Göz Çevresi Estetiği ile Yorgun Görünüme Veda
Gözler ve göz çevresi yüz güzelliğinin odak noktasıdır. Bu nedenle göz çevresinde meydana gelen kırışıklık, morluk, sarkma, torbalanma ve göz kapağı düşüklüğü gibi problemler kişiyi olduğundan yaşlı, yorgun ve sağlıksız göstererek estetik açıdan rahatsızlık yaratabilmektedir.
Göz çevresindeki estetik problemler ameliyatlı ve ameliyatsız yöntemlerle giderilebilir. Göz çevresi estetiği alt ve üst göz kapaklarını, göz altını ve kaşları kapsayan işlemlerdir.
Ameliyat içeren yöntemler genellikle ciddi seviyedeki göz kapağı sarkması ve göz torbalarının giderilmesi ile bazı estetik ihtiyaçlar için kullanılır. Ameliyatsız yöntemler ise hafif veya orta seviyeli göz çevresi kırışıklık problemleri, göz altı morlukları, sarkmalar ve çöküklükler için tercih edilmektedir.
Göz altı estetiği işlemleri çoğunlukla lokal anestezi altında yapılabilmektedir. Cerrahi işlemlerin bazılarında ise genel anestezi kullanılır.
Göz çevresi estetiği nedir?
Göz çevresinde meydana gelen sarkma, kırışıklık, torbalanma, morluk ve çökme gibi problemlerin giderilmesi için uygulanan medikal kozmetik uygulamalar ve cerrahi işlemler göz çevresi estetiği genel çatısı altında değerlendirilmektedir.
Göz çevresi estetiği yaygın olarak tercih edilen cilt gençleştirme uygulamaları arasında yer alır.
Ameliyatsız göz çevresi estetiği denilince akla gelen ilk uygulamalar dolgu, bot.toks ve lazerdir.
Cerrahi işlemler ise Oküloplasti (Göz çevresi estetiği) olarak tanımlanır ve göz kapakları, göz yuvası (orbita), gözyaşı kanalları ve kaş gibi geniş bir müdahale alanını kapsar. Göz çevresi estetiği kapsamında blefaroplasti işlemi ve badem göz estetiği en çok tercih edilen uygulamalardır.
Göz çevresi estetiği uygulamaları nelerdir?
Cerrahi göz çevresi estetiği uygulamaları şöyle sıralanabilir:
- Üst göz kapağıestetiği
- Alt göz kapağı estetiği
- Badem göz estetiği (Kantoplasti)
- Temporal lift (Şakak germe ameliyatı)
- Kaş kaldırma
Yaygın olarak kullanılan ameliyatsız göz çevresi estetiği uygulamaları ise şu şekildedir:
- Göz altı ışık dolgusu
- Mezoterapi
- toks
- Biyolojik serum uygulaması
- Lazeruygulamaları
- Radyofrekans uygulaması
Göz çevresi estetiği uygulamaları kalıcı mıdır?
Ameliyatsız göz çevresi estetiği yöntemleri belli süre kalıcılığını koruyabilmektedir. Etki süresi seçilen yönteme göre 6 ay ila 2 yıl arasında değişmektedir.
Ameliyatlı estetik yöntemler uzun süre kalıcıdır. Ancak cilt yaşlanması devam eden bir süreç olduğu için belli bir süre sonra yeniden yaşlanma etkileri görülebilir.
Göz çevresi estetiği uygulamaları nasıl yapılır?
Göz çevresi estetiği uygulamaları seçilen yönteme göre farklı şekillerde yapılmaktadır.
- Dolgu uygulamalarıameliyatsız göz çevresi estetiği alanında en yaygın kullanılan yöntemlerdendir. Göz altı ışık dolgusu işleminde genellikle hyaluronik asit içeren dolgu maddeleri göz altına enjekte edilir. Bu uygulama sayesinde göz altı dolgunluk kazanır ve çökükler, morluklar ve hafif seviyeli torbalar giderilebilir.
- toks işlemi göz çevresindeki kaz ayakları olarak da adlandırılan ince çizgileri ve kırışıklık görünümü tedavietmek için uygulanmaktadır. Bot.toks işlemi ile göz çevresindeki kaslar geçici olarak felç edilir. Böylece cilt gerginleşir ve kırışıklıklar kaybolur.
- Lazer yöntemleri de göz çevresine daha genç ve ışıltılı bir görünüm kazandırmak için yapılabilir. Göz çevresindeki kırışıklıkların yanı sıra lekeler ve cilt tonu problemleri de lazerle giderilebilmektedir. Lazer ışınları ile ciltte kolajen üretimi uyarılarak yenilenme sağlanır.
- Göz altı mezoterapisi işleminde çeşitli vitaminler, mineraller, aminoasitler, peptitler ve hyaluronik asit gibi maddeleri içeren özel bir karışım ince iğnelerle cilt altına enjekte edilir. Bu yöntem özellikle göz altındaki morluk ve koyu halkalar, torbalanmalar ve hafif kırışıklıklarda tercih edilmektedir. Göz altı mezoterapisi ile biyolojik serum uygulaması da kombine edilebilir.
- Cerrahi göz çevresi estetiği alanında ise en çok tercih edilen yöntem Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplasti) işlemidir. Genellikle bu işlem lokal anesteziile yapılabilir. Ancak bazen genel anestezi de kullanılması gerekebilir. Üst göz kapağı ameliyatında göz kapağının doğal kıvrım çizgisi boyunca bir kesik yapılır, fazla deri ve kas doku çıkarılır, ardından ince dikişlerle kapatılır. Kesi doğal kıvrım çizgisinden yapıldığı için yara izi fark edilmez. Alt göz kapağı ameliyatında genellikle yara izi oluşmaması için alt kirpiklerin hemen altından veya göz kapağının iç kısmından bir kesi açılır. Göz altı torbalarını oluşturan yağ dokusu düzenlenir veya fazla cilt dokusu çıkarılır. Alt göz kapağı ameliyatı kapsamında hastanın ihtiyacına göre göz altına yağ enjeksiyonu uygulaması da yapılabilmektedir. Yağ enjeksiyonu sonrasında göz altı kaybettiği hacmi yeniden geri kazanabilir.