Hormonal Leke Tedavisi Nasıl Gerçekleştirilir?
Ciltte çeşitli nedenlerle meydana gelen lekeler çoğu zaman zararsız olsa da, kişilerde estetik kaygılara yol açabilir. Bazen de sağlık problemlerine işaret edebildiği için bir uzmana başvurularak cilt lekesinin nedenleri tespit edilmelidir.
Cilt lekeleri yaygın görülen bir problemdir ve günümüzde bu problemin çözümü için birçok tedavi yöntemi bulunmaktadır.
Leke tedavisi problemin nedenine, lekenin türüne ve derinliğine göre gerçekleştirilir. Eğer cilt lekeleri farklı bir sağlık probleminden kaynaklanıyorsa, hastalığın giderilmesine yönelik tedavi planlanır. Zararsız cilt lekeleri ise farklı medikal kozmetik yöntemleri ile giderilebilir.
İçerikler
Cilt lekesi neden olur?
Cilt lekelerinin birçok nedeni vardır. Cilde rengini veren melanin pigmetinin azlığı veya fazlalığı ciltte lekelere yol açar. Güneşe fazla maruz kalmak, hormonal problemler, hormon ilaçları, hamilelik, yaşlanma, enfeksiyonlar, deri döküntüleri, akne, doğum lekeleri, genetik faktörler ve daha birçok nedenle ciltte leke ortaya çıkabilir.
Ciltteki leke ve renk bozulmasının bir nedeni de kanser olabilir. Bu durum nadir görülse de, cilt lekesi ciddiye alınmalı ve bir dermatoloğa danışılmalıdır.
Hormonal leke tedavisi nedir?
Hormonal problemler cilt lekelerinin en yaygın nedenleri arasında yer alır. Aknenin neden olduğu lekeler, ciltte kahverengi lekelerle kendini gösteren melazma gibi problemler genellikle hormonal düzensizlikler ve değişimler sonucu ortaya çıkar.
Hormonal düzensizliklere bağlı oluşan cilt lekelenmeleri ve güneş lekesi gibi problemlerin giderilmesi için özel tedavi uygulamaları kullanılmaktadır. Gelişen medikal kozmetik yöntemler sayesinde günümüzde hormonal leke tedavisi etkin bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir.
Hormonal leke tedavisi türleri
Hormonal cilt lekeleri farklı şekillerde tedavi edilebilir. Lekeye göre en uygun yöntem uzmanlar tarafından belirlenmektedir. Tedavi türleri arasında etkili ve başarılı sonuçlar veren uygulamalar; Lazer, Mezoterapi, Biyolojik Serum Uygulaması, Kimyasal Peeling ve Dermapen olarak sıralanabilir.
Hormonal leke tedavisi nasıl uygulanır?
- Lazer tedavisi: Günümüzde sağlık ve güzellik alanında yaygın olarak kullanılan lazer uygulaması cilt lekesi tedavisinde son derece etkili bir yöntem olarak öne çıkmaktadır. Özellikle pigment bozukluğunun neden olduğu lekelenmelerde tercih edilir. Fraksiyonel lazerile cildin üst tabakası kontrollü bir şekilde soyularak, renk pigmentleri hedef alınır.
- Kimyasal peeling:Hafif ve yüzeysel cilt lekelerinin giderilmesinde kullanılan etkin bir yöntemdir. Özel içerikli kimyasal peeling uygulamasıyla cilt soyularak kolajen üretimi hızlandırılır ve hücre yenilenmesi tetiklenir. Kişiden kişiye değişmekle birlikte genellikle 4-6 seans uygulanır. Uygulamadan sonra cildin güneş ile temas etmemesi gerekmektedir. Bu nedenle yaz aylarında yapılması önerilmez.
- Mezoterapi:Bu uygulamada cilt lekeleri için özel olarak geliştirilen bir karışım ince iğneler ile deri altına enjekte edilir. Bu şekilde hücreler yenilenerek cilt lekeleri giderilir. Mezoterapide kullanılacak karışımın içeriği, dozu ve seans sayısı cilt lekesine göre belirlenir. Yoğun leke problemi olan kişilerde mezoterapi, kimyasal peeling ve lazer tedavileri kombine edilerek daha etkili sonuç alınabilmektedir.
- Biyolojik Serum Uygulaması:Kişinin kendi kanında bulunan ve büyüme faktörü içeren
t.bosit yönünden zengin plaz.ma.ların özel bir cihazda ayrıştırılarak yeniden kişiye enjekte edildiği bu işlem cildi yenileyip canlandırarak daha aydınlık görünmesine yardımcı olur.
- Dermapen: Ucunda mikro iğneler bulunan dermapencihazı ciltteki lekelerin yok edilmesini sağlar. Özellikle akne izlerinin, güneş lekelerinin ve skarların giderilmesinde etkili bir yöntemdir. Dermapen kalemi ile cildin üst tabakasında kontrollü hasarlanma yaratılır. Böylece cildin kendi kendini onarma mekanizması harekete geçirilir. Dermapen uygulaması öncesinde cilde sürülen serumlar da tedaviye yardımcıdır. Uygulama sonrası güneşle temas edilmemesi gerektiği için yaz aylarında tercih edilmez.
- Kriyoterapi: Sıvı nitrojenle lekeli bölgeler dondurulur. Kontrollü hasarlanma ile lekeli hücrelerin yerine sağlıklı yeni hücreler oluşması sağlanır.
- Renk açıcı kremler:Leke tedavisinde glikolik asit, retinol, C vitamini gibi maddeler içeren kremler de kullanılabilir. Bu tip kremlerin mutlaka reçeteli kullanılması önerilmektedir.