Kozmetik dermatolojide kullanılmadan önce diş implantları başta olmak üzere birçok tıbbi prosedürde başvurulan hidroksiapatit, dişlerde ve kemiklerde doğal olarak bulunan bir mineraldir. Kimyasal olarak kalsiyum fosfat bazlıdır ve biyolojik olarak parçalanabilir.
Günümüzde yüz dolgusu uygulamalarında hidroksiapatit dolgu malzemeleri yarı kalıcı dolgu sınıflandırmasına girer, seçilmiş hastalarda elmacık kemiği ve çene başta olmak üzere yüzdeki farklı bölgelere güvenle uygulanabilir.
Hidroksiapatit Dolgu Nedir?
Yaşlanmayla birlikte yüzdeki cilt, kemikler, yağlar ve kaslar incelmeye başlar. Meydana gelen bu değişimler sonucunda yüzde kırışıklık, sarkma ve hacim kaybı meydana gelebilir. Yüzdeki derin izlerin hafifletilmesi, yüze hacim ve şekil kazandırılması için dolgu uygulamaları sıklıkla tercih edilmektedir.
Dolgu uygulamaları sırasında enjekte edilen malzemelerin içerikleri elde edilen sonuçları etkileyebilir. CE ve FDA onaylı kalsiyum hidroksiapatit dolgunun güçlü hacim kazandırma etkisi ve kolajen üretimini tetiklemesi ile medikal estetik uygulamalarına yeni bir soluk getirdiği söylenebilir.
Hidroksiapatit dolgu kısaca laboratuvar koşullarında elde edilen, yarı kalıcı özellik gösteren, alerjenik özellik taşımayan biyo-uyumlu bir dermal dolgu maddesi olarak tanımlanabilir.
Kristal dolgu olarak da bilinen hidroksiapatit dolgu, jel benzeri bir çözelti içerisinde süspanse edilmiş hidroksiapatit kristallerinden oluşur. Hidroksiapatit kristalleri insan vücudunda; kemiklerde, diş minesinde doğal olarak bulunduğu için uygulama sonrası herhangi bir alerjik reaksiyon görülmesi beklenmez.
Hidroksiapatit Kristalleri Ne İşe Yarar?
Vücutta doğal olarak bulunan kalsiyum hidroksiapatit kristalleri, dolgu malzemeleri ile uygulama bölgesine enjekte edildiğinde bir yapı iskelesi görevi görür. Yaşlanma ile birlikte üretimi azalan kollajen oluşumunu tetikler ve bunun sonucunda da bölgeye hacim vermesinin yanı sıra derinlemesine bir onarım sürecini başlatabilir.
Hidroksiapatit dolgu tedavisi bu özelliği ile diğer dolgu malzemelerinden ayrılır. Hacim kazandırma özelliği sona erdiğinde dahi kolajen üretimini tetikleyebilmesi nedeniyle etkisi devam edebilmektedir. Doğal sonuçlar alınmasını sağlayan bu dolgu maddesi, hyalüronik asit içerikli dolgu uygulamaları ile kıyaslandığında daha uzun etki süresine sahiptir.
Hidroksiapatit Dolgu Hangi Bölgelere Uygulanabilir?
Hidroksiapatit dolgu sahip olduğu özelliklerle yüz ve boyun bölgesine güvenle uygulanabilmektedir. En sık tercih edilen uygulama bölgeleri arasında;
- Burun ve dudaklar arasındaki derinleşen nazolabial oluklar,
- Elmacık kemikleri,
- Yanak bölgesi,
- Çene ve çene hattı,
- Burun,
- Kaş arası bölgede derinleşen mimik izleri,
- Boyundaki kasların belirginleşmesi sonucu oluşan çizgiler yer almaktadır.
Kimler Hidroksiapatit Dolgu Yaptırabilir?
Hidrosiapatit dolgu ile;
- Elmacık kemiklerinin belirginliği artırılabilir,
- Burunda bulunan ancak burun estetiği gerektirmeyen deformasyonlar düzeltilebilir,
- Çene ve çene hattı şekillendirilebilir,
- Boyundaki izler giderilebilir,
- Yüzdeki ince kırışıklıklar, derin kırışıklıklar ve hacim kayıpları için çözüm sunulabilir,
- Yanaklar dolgunlaştırılabilir,
- Dudak kenarındaki çizgiler giderilebilir ve dudaklar dolgunlaştırılabilir,
- Daha dolgun ve genç bir cilt ile canlanmış bir görünüme kavuşmak mümkün olabilir.
Hidroksiapatit Dolgu Nasıl Yapılır?
Öğle arası medikal estetik uygulamaları sınıflandırmasında yer alan hidroksiapatit dolu öncesinde uygulama bölgesi lokal anestezik etkili kremle uyuşturulur.
Hastaların ihtiyaçları, beklentileri ve uygulama bölgesi doğrultusunda belirlenen dozda dolgu maddeleri dermisin alt tabakasına, cilt altına çok ince uçlu iğneler kullanılarak enjekte edilir. İşlem 1 saatten kısa sürede tamamlanır.
Hidroksiapatit dolgu uygulaması ile tek seansta çok başarılı sonuçlar alınabilmektedir. Cildin yenilenmesini mümkün kılan bu tedavinin kalıcılığı kişiden kişiye farklılaşabilmekle birlikte ortalama 18 ay devam edebilmektedir.
Kalsiyum hidroksiapatit içerikli dolgunun uzun vadeli etkisi olduğundan da bahsedilebilir. Enjekte edildiği bölgede kolajen üretimini tetiklemesine bağlı olarak oluşan mazoterapik uyarılmanın yaklaşık 8-10 yıl devam edebildiği bilinmektedir.
Heraderma kliniğimizde alanında uzman hekimlerimizce gerçekleştirilen hidroksiapatit dolgu ile siz de yılların görünümünüzdeki olumsuz etkilerini azaltabilir, derinden yüzeye daha sağlıklı bir cilde kavuşabilirsiniz.
- Ana Sayfa
- Hakkımızda
- Medikal Estetik
- Dermatoloji
- Akne ve Akne İzi Tedavileri
- Cilt Bakım Aşamaları
- Cilt Gençleştirme
- Klinik Dermatoloji
- Medikal Cilt Bakımı
- Pigmentasyon ve Yaşlılık
- Saç Dökülmesi Tedavileri
- Visia Cilt Analizi
- Bloglarımız
- İletişim
- Türkçe