İzmir Leke Tedavisi
Ciltteki lekeler veya hiperpigmentasyon, cildin bazı bölgeleri normalden daha fazla melanin ürettiğinde ortaya çıkar. Melanin, gözlere, cilde ve saça rengini veren pigmenttir. Ciltteki lekelerin rengi, açık kahverengiden koyu kahverengiye kadar değişebilir. Lekeler, genellikle, yüz, eller, sırt ve omuzlar gibi güneşe en çok maruz kalan bölgelerde yoğunlaşır.
Cilt Lekelerinin Nedenleri
Ciltte oluşan koyu lekelerin birkaç farklı nedeni vardır:
- Güneş hasarı
Güneş lekeleri, güneş koruyucu, gölgelik ya da uygun giysilerle korunmaksızın güneşe direkt olarak ve uzun süre maruz kalmaya bağlı oluşan cilt lekeleridir. Yüz, eller veya kollar gibi vücudun en çok güneşe maruz kalan bölgelerinde oluşurlar.
- Hormonal değişiklikler
Melazma, küçük cilt lekelerine yol açan bir cilt rahatsızlığıdır. Bu durum, özellikle gebelik dönemindeki kadınlarda yaygındır. Yapılan araştırmalar, hamilelikte salgılanan bazı hormonların melazmayı tetiklediğini göstermiştir.
- İlaç yan etkileri
Bazı ilaçlar cilt pigmentasyonunu artırabilir ve koyu lekelere neden olabilir.
- İltihap
Ciltte bir miktar iltihaplanmadan sonra koyu lekeler oluşabilir. Egzama, sedef hastalığı ve akne gibi çeşitli nedenlerle ciltte lekelenme meydana gelebilir.
- Yara iyileşmesi
Böcek ısırması, yanık veya kesiklerden sonra etkilenen cilt bölgesinde koyu lekeler kalabilir. Bu lekeler zaman içinde kaybolma eğilimindedir.
- Tahriş
Kozmetik cilt veya saç ürünleri cildi tahriş ederek koyu lekelerin oluşmasına neden olabilir.
- Şeker hastalığı
Diyabet, cildin bazı bölgelerinde koyulaşmaya neden olabilir.
Cilt Lekelerinin Tedavisi
İlaç tedavilerine ek olarak bazı kozmetik dermatoloji tedavileri ciltteki lekeli görünümü azaltmakta çok etkilidir.
Cilt lekeleri için uygulanan kozmetik prosedürler şunlardır:
- Lazer tedavisi
Ablatif lazer yüzey yenileme, kolajen üretimini teşvik etmek için lekeli cilt bölgesinin alt katmanlarını ısıtır ve cildin daha pürüzsüz, daha düzgün bir görünümde iyileşmesini sağlar.
- Yoğun darbeli ışık (IPL)
IPL, özelikle çiller ve benler için tercih edilen bir tedavidir. Tedaviden sonra cilt lekeleri birkaç gün içinde soyulmaya başlar.
- Kimyasal peeling
Kimyasal peeling, lekeli cildin dış tabakasını soymak için kimyasal bir çözelti kullanarak güneşten zarar görmüş cildin görünümünü iyileştirir.
- Mikrodermabrazyon
Mikrodermabrazyon, cildinizi profesyonel düzeyde eksfoliye eden bir tedavidir. Kimyasal peeling gibi, üst dermal tabakayı soyar ve yaşlanma belirtisi gösteren lekeli hücreleri yok eder.
- Kriyoterapi
Kriyoterapi, güneş lekelerini ve diğer cilt lezyonlarını sıvı nitrojen solüsyonu ile dondurarak giderir.
Hangi tedaviyi seçerseniz seçin, cildinizi güneşten koruyarak yeni cilt lekelerinin oluşmasını önlemelisiniz. Bunun için, özellikle İzmir gibi güneşli şehirlerde, her gün dışarı çıkmadan önce en az SPF 30 korumaya sahip bir güneş koruyucu krem kullanmanız önerilir.
Dermatoloğunuz, cilt lekelerinizin nedenini belirleyerek size en uygun tedavi planını hazırlayacaktır. İzmir’de leke tedavisi konusunda hizmet veren kliniklerden biri olan Heraderma Dermatoloji Kliniği, tıbbi tedavileri kozmetik dermatoloji uygulamalarıyla birleştirerek yetkin ve deneyimli ekibiyle hastalarına kapsamlı ve etkili tedavi planları hazırlamaktadır.