Hiperpigmentasyon Nasıl Geçer?
Cildin bazı bölgelerinin diğerlerine oranla daha koyu renkte olması ile karakterize hiperpigmentasyon, estetik kaygılara yol açan bir cilt problemidir. Temelinde cilde renk veren melanin adlı renk pigmentinin fazla üretilmesi sonucu ortaya çıkar. Kişinin görüntüsünden rahatsızlık duymasına neden olduğundan “Hiperpigmentasyon nasıl geçer?” sorusunun yanıtları sıklıkla merak edilir.
“Hiperpigmentasyon nasıl geçer?” sorusuna verilebilecek farklı yanıtlar bulunuyor. Günümüzde kimyasal peeling gibi cilt bakımı süreçlerine ek olarak çeşitli tedavi seçenekleri ile leke tedavisi mümkün olabilir. Detaylara geçmeden önce “hiperpigmentasyon nedir?” sorusunu yanıtlamak istiyoruz.
Hiperpigmentasyon Nedir, Nedenleri Nelerdir?
Ciltte kahverengi, gri, kırmızı, pembe nokta ya da yama görünümüne yol açan lekeler oluşması durumu hipermigmentasyon olarak adlandırılır. Yüzde, sırtta, boyunda; kısacası vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilirler. Hiperpigmentasyonun sağlık için bir zararı bulunmamaktadır. Tedavi süreçlerine başvurulmasının temel amacı kişinin lekesiz bir cilde kavuşmak istemesidir.
En sık görülen cilt sorunları arasında yer alan hiperpigmentasyon birçok farklı nedenle oluşabilir. Hiperpigmentasyon nedenleri şu şekilde açıklanabilir:
Hiperpigmentasyonun temel nedeni cilde rengini veren bir pigment olan melanosit hücresindeki artıştır. Cildin doğal pigment seviyesi genetik olarak belirlenir. Cildin üst tabakasındaki melanin sayısının fazlalaşması da melanin dağılımının normal olmaması da hiperpigmentasyon oluşumuna yol açabilir.
Bu nedenle hiperpigmentasyon nedenleri söz konusu olduğunda melanin artışına neden olan faktörlerden bahsedilir. Bu nedenler oldukça çeşitlidir;
- Hormonal değişimler,
- Düzenli olarak kullanılan ilaçlar,
- Gebelik,
- Güneş ışınlarına ya da vücudun belirli bölgelerinin; dirsekler ve dizler gibi sürtünmeye maruz kalınması hiperpigmentasyona yol açabilir.
Farklı nedenlerin bulunması hiperpigmentasyon tipleri özelinde de değişikliğe yol açabilmektedir. Yaşlılık lekeleri ve melazma en sık görülen hiperpigmentasyon tipleri arasında yer almaktadır.
Tüm bunlara ek olarak akne ve sivilce oluşumlarının sonrasında da cilt lekeleri oluşabilir, akne ve sivilce sonrası görülen koyu lekeler genellikle kendiliğinden geçme eğilimindedir.
Hiperpigmentasyon Tedavisi Yöntemleri
Hiperpigmentasyon tedavisi kişiye özel planlanır, sağlık için zararlı olmamakla birlikte kişinin aynadaki görüntüsünden memnun olmamasına neden olduğundan tedavi gereksinimi ortaya çıkarabilir.
Topikal Krem Tedavisi
Hiperpigmentasyon tedavisi kapsamında en sık tercih edilen yöntemlerden biri topikal krem tedavisidir. Askorbik asit, kojik asit, peeling etkisi sunan glikolik asit gibi farklı bileşenler içeren kremler ile etkili sonuçlar alınabilir. Topikal krem tedavileri tek başlarına uygulanabildikleri gibi farklı tedavi yöntemleri ile kombine edilebilir.
Kimyasal Peeling
Cildin üst tabakasının kontrollü bir şekilde soyulması prensibiyle gerçekleştirilen kimyasal peeling uygulaması cilt lekelerinden kurtulmayı sağlayabilir. Renk farklılıklarını minimize edebilmek için tercih edilebilen bu medikal cilt bakımı yöntemi akne ve sivilce leke oluşumları üzerinde de son derece etkilidir.
Kimyasal peeling sırasında lekelenmelerin ne kadar derin olduğu ve kişinin cilt tipi doğrultusunda farklı bileşenlerden yararlanılması mümkündür. Salisilik asit, TCA ve glikolik asit sıklıkla kullanılan bileşenlere örnek olarak gösterilebilir.
Lazer Tedavileri
Cilt gençleştirme başta olmak üzere birçok cilt probleminin tedavisi için tercih edilebilen fraksiyonel lazer inatçı lekelenmelerde son derece başarılı sonuçların alınmasını sağlayabilir. Lazer ışınlarının cilde kontrollü bir şekilde uygulanmasına dayanan tedavi cildi hücresel bazda uyarır ve cildin kendi kendini onarma sürecini tetikler. Tedavi sonrası süreçte hem cilt lekeleri görünümü azalır hem de cilt tazelenir.
Cilt lekeleri için lazer tedavileri seanslar dahilinde uygulanır. Seans sayısı hastadan hastaya değişebilir. Çok derinleşmeyen yaşlılık lekeleri ve güneş lekeleri tek seansla dahi etkin bir şekilde hafifletilebilir.
IPL Tedavisi
Yoğun atımlı ışık tedavisi güneş lekeleri için en çok tercih edilen tedavi yöntemleri arasında yer alıyor. Kılcal damar tedavilerinde de sıklıkla tercih edilen yöntem ciltteki renk koyuluklarını gidererek konforlu bir deneyim sunuyor.
Hiperpigmentasyonun ardındaki nedenlerin belirlenmesi hem tedavi süreçlerinin başarısında hem de lekelerin yenilenmesinde etkilidir. Bu nedenle hiperpigmentasyon sorunu yaşayan kişilerin uzmanlara muayene olmaları son derece önemlidir.