Güneş Lekeleri Lazer ile Geçer mi?
Ciltte lekeli bir görünüm, aynadaki yansımadan mutsuzluk duyulmasına neden olabiliyor. Akne ve sivilce izleri bir yana güneş lekeleri de cilt görünümünde rahatsızlık yaratan değişimlerin kaynağına dönüşebiliyor.
Cilt yapısı, gün ışığına çıkmadan önce güneş koruyucu kremlerin kullanılmaması ve güneş ışınlarına sıklıkla maruz kalınması gibi nedenlerle ciltte oluşan düz yapıda kahverengi lekelere güneş lekeleri adı verilir. Güneş lekeleri kötü huylu değildir ve temelde sağlık için bir risk teşkil etmezler. Ancak özellikle yüz gibi göz önünde olan vücut bölgelerinde meydana geldiklerinde kişilerde estetik kaygıları beraberinde getirebilirler.
Güneş Lekeleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Güneş ışınları ile temas eden cilt bölümlerinde kahverengi renk değişimleri ile karakterize güneş lekeleri, karaciğer lekeleri olarak da bilinir. Yüzde, ellerde, omuzlarda ve kollarda sıklıkla görülen bu lekeler 50 yaş ve üzerindeki kişilerde son derece yaygındır.
Farklı boyutlarda olabilen ve tüm cilt tiplerinde ortaya çıkabilen güneş lekeleri ciltte gruplar halinde oluştuğunda belirgin bir görüntüye neden olabilir. Cilde renk veren pigment hücrelerinin aşırı aktif hale gelmesi ile ortaya çıkan güneş lekeleri, ultraviyole ışınların melanin üretimini hızlandırması sonucu oluşur.
Güneş Lekeleri Önlenebilir mi?
Güneş lekelerinin önlenebilmesi adına kesin geçerliliği bulunan yöntemlerden bahsetmek mümkün değildir. Nitekim, cam kenarında otururken dahi güneş ışınları cildi etkileyebilir. Dolayısıyla yalnızca yaz aylarında dışarı çıkıldığında değil yılın dört mevsimi tedbir alınması güneş lekelerinin oluşumunu önlemek için gerekliliktir.
Güneş lekelerinin oluşmasının önlenmesi adına güneş ışınlarının en yoğun olduğu saatlerde korunmasız olarak dışarı çıkmamak, güneşe çıkmadan önce mevsim fark etmeksizin güneş kremi kullanmak ve yaz aylarında mümkün olduğunca omuzları koruyacak açık renkli nefes alan kumaşlardan üretilen giysiler giymek önerilir.
Peki alınan tüm önlemlere rağmen ya da alınması gereken önlemler ihmal edildiğinden güneş lekeleri oluşmuşsa o zaman nasıl bir yol izlenmelidir?
Güneş Lekeleri Lazer Tedavisi ile Belirgin Ölçüde Azalabilir
Lazer tedavileri ile güneş lekelerinin belirgin ölçüde azaltılabildiği bilinmektedir. Fraksiyonel lazer tedavileri ile güneş lekeleri, yaşlılık lekeleri, keloidler, akne lekeleri azaltılabilir. Tüm bunlara ek olarak ciltte yenilenme ve onarılma süreci tetiklenerek ciltte gençleşme elde edilebilir. Leke tedavisinde lazer uygulaması tek başına ya da diğer uygulamalar ile birlikte planlanabilir.
Ciltte oluşan lekelerin tedavisinde en çok tercih edilen lazer tekniklerinden biri Q-Switch’tir. Cilde renk veren pigment hücrelerinin artması sonucu gelişen güneş lekeleri temelinde canlı hücrelerdir. Dolayısıyla topikal krem uygulaması ile bu tür lekelerde etkili sonuç alınması beklenemez. Q-Switch lazer tedavisi seans sayısı kişinin lekelerinin ne kadar yoğun olduğuna ve cilt tipine göre değişebilir. Seans sayısı kişi özelinde belirlendiği takdirde lekelerin tamamen yok olması mümkün olabilmektedir. Seans süreleri kişiden kişiye değişmekle birlikte yaklaşık 10 ila 15 dakika sürer.
Güneş lekeleri için lazer tedavisi etkili sonuçlar alınmasını sağlasa da tedavi sonrası hastaların dikkatli olması gereken çeşitli unsurlar vardır. Seanslar devam ederken ya da sona erdikten sonra güneş lekelerinin oluşmasına uygun ortam yaratan alışkanlıklardan kaçınılması gerekir. Aksi durumda hem yeni lekeler oluşabilir hem de mevcut lekelerin koyulaşması söz konusu olabilir.
Ciltte oluşan güneş lekelerinin tedavisinde lazer tedavisi oldukça başarılı sonuçlar alınmasını sağlamakla birlikte farklı tedavi süreçlerinin varlığından da bahsedilebilir.
Lazer tedavileri ile birlikte kişinin kendisinden alınan kanın özel işlemlerden geçirilmesi sonucu elde edilen trombosit zengini sıvının problemli cilt bölgesine enjekte edilmesi yoluyla gerçekleştirilen PRP ve cildin ihtiyaç duyduğu mineraller ve vitaminlerle buluşmasını sağlayan mezoterapi tedavileri eş zamanlı uygulanabilir. Çeşitli tedavi yöntemlerinin hastanın ihtiyaçları değerlendirilerek kombine edilmesi, tedavi süreçlerinin başarısını artırabilir.
Bilinmesi gereken hiçbir tedavinin güneş lekelerinin tamamen geçirilmesini garanti edemeyeceğidir. Lekelerin tedavisinde erken dönemde müdahalede bulunması tedavilerin başarısını artırabilir. Doğru hasta grubuna doğru tedavi yönteminin uygulanması kadar bireylerin yaşam alışkanlıklarını değiştirmesi de eşit derece önemlidir.