Kılcal Damar Tedavileri Sağlıklı ve Işıltılı Bir Cilt
İnsan vücudundaki en ince damar türlerinden biri olan kılcal damarlar, atardamarlar ve toplardamarlar arasında bağlantı kurarak kan dolaşımını sağlar. Kılcal damarların bazı durumlarda genişleyerek cilt yüzeyinde belirgin hale gelmesi estetik açıdan sorun yaratabilmektedir.
Cilt yüzeyine yakın olan ve gözle görülen kılcal damarlar özellikle yüz veya bacak bölgelerinde meydana gelir; ince yapılı, kırmızı veya mor renkte olur. Bu durum damar çatlaması olarak adlandırılmaktadır.
En hafif dereceli varis tipi olarak da bilinen kılcal damarların belirginleşmesine ve genişlemesine neden olan birçok farklı faktör vardır. Güneş maruziyeti, genetik yatkınlık, hassas cilt yapısı, kuru cilt yapısı, gül hastalığı, bazı ilaçların kullanımı, aşırı alkol tüketimi gibi nedenler kılcal damar problemine yol açabilir.
Estetik açıdan kişilerde kaygı yaratan bu durum kılcal damar tedavileri ile çözümlenebilmektedir. Doğru hasta – doğru tedavi yöntemi eşleşmesiyle kılcal damarlar yok edilerek hastalar yeniden sağlıklı ve ışıltılı bir cilde kavuşabilir. Günümüzde kılcal damar tedavisinde en yaygın kullanılan yöntem ise lazerdir. Lazer tedavisi çoğunlukla hızlı ve güvenli bir yöntem olduğu için tercih edilmektedir.
Kılcal damar tedavisi nedir?
Yüz ve bacak başta olmak üzere vücudun farklı noktalarında belirgin hale gelmiş kılcal damar görünümünün düzeltilmesi için uygulanan yöntemler kılcal damar tedavisi olarak tanımlanır.
Cilt yüzeyine yakın olan, ince, genişlemiş ve estetik açıdan göze hoş gelmeyen kılcal damarlar çeşitli tedavilerle yok edilebilmektedir.
Uygulanacak tedavi şekli ve seans sayısı damarların yapısına, boyutuna, hastanın cilt tipine göre planlanır. Kılcal damar tedavileri minimal invaziv yöntemlerle yapılır.
Kılcal damar tedavisinde kullanılan başlıca yöntemler şöyle sıralanabilir:
- Lazer tedavisi(özellikle yüz bölgesindeki kılcal damarlar için kullanılır)
- Skleroterapi (Çoğunlukla bacak bölgesindeki büyük kılcal damarlar ve varis için kullanılır)
- IPL (Yoğun Atımlı Işık) Tedavisi (Geniş cilt bölgelerinde ince damarların yok edilmesinde etkilidir)
- Radyofrekans Tedavisi (Hassas cilt yapısındaki hastalar için tercih edilebilir)
Kılcal damarların tedavi edilmesi sonrasında özellikle hassas ciltlerde geçici olarak kızarıklık ve ayrıca morluk, karıncalanma, şişlik gibi belirtiler oluşabilir. Soğuk kompres uygulaması bu geçici problemleri daha hızlı gidermeye yardımcı olur.
Kılcal damar tedavisi neden yapılır?
Kılcal damar tedavisi ince ve genişlemiş kılcal damar görünümünü ortadan kaldırmak için yapılır.
Kılcal damar tedavisinin tercih edilmesinin temel nedeni estetik kaygıların giderilmesidir. Çünkü yüz, bacak gibi bölgelerde ortaya çıkan kırmızı, mavi veya mor renkli kılcal damarlar özellikle kozmetik açıdan rahatsız edici olabilmektedir.
Bazen bacaktaki genişlemiş kılcal damarlar kaşıntı, yanma gibi bazı şikayetlere de yol açabilir. Kılcal damarların yok edilmesi bu rahatsızlıkların giderilmesine yardımcı olabilir.
İncelen ve genişleyen kılcal damarlar yok edilmediği takdirde zamanla görünümü daha belirgin hale gelebilir. Tedavi bu durumun önüne geçebilir.
Kılcal damar tedavisi kimlere yapılır?
Kılcal damar görünümünden şikayetçi olan uygun hastalar tedavi yöntemleriyle bu problemden kurtulabilir. Kılcal damar tedavi yöntemleri:
- Vücudunda ince ve geniş hale gelmiş kılcal damar görünümü olan kişilere,
- Estetik açıdan belirgin kılcal damar görünümünden rahatsızlık duyanlara,
- Bacaklarında kılcal damarlar nedeniyle ağrı, yanma, kaşıntı gibi şikayetleri olanlara,
- Cilt tipi lazer ve diğer ışık tedavileri için uygun olan hastalara uygulanabilir.
Tedavinin uygulanmasının sakıncalı olabileceği bazı durumlar da vardır. Hamileler, emzirme dönemindeki anneler, kanama bozukluğu olan kişiler, epilepsi hastaları, yoğun cilt rahatsızlığı olanlar, kalp pili kullananlar, kronik hastalıkları için sürekli ilaç kullananlar genellikle bu tedaviler için uygun olmayabilir. Bu hastalar ancak dermatoloji doktoru tarafından yapılacak ayrıntılı değerlendirme sonrası uygun bulundukları takdirde tedavilerden yararlanabilir.
Kılcal damar tedavisi kalıcı mıdır?
Kılcal damar tedavisinin kalıcılığı genelde hastadan hastaya ve uygulanan yönteme göre değişmektedir. Çoğunlukla lazer yöntemi ile yapılan uygulama sonrası aynı bölgede yeni kılcal damar oluşumlarının görülmesi son derece nadirdir.
Doğru hasta için doğru tedavi yönteminin seçilmesi ve uygulamanın uzman eller tarafından yapılması genellikle kalıcı sonuç verebilir.
Kılcal damar tedavisi nasıl yapılır?
Güneşe maruz kalma, genetik faktörler, hassas veya kuru cilt yapısı gibi nedenlerle ortaya çıkan kılcal damarlar farklı yöntemlerle giderilebilir.
Kılcal damar tedavileri şu şekilde uygulanmaktadır:
- Lazer tedavisi:Cilt gençleştirme alanında yaygın olarak tercih edilen lazer yönteminin bir diğer kullanım alanı da kılcal damar tedavisidir. Günümüzde kılcal damar tedavisi genellikle lazer yöntemiyle gerçekleştirilmektedir. Lazer tedavisi seçili hastalarda hızlı ve etkili sonuç vermesi, lokal anestezi ile konforlu bir şekilde yapılabilmesi, yüz ve bacak başta olmak üzere vücutta farklı bölgelere uygulanabilmesi nedeniyle tercih edilmektedir. Uygulama bölgesine ve hastanın damar tipine göre Nd YAG Lazer, diod lazer gibi farklı cihazlar kullanılabilir. Lazerle kılcal damar tedavisi öncesinde uygulama bölgesi lokal anestezi ile uyuşturulur. Ardından lazer ışığı cilt üzerinden kılcal damarların üzerine gönderilir. Lazer ışınları damarları ısıtarak yok eder. Lazer tedavisi sayesinde cilt yüzeyi zarar görmez. Kontrollü bir şekilde hasarlandırılan damarları vücut zamanla doğal yollarla temizler.
- IPL tedavisi:IPL (Yoğun Atımlı Işık) tedavisi lazerle benzer şekilde uygulanır. Kılcal damarların tedavi edildiği bu yöntem daha geniş bir ışık spektrumuna sahiptir.
- Skleroterapi:Skleroterapi yöntemi, damar içine ince bir iğne yardımıyla özel bir solüsyonun enjekte edilmesi ile gerçekleştirilir. İşlemde kullanılan solüsyon damarları kontrollü bir şekilde tahrip ederek yok etme prensibiyle çalışır. Bu tedavi yöntemi çoğunlukla bacak bölgesinde meydana gelen kılcal varis oluşumları için kullanılır.
- Radyofrekans Tedavisi:Bu yöntemle kılcal damarlar radyofrekans enerjisi ile ısıtılarak yok edilir. Radyofrekans ile tedavi yöntemi daha çok küçük damarlar ve hassas bölgelerde tercih edilmektedir.