Klinik Dermatoloji Nedir?
Dermatoloji, cilt, tırnak, saç, ağız mukozası, zührevi hastalıklar (cinsel yolla bulaşan hastalıklar) ve ter bezleri hastalıklarının incelenmesi, teşhisi ve tedavisinden sorumlu tıp uzmanlığıdır.
Klinik Dermatoloji, cilt hastalıklarının mikroskobik düzeyde incelenmesinden sorumlu dermatolojinin alt uzmanlık alanıdır. Klinik dermatoloji, hem deri biyopsilerinin analizi ve incelenmesi yoluyla hastaların teşhisi hem de deri hastalıklarının olası nedenlerinin incelenmesi ile ilgilenir.
Klinik dermatoloji, cilt hastalıklarını, görünümlerine, vücuttaki dağılımlarına ve zaman içindeki davranışlarına göre tanımlar. Bu kriterlerin yeterli olmadığı durumlarda deri biyopsisine başvurulabilir. Bu derinlemesine inceleme, hastalığın histolojisini gösterir ve teşhisi netleştirir. Klinik dermatoloji farklı cilt kanseri türlerini de inceler ve tedavi eder.
En Sık Görülen Dermatolojik Hastalıklar Nelerdir?
Cildimiz, yaşamın başlangıcından itibaren, bebeklik, çocukluk, ergenlik, yetişkinlik ve yaşlanma dönemlerinde dermatolojik tedavi gerektiren değişiklikler veya dönüşümler gösterebilir.
Klinik dermatoloji hem cilt hastalıklarını hem de ciltte meydana gelen ancak vücudun başka yerlerinden kaynaklanan “belirtileri” dikkate alır.
Deri hastalıkları, cildi etkileyen ve bakteriyel enfeksiyonların, viral enfeksiyonların, mantar enfeksiyonlarının, alerjik reaksiyonların, deri kanserlerinin, parazitlerin, kalıtsal nedenlerden kaynaklanan ve hatta nedenleri bilinmeyen hastalıkları içeren çok çeşitli durumlardır. Klinik dermatolojinin ilgilendiği hastalıklar arasında egzama, zona, akne, sedef hastalığı, rozasea (gül hastalığı), vitiligo, alopesi, ürtiker ve seboreik dermatit sayılabilir. Örneğin, akne, cildin iltihaplı bir hastalığıdır. Yüz, göğüs ve sırt gibi vücudun en seboreik bölgelerinde sivilce görünümüyle karakterizedir. Genellikle ergenlik döneminde ortaya çıkar ve vücudun o yaşta yaşadığı hormonal değişime bir yanıttır, ancak bunu daha sonraki yaşlarda da deneyimlemek mümkündür. Akne tedavisi çok etkilidir, çok yüksek oranda iyileşme sağlar. Akne tedavisinde genel olarak, cilt soyucu maddelerden, antienflamatuarlardan ve antibiyotiklerden yararlanılır, şiddetli veya inatçı durumlarda ise oral A vitamini türevlerine başvurulabilir. Tedavi sürecinden sonra aknelerin büyük çoğunluğu kaybolur. Aknenin iz ya da leke gibi estetik açıdan rahatsız edici olabilecek sonuçları ile ilgili olarak, cilt yüzeyini pürüzsüzleştirmek ve ikincil kusurları en aza indirmek için kimyasal peeling veya lazer tedavisi gibi kozmetik dermatoloji tedavileri kullanılabilir. Bu uygulamalar ile kısa ve orta vadede başarılı sonuçlar elde etmek mümkündür. Akne örneğinde olduğu gibi bir cilt hastalığının tedavisinde klinik dermatoloji tanı, teşhis ve tedaviyi belirler ve tedavi sürecinde kozmetik dermatoloji uygulamalarından faydalanabilir.
Bu hizmetleri, dermatoloji uzmanlığı kadrosu ve yeni jenerasyon tedavi yöntemleri ile Heraderma Dermatoloji Kliniğinden de alabilirsiniz.Heraderma, uzman ekibi sayesinde cilt hastalıklarının teşhisi ve tedavisinde kapsamlı bir bakım sunar.