Göz Altı Torbaları İçin Etkili Tedaviler
Göz Altı Torbaları İçin Etkili Tedaviler
Gözler yüzün odak noktasıdır ve ilk dikkati çeken bölgedir. Bu nedenle göz çevresinde meydana gelen torbalanma ve kırışıklık gibi problemler kişinin yüz güzelliğini etkileyebilir. Göz çevresinin cilt yapısı daha hassas ve incedir; göz altındaki damar yapısı daha yoğun olduğu için yaşlanma belirtileri de burada daha belirgin olabilir.
Göz çevresinde karşılaşılan en yaygın estetik şikayetlerden biri de torbalanmadır. Göz altı torbaları kişiyi olduğundan daha yaşlı, daha yorgun veya mutsuz gösterebilir. Göz altında torbalanmanın birçok nedeni olmakla birlikte en yaygın neden yaşlanmadır.
Günümüzde göz altı torbaları birçok hastada cerrahi müdahaleye gerek kalmadan gelişmiş teknolojiye sahip cihazların da kullanıldığı medikal kozmetik tedavilerle giderilebilmektedir.
Göz altı torbaları nedir?
Göz altında şişlik veya çökük bir görünüme yol açan anormal yağ dokusu birikmesi göz altı torbası olarak tanımlanabilir. Yaş ile birlikte kas ve dokular da zayıflar. Bunun sonucunda göz kapakları eskisi gibi desteklenemez, göz çevresindeki yağ tabakası gözün alt bölümüne gelir. Yağ torbaları belirginleşir. Bu da göz altı torbalanması olarak da ifade edilen durumu ortaya çıkarır.
Göz altı torbaları neden olur?
Göz altı torbalarının en yaygın nedeni yaşlanmadır. Ancak tek neden bu değildir. Kişide göz altı torbalanmasına yol açan faktörler şu şekilde sıralanabilir:
- Aşırı tuztüketimi ve buna bağlı ödem
- Alerjive alerjik reaksiyonlar
- Yorgunluk
- Stres
- Uykusuzlukveya yeterli uyku alınamaması
- Uykuda tek bir tarafa yatılması (buna bağlı olarak kandolaşımı değişir, yerçekiminin de etkisiyle göz altında sıvı birikimi olur)
- Genetikve yapısal nedenler
- Güneş ışınlarına maruziyet
- Sigara tüketimi
- Dengesiz beslenme
- Göz enfeksiyonları
- Göz altı bölgesinde yaralanma
- Böbrekhastalığı
Göz altı torbaları nasıl tedavi edilir?
Göz altı bölgesinde torbalanma, morluk, kırışıklık gibi problemlerin giderilmesi için ameliyatsız ve ameliyatlı yöntemler mevcuttur. Birçok hastada göz altı torbaları ameliyata gerek kalmadan tedavi edilebilmektedir. Ameliyatsız yöntemlerin başlıcaları şöyledir:
- Mezoterapi: Tedavi kapsamında mikro iğneler aracılığı ile göz altına çeşitli vitaminler, mineraller, amino asitler, hyaluronik asit gibi besleyici maddeler enjekte edilir. Cilt kalitesini artırarak yaşlanma etkilerinin azaltılmasını sağlayan göz çevresimezoterapisi morluk görünümünü de hafifletir. Lazer tedavisi ile kombine edildiğinde daha etkili sonuç verebilir.
- Göz altı ışık dolgusu: Koyu halkalar ve torbaları azaltmak için hyaluronik asitgibi dolgu maddeleri ince iğnelerle göz altına tatbik edilir.
- Fraksiyonel lazer: Bu işlemde cildi sıkılaştırmak ve kalınlaştırmak için kontrollü hasar yaratılır. Lazer ışınları ile oluşturulan mikrotravmalar cildin kendini iyileştirme mekanizmasını tetikler; cildi yeniler, kolajen üretiminin artırılmasını sağlar.
- Dermapen: Dermapen cihazıyla ciltte kontrollü küçük çaplı hasar oluşturulur ve dokuların kendini iyileştirmesi ve yenilemesi teşvik edilir.
- Radyofrekans: Altın iğne radyofrekans cihazı da benzer bir şekilde ciltte kolajen üretimi ve sentezini tetikler ve hızlandırır.
- Ma: Plaz.Ma enerjisi kullanılarak göz altı torbalarının görünümü azaltılabilir. Göz çevresinde doku iyileşmesini ve yeni dokuların oluşumunu sağlayarak cildin sıkılaşmasına yardımcı olur.
- Plastik cerrahitedavi: Ameliyatsız yöntemlerle başarı elde edilemeyen veya göz altında çok ciddi torbalanma problemi olanlar ise göz estetiği ameliyatı ile tedavi edilebilmektedir. Göz altı torbası ameliyatı kapsamında göz kapağı ve kirpik hizasından mini kesiler açılarak giriş sağlanır; fazla yağlar alınır ve yıpranan kaslar onarılarak göz altı gerdirilir.
Göz altı torbaları nasıl önlenir?
Göz altı torbalarının görünümünün hafifletilmesi veya önlenmesi için kişinin evde uygulayabileceği bazı basit, doğal yöntemler de vardır. Ancak bu yöntemler yerleşmiş torbalanma şikayetlerinde çok da etkili olmayabilir.
Tuz tüketiminin azaltılması, günlük yeterli sıvı alımı, sağlıklı beslenme, sigara ve alkol tüketmemek, yatış pozisyonuna dikkat etmek, göz altı bölgesine özel bakım kremlerini kullanmak tavsiye edilebilir.
Göz altına soğuk kompres uygulamak da şişliklere iyi gelmektedir. Bir bezin içine buz koyarak şiş bölgeye yaklaşık 10 dakika aralıklı olarak soğuk kompres uygulaması yapılabilir. Buz uygulaması 15 dakikadan fazla yapılmamalıdır.
Çay, ödemin atılması ve şişlik görünümünün hafifletilmesini sağlayabilir. Soğuk su ile ıslatılan çay poşetleri göz altına koyularak yaklaşık 10 ila 15 dakika boyunca bekletilebilir.
Göz altı torbaları yüz masajı ile hafifletilebilir. Göz ve sinüs çevresine hafifçe çok bastırmadan masaj yaparak ve parmak uçlarıyla hafif vuruşlar etkili olabilir.