Lazer Epilasyon Genel Bilgiler ve İpuçları
Lazer epilasyon istenmeyen tüylerin yok edilmesi veya azaltılması için tüm dünyada tercih edilen kalıcı ve güvenli bir kozmetik işlemdir. Lazer epilasyon yöntemi bu alandaki teknolojik gelişmelere paralel olarak ilerlemiştir. Günümüzde farklı cihazlarla yüz ve vücutta hemen her bölgeye lazer epilasyon uygulanabilmekte ve etkili sonuçlar alınmaktadır.
Geleneksel epilasyon yöntemleri zaman alabilmekte ve kalıcı çözüm sunmamaktadır. Ayrıca ağda, epilatör ve tıraş gibi yöntemler cilde zarar verebilmektedir. Lazer epilasyon uzun vadede koyu renkli tüylerden kalıcı olarak kurtulmayı sağlayarak rahatlık sunar ve pürüzsüz bir cilt elde edilmesine yardımcı olur.
Lazer epilasyon nedir, hangi bölgelere uygulanır ve lazer epilasyon nasıl yapılır gibi merak edilen soruların cevaplarını bu yazımızda derledik.
Lazer epilasyon nedir?
Lazer kelimesi ışığın uyarılmış emisyon yoluyla güçlendirilmesidir. Lazer ışığı oluştuğu dalga boyuna göre farklılaşır. Dalga boyu ve gücüne göre farklı alanlarda tedavi amaçlı kullanılmaktadır.
Lazerin en yaygın kullanıldığı alanlardan biri de epilasyondur. Lazer epilasyon lazer enerjisi kullanılarak vücuttaki istenmeyen kılların yok edilmesini sağlayan ameliyatsız bir işlemdir.
Günümüzde sadece kadınların değil erkeklerin de tercih ettiği lazer epilasyon uzun vadede büyük konfor sunar.
Öte yandan cilt ve kıl rengi, cilt ve kıl yapısı, hormonal değişimler, kullanılan cihazın özellikleri, seanslara düzenli gelinip gelinmediği ve uygulayan kişinin uzmanlığı lazer epilasyon başarısını etkileyen faktörlerdir.
Lazer epilasyon hangi bölgelere yapılır?
Tüm vücut lazer epilasyon göz çevresi dışında her bölgeye uygulanabilir. Uygulama bölgesine ve kıl durumuna göre daha etkili sonuç alınabilmesi için farklı lazer cihazları bulunmaktadır.
Lazer epilasyon uygulanan bölgeler şu şekildedir:
- Yüz
- Kollar ve koltuk altı
- Bacak
- Genitalbölge (bikini bölgesi)
- Sakal üstü bölge
- Boyun
- Sırt
- Göğüs (dekolte bölgesi)
Lazer epilasyon kalıcı mıdır?
Lazer epilasyon uygulaması sarı ve beyaz renkteki tüyler hariç tüm koyu renk tüylerin yok edilmesinde etkilidir.
5-6 seans aralığında kalıcı olarak koyu tüylerden kurtulmak mümkün olmaktadır. Ancak bazı bölgeler için daha fazla seans gerekebilir
Lazer epilasyon nasıl yapılır?
Lazer epilasyon nasıl yapılır sorusunun en basit yanıtı; lazer cihazıyla tüy köklerine yoğun ışık enerjisinin aynı dalga boyunda atımlar halinde gönderilmesidir. Bu ışık enerjisi kıl kökleri üzerine uygulanır; kıl foliküllerinde bulunan melanin tarafından emilir ve ısıya dönüşerek kıl kökünü tahrip eder. Böylece tüylerin yeniden çıkması engellenir veya önemli ölçüde azalır.
En bilinen lazer epilasyon cihazları Alexandrite lazer ve ND-Yag lazerlerdir.
- Alexandrite lazerler tüylere rengini veren melaninleri hedefleyerek kontrollü bir şekilde kıl köklerineetki eder. Alexandrite lazer özellikle beyaz tenli olup da tüyleri koyu ve kalın yapıda olan hastalarda çok etkili sonuç vermektedir. Koyu tüylerin yok edilmesinde en başarılı lazer cihazlarının başında gelir. Soğutucu özellikli cihazlar ağrı şikayetini de azaltarak konforu artırmaktadır. Genital bölge dahil her bölgeye uygulanabilir.
- ND-Yag lazerler tüy yok etme, kılcal damar görünümünü azaltma ve leke tedavisinde kullanılmaktadır. Kıl köklerininyakılarak yok edilmesini sağlayan ND-Yag lazer bikini bölgesi ve koltuk altı gibi hassas bölgelerde güvenli bir şekilde kullanılabilir.
- Diyot lazerler diğer iki lazer cihazına göre daha eski bir teknolojidir. Diyot lazerlerin melanin emilimi düşüktür. Bu nedenle özellikle ince tüylerin yok edilmesinde daha başarısızdır. Ancak diyot lazerler daha derin cilt katmanlarına ulaşabilir; bu bakımdan kalınve koyu renkli kıllar için etkilidir. Yüz bölgesinde ve kollarda tercih edilebilir.
- Son yıllarda en çok tercih edilen yöntem ise buz lazerepilasyon işlemidir. Alexandrite, Nd Yag ve diyot lazerlerin özelliklerinin bir kombinasyonunu içeren bu yöntem soğuk lazer olarak da adlandırılır. Buz lazer yöntemi özellikle hassasiyeti olan hastalar için daha konforlu olabilmektedir.
Lazer epilasyon sonrası özellikle yüze işlem yapıldıysa güneş ışınlarından cildi korumak önemlidir. Bu nedenle güneş kremi uygulanmalıdır. Ayrıca işlem sonrası 24 saat uygulama bölgesine su değmemesine dikkat edilmelidir.
Lazer epilasyon kimlere uygulanır?
Lazer epilasyon yöntemleri istenmeyen tüylerden kalıcı olarak kurtulmak isteyenlere uygulanabilir. 18 yaşın altındaki hastalara da ebeveynlerinin izni ile uygulanabilir ancak hormonal değişiklikler nedeniyle ileride yeniden tüylenme oluşma ihtimali unutulmamalıdır.
Lazer epilasyon işlemi tüylerinin rengi koyu olan kadın ve erkek tüm yetişkinlere uygulanabilir. Ancak lazer epilasyonun sakıncalı olduğu bazı durumlar da söz konusudur.
Lazer ışığına duyarlı olanlar, kanser hastaları, HIV hastaları, lazer uygulanacak bölgedeki enfeksiyon riski olan kişiler, sedef gibi cilt hastalığı olanlar, hamileler veya emziren anneler lazer epilasyondan yararlanamaz. Emzirme sonrası ise kadınlar lazer yaptırabilir.