Lazer Epilasyon Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey
Pürüzsüz ve güzel bir cilt için istenmeyen tüyler problem olabilmekte. Bu problemden ağrılı ve geçici çözümler yerine daha kalıcı yöntemlerle kurtulmak mümkün. Pürüzsüz bir cildin yanında kıl kökü iltihabı, batık gibi sorunlarını da etkili bir şekilde çözen lazer epilasyon istenmeyen tüyler için sadece kadınlar değil erkekler tarafından da en çok tercih edilen yöntemlerden biri. Hayatımızda büyük kolaylık sağlayan lazer epilasyon hakkında bilinmesi gereken her şey, istenmeyen tüylerinizden sağlıklı bir şekilde kurtulmanıza yardımcı olabilecektir.
İçerikler
Lazer epilasyon mantığı nedir?
Uygulamadaki temel mantık kıl köklerinin tahrip edilerek tekrar çıkmasını önlemektir. İstenmeyen tüylerin bulunduğu bölgeye cilt ve kılın yapısına göre belirli dalga boylarında ışın gönderilir. Burada hedef kromofor melanin adlı renk pigmentleridir. Melanin gönderilen ışınları seçerek absorbe eder. Bu ışınlar kıl foliküllerinde ısı enerjisine dönüşür. Bu şekilde kıl kökleri kontrollü olarak tahrip edilir. Her seansta kıl kökleri biraz daha tahrip edilerek bölgede tekrar çıkması önlenmeye çalışılır.
Lazer epilasyon için tüyler ne kadar uzun olmalı?
Lazer ışığı kılda ısı enerjisine dönüştüğünden uzun kıllarda bu enerji köklere ulaşmayabilir. Kısacası kılların uzun olması lazer enerjisinin köke ulaşmasını engelleyip etkisini azaltabilir. Bu nedenle Alexandrite- Ndyag lazerler uygulaması öncesi kılların boyu aynı seviyede 1-2 mm olması gerekir. Diot lazerde ise kılın cilt ile aynı seviyede olması gerekir. Bununla birlikte Diot lazerler kullanılacak ise işlemde jilet kullanılırken Alexandrite- Ndyag uygulanacak ise kısaltma işlemi steril bir trim ile yapılmaktadır.
Lazer tedavisi kaç ay sürer?
Tedavi süresi seans aralıklarına göre değişmektedir. Yüz, koltuk altı, ense, boyun ve genital bölgelerde ortalama 1 ay vücut bölgelerinde ise 2 ay aralıklarla yapılmaktadır. Tedavi yaklaşık 3. seansta etki göstermekle birlikte 8-10 seans sonrası kıllarda ciddi azalma gözlemlenmektedir. Seans sayısı kişinin durumuna göre belirlenmektedir
Lazerde mikrop kapılır mı?
Lazer epilasyon genel olarak en hijyenik yöntemlerden biridir. Ancak burada yapan kişi ve yapılan yer çok önemlidir. Steril koşullarda çalışan ve profesyonel kişiler tarafından yapılan bir epilasyondan mikrop kapma olasılığı çok düşüktür. Ancak steril olmayan yerlerde başkasında bulunan mikrop ve enfeksiyonu kapma riski bulunmaktadır.
İlk lazer sonrası tüyler ne zaman dökülür?
İşlem sonrasında çıkan tüyler ortalama 3 hafta içerisinde dökülür. Dökülmeden sonra işlem uygulanan bölgede 4-6 hafta kadar ile çıkmaz. Tekrar kılların çıkmaya başlaması ise seans zamanının geldiği anlamına gelmektedir.
Lazer epilasyon seansları bittikten sonra kalan tüyler nasıl alınır?
Tedavi tamamlandıktan sonra çıkan tüyler kıl kökünü aktive ettirmeyecek kısaltıcı ve tüy dökücü krem gibi yöntemler ile alınmalıdır.
Lazer epilasyona ara verilirse ne olur?
Tedaviye ara verildiğinde süreç kıl kökünün tahrip olup olmadığına göre değişiklik gösterir. Eğer bir önceki seanslarda kök tamamen tahrip edilmişse ara verilse de tekrar çıkmaz. Ancak yeteri kadar tahrip edilmediyse kıl kökü canlanıp güçlenebilir. Bu da tedavide başa dönmeye, seansları artırmak gerekebilir.
Lazer epilasyon bittikten sonra tekrar tüy çıkar mı?
Lazer epilasyonda uygulama yapılan bölgedeki kıllarda %80-90’ına yakın dökülme görülür. Ancak tamamen yok olmaz. Tedavi sonrasında tekrar tüy çıkabilir. Ancak ilk durumundan farklı olarak çıkan kıllar çok daha seyrek ve zayıf olur.
Lazer epilasyon tamamen bittikten sonra ağda yapılır mı?
Ağda kıl köklerini aktive edeceği için lazer epilasyondan sonra ağda yapılması önerilmez.
Lazer epilasyon etkisi ne kadar sürer?
Tedavide kıl kökleri tahrip edildiği için kalıcı etkiye sahiptir. Ancak tedavi sonrası hormonal hastalıklar, kılların yanlış alımı gibi nedenler tekrar kılların çıkmasına neden olabilir.
Lazer yaptırırken tüy dökücü krem kullanılır mı?
Lazer epilasyondan sonra kıl köklerini aktive etmeyecek tüy dökücü krem kullanılabilir. Ancak cımbız, ağda gibi yöntemler kullanılmamasına dikkat edilmelidir.
Lazer epilasyonda hangi cihaz seçilmeli?
Lazer epilasyonda üç lazer dalga boyu kullanılır. Bu dalga boylarından hangisinin kullanılacağına cilt rengi, kıl tipine bakılarak karar verilir.
Alexandrite Lazer Epilasyon: Alexandrite lazerin dalga boyu 755 nm’dir. Yüksek melanin absorbsiyonuna sahip olup açık tenli ve koyu kılları olan kişiler için uygundur. Koyu ten ve bronz tende kullanımı çok uygun değildir. Bronz tende kullanım için minimum 1 ay cilt renginin açılmasını beklemek gerekir. Çünkü işlem sonrası güneş ciltte lekelenmelere neden olabilmektedir.
Diode Lazer Epilasyon: Diode lazerin dalga boyu ortalama 810 nm’dir. Orta seviyede melanin absorpsiyonu ile koyu ve bronz tenlerde kullanıma uygundur. Her mevsimde uygulanabilir. Başlığındaki soğutma özelliği sayesinde buz lazer etkisi ile daha acısız bir işlem sağlar.
Nd:YAG Lazer Epilasyon: 1064 nm dalga boyuna sahiptir. Tüm cilt tipleri için uygundur. Yaz mevsiminde de uygulanabilir.
Lazer epilasyon ağrılı bir işlem mi?
Kıl köklerine, ağrı eşiğine ve lazer çeşidine göre değişiklik göstermekle birlikte ağrılı olabilmektedir. Ancak ağda gibi yöntemlerle kıyaslandığında daha az acı çekilmekte ve daha kalıcı çözüm sunabilmektedir.
Lazer epilasyon hakkında bilinmesi gereken her şey tedavide doğru seçim yapmanız açısından önemlidir. Çünkü yanlış yerlerde yapıldığında ciltte yanma, iz kalması, başarılı sonuç alınamama, hijyen problemleri gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
Heraderma Kliniğinde cilt tipinize ve kıl yapınıza uygun lazer epilasyon yapılarak istenmeyen tüylerinizden kurtulmanız sağlanabilmektedir. Steril ortamda uzman tarafından güvenle yaptırabileceğiniz tedavinizde pürüzsüz bir cilde sahip olabilirsiniz.