kökünü tahrip eder. Yanan kılların bir kısmı hemen dökülür bir kısmı da 2-3 hafta içinde deriden atılır.
Epilasyon Amaçlı Kullanılan Lazer Tipleri
Günümüzde lazerleri içinde altın standart olarak kabul edilen Alexandrite lazerler 755 nm dalga boyunda ışık sağlamaktadır. Uzun dönem etkinliği %65-80 arasındadır. Deri tipi 1-3 arasında olan(açık cilt rengine sahip) kişilerde güvenle kullanılır, deri tipi 4-6 arası olanlarda güvenilirliği azdır .
Diod lazerler ise 810 nm dalga boyunda ışık sağlayabilen, deri tipi 1-5 ( açık tenli, buğday ve koyu buğday cilt renkleri) arasında olan bireylerde yoğun enerji ve kısa atım süresi ile etkili kıl kaybı sağlamaktadır.
ND-YAG lazerler 1064 NM dalga boyunda uzun atımlı lazerlerdir ve koyu tenli bireylerde epilasyon için altın standart olarak kabul edilmektedir.
Lazer Epilasyon, Hangi Vücut Bölgelerine Yapılır?
Burun içi ve kulak boşluğu hariç olmak üzere tüm vücut bölgelerine lazer yapılabilir. Kadınlarda en çok üst dudak, çene, genital, koltukaltı, kol ve bacak, erkeklerde ise, sırt, göğüs ve sakal bölgelerine uygulanabilir.
Lazer Epilasyonda Neden Birden Fazla Seans Gerekir?
Vücudumuzdaki kılların , doğum(anagen),gelişme(katagen) ve ölüm(telogen) gibi değişik yaşam evreleri vardır. Aynı bölgede değişik evrede bir çok kıl bir arada bulunmaktadır .Lazer sadece gelişme fazındaki tüylerde etkilidir. Kılın lazere en duyarlı olduğu evreyi bulmak için lazer uygulaması belirli aralıklarla tekrarlanmalıdır. Ortalama 6-8 seans tekrarı gereklidir. Seans sayısı kişisel değişkenlikler gösterebilir. Seans aralığı yüz bölgesinde 1-1,5 ay, vücut bölgelerinde 1-2 aydır. Tedavi ilerledikçe seans aralıkları uzamaktadır .
Lazer Epilasyon Komplikasyonları
Geçici ve hafif şiddetli ağrı, Soğuk ürtikeri(soğuk hassasiyeti olan kişilerde ürtikeri tetikleyebilir), kıl kökü iltihaplanması, yanık, hiperpigmentasyon, hipopigmentasyon, inflamasyona bağlı akne oluşumu, çevre kıllarda artış gibi geçici ya da kalıcı yan etkiler oluşabilir.
Lazer epilasyon, komplikasyon yönetimi gerektiren; yani sağlık kurumunda, hekim kontrolünde uygulanması gereken tıbbi bir işlemdir.
Lazer Epilasyonda Hasta Seçimi
Estetik veya tıbbi endikasyonla lazer epilasyon planlanan hastalarda ilk ve en önemli basamak uygun hasta seçimidir. İşlem öncesi her hastanın anamnezi alınmalı ve fizik muayenesi yapılmalıdır. Hastanın yaşı, cinsiyeti, Fitzpatrick deri tipi, kıl dağılımı, kıl rengi ve tipi kaydedilmelidir. Bronzlaşmış hastalarda cildin rengi açılıncaya dek işlem ertelenmelidir.
Uygun hasta seçiminden sonra hastalara yapılacak işlem tedavi süreci, beklenen etki ve olası yan etkiler, öncesi ve sonrası dikkat edilmesi gereken konular hakkında bilgi verilmelidir.
Tedavi Sonrası Beklenti Ne Olmalıdır?
Lazer uygulanan çok sayıda hastada uygulama bölgesinde %70-80 arasında kıllarda azalma olur; ancak tamamen kılsız kalma durumu beklenmemelidir. Tedavinin etkinliği seanslar tamamlandıktan 6 ay sonra belli olur. Etkili bir tedaviden sonra az miktarda çıkan tüy ince ve açık renklidir, kozmetik sorun teşkil etmez.
SONUÇ:
Lazer epilasyon ilk keşfedildiği zamanlarda açık cilt rengi ve koyu renk kıllar üzerinde etkili sonuçlar verdiği gözlemlenirken, bugün gelişmiş cihazlar ile hemen tüm cilt tipleri ve kıl tiplerine uygun hale getirilmiştir. Lazer epilasyon bilinçli ellerde yapıldığında etkili ve hasta memnuniyeti yüksek bir tedavidir. Ortaya çıkan komplikasyonlar hafiftir ve kısa süre içinde gerilemektedir. Tedavi öncesinde ayrıntılı değerlendirme yapılmalıdır.
En iyi klinik sonucu en az yan etkiyle elde etmek için uygun dalga boyu, enerji ve atım süresi seçilmeli ve tedavi sonrası koruyucu önlemler üzerinde önemle durulmalıdır.
Hemşire Bedriye Turhan Tarafından Yazılmıştır. Kasım-2018