Kriyoterapi Tedavisi: Adım Adım Süreçleri
Kriyoterapi düşük sıcaklık kullanılarak çeşitli cilt problemlerinin tedavi edildiği özel bir yöntemdir. Bu tedavi, vücutta belirli bir bölgeye çok soğuk ısı uygulanarak dokuların kontrollü bir şekilde etkilenmesini içerir.
Cilt hastalıkları başta olmak üzere çeşitli sağlık problemlerinin tedavisinde kullanılan kriyoterapinin tarihi eski Mısır’a kadar uzanmaktadır. Buz tedavisi, soğuk tedavi veya yaygın kullanım alanı nedeniyle siğil dondurma gibi isimlerle de anılan kriyoterapi geçmişten günümüze ulaşmış etkin bir tedavi yöntemidir.
Kriyoterapi nedir?
Yunanca kökenli “Kryo” kelimesi soğuk anlamına gelir; kriyoterapi de en basit tabiriyle soğukla tedavi sağlanmasıdır.
Ciltteki problemli bölgenin dondurulması veya aşırı soğutulmasıyla gerçekleştirilen kriyoterapi yönteminde sıvı azot kullanılmaktadır. Sıvı azot gazı doğrudan cilde veya dokulara uygulandığında hızlı bir şekilde buharlaşarak çevre dokuları dondurur. Bu da hücrelerin kontrollü bir şekilde tahrip edilmesine ve bölgede doğal iyileşme mekanizmasının harekete geçmesine yol açabilir.
Kriyoterapi, siğil dondurma, cilt sorunlarının giderilmesi, deri kanserinin tedavisi, tırnak batması, iltihaplanmanın azaltılması gibi çok farklı amaçlarla uygulanabilmektedir.
Kriyoterapi tedavisi, uygulama bölgesine ve cilt problemine bağlı olarak bir veya birkaç seans şeklinde gerçekleştirilmektedir.
Kriyoterapi nasıl uygulanır?
Kriyoterapi tedavisi başta dermatologlar olmak üzere bu alanda uzman doktorlar tarafından uygulanır. Yaygın olarak siğil dondurma amacıyla uygulanan kriyoterapi deri lezyonları, prekanseröz lezyonlar veya tırnak batması gibi durumları tedavi etmek için de kullanılabilir.
Kriyoterapi nasıl yapılır sorusunun cevabı şu şekildedir:
- Öncelikle tedavi bölgesi temizlenerek kirden arıtılır ve steril hale getirilir.
- Gerekirse lokal anestezi kullanılabilir, ancak çoğu durumda lokal anesteziye ihtiyaç duyulmaz.
- Sıvı azot, özel bir aplikatör kullanılarak doğrudan hedeflenen problemli bölgeye uygulanır.
- Sıvı azot, uygulandığı bölgeyi ve çevre dokualanlarını dondurur.
- Hücrelerde donma nedeniyle hasar meydana gelir ve bu kontrollü hasar lezyonun çıkartılmasını veya tedavi edilmesini sağlar.
- Donmuş dokular genellikle bir süre sonra kendiliğinden dökülür.
- Kriyoterapi sonrası iyileşme sürecihastadan hastaya değişebilir.
Kriyoterapi hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır?
Kriyoterapi tedavisinin başlıca uygulama alanları şu şekilde sıralanabilir:
- Siğil Dondurma : Siğil, virüs kaynaklı bir cilt lezyonudur. Siğiller yüzde, ayakta, ellerde ve genitalbölgede çıkabilir. Genital siğiller (kondilom) cinsel yolla bulaşan HPV virüsü nedeniyle oluşur. Kadınlarda rahim ağzı kanserine yol açabileceği için genital siğil dikkate alınmalı ve mutlaka tedavi edilmelidir. Kriyoterapi ile siğil dondurma işlemi ile siğilin dökülmesi sağlanır.
- DermatolojikTedaviler: Bazı lezyonlar, benler, güneş lekeleri, nasır, rahim ağzında yara gibi cilt problemleri kriyoterapi ile tedavi edilebilir. Cilt yüzeyine uygulanan düşük sıcaklıklar, lezyonun dondurulmasına ve ardından dökülmesine neden olabilir.
- Deri kanseri tedavisi: Kriyoterapi, özellikle bazal hücreli karsinom (BHK) ve skuamöz hücreli karsinom (SHK) adı verilen yaygın deri kanseri tiplerinin tedavisinde kullanılabilir. Bu yöntemle, kanserli hücrelerin dondurularak yok edilmesi amaçlanmaktadır.
- Kozmetik Uygulamalar: Kriyoterapi, cilt gençleştirme ve selülit tedavisi gibi estetik amaçlar için de kullanılabilir. Düşük sıcaklıkların cilde uygulanması, cilt dokusunu sıkılaştırmaya ve kan dolaşımını artırmaya yardımcı olabilir.
- Diğer tedaviler: Bazı romatoid artrit vakalarında eklem iltihaplarını hafifletmek amacıyla kriyoterapi yönteminden faydalanılmaktadır. Kriyoterapi ayrıca ağrıtedavisinde (kas spazmları, bel ağrısı gibi) kullanılabilmektedir.
Kriyoterapi kimlere uygulanır?
Kriyoterapi, uzman doktor tarafından yapılan değerlendirme sonrası başarılı sonuç alınabileceği düşünülen uygun hastalara yapılabilmektedir.
Kriyoterapi tedavisi yaygın olarak:
- Siğil ve genital siğil problemi olan kişilere,
- Cilt lezyonu olanlara,
- Deri kanseri hastalarına,
- Güneş lekesi, ben, nasır gibi cilt problemleri olan kişilere uygulanabilmektedir.