Fraksiyonel Lazer Tedavisi ile Cilt Yenilenmesi
Cilt yenileyici estetik yöntemler arasında tüm dünyada en çok kullanılan uygulamaların başında gelen fraksiyonel lazer tedavisi, özellikle lekeler, izler ve kırışıklıklar üzerinde son derece etkilidir. Fraksiyonel lazer teknolojisinin gelişmesiyle birlikte hem çok daha başarılı sonuç veren hem de yan etkileri minimal seviyeye inen bu tedavi, uzmanlar tarafından gerçekleştirildiği takdirde son derece güvenlidir.
Fraksiyonel lazer tedavisi nedir?
Devrim niteliğindeki fraksiyonel lazer, leke tedavisi ve ameliyatsız cilt gençleştirme alanında en etkili yöntemlerinden biridir.
Fraksiyonel lazer tedavisi, kırışıklıkları, güneş ve yaşlılık lekelerini, sivilce izlerini, yanık veya kesik izleri ile cilt çatlaklarını gidermenin yanı sıra cildi sıkılaştıran ve cilt tonunu dengeleyen etkileri kanıtlanmış bir yöntemdir. Ayrıca bu yöntemle sivilce tedavisi de sağlanır.
Fraksiyonel lazer cilt yenileme işlemi lekeli, yaşlı, kırışmış, matlaşmış, hasarlanmış cilt katmanının kontrollü bir şekilde soyulmasıdır.
Fraksiyonel lazer uygulaması iki şekilde gerçekleştirilebilir. Klasik fraksiyonel lazerde hem epidermis adı verilen üst deri katmanı hem de alt deri katmanı kontrollü bir şekilde soyulur. Karbondioksit fraksiyonel lazerde ise sadece epidermis tabakası soyulur. Soyulma işleminin ardından ortaya yeni cilt çıkar.
Kaç seans uygulanır?
Fraksiyonel lazer uygulamasında seans sayısı bölgeye ve cilt probleminin yoğunluğuna göre değişmektedir. Örneğin hafif sivilce izlerinin ya da ince çizgilerin yok edilmesi için 2 seans yeterli gelebilirken daha derin akne izleri 3 veya 4 seansta giderilebilir.
Genellikle standart cilt problemlerinde iyi sonuç alınabilmesi için ortalama 4 seans önerilmektedir. Ancak çok derin yara izleri ve kırışıklıklar için ek seans gerekebilmektedir.
Fraksiyonel lazer tedavisi kalıcı mıdır?
Fraksiyonel lazer tedavisi, çok derin yara izleri ile yoğun ve yerleşik kırışıklıklar haricinde kalıcı etki sunmaktadır. Tedavinin cilt yenileme ve gençleştirme etkileri uygulama sonrası yaklaşık 3 ayda optimum seviyeye ulaşır. Bu sürenin ardından gerekli görüldüğü takdirde ek seanslarla yoğun leke, iz ve kırışıklık problemlerinin azaltılması sağlanabilir.
Fraksiyonel lazer tedavisi kullanım alanları nelerdir?
Kişiye özel planlanan fraksiyonel lazer tedavisinin kullanım alanı son derece geniştir. Bu uygulama, yüz, boyun, göğüs ve dekolte, el, kalça ve bacak bölgelerine özel cihazlarla gerçekleştirilir.
Fraksiyonel lazerin etkili olduğu cilt problemleri şöyledir:
- Akneveya su çiçeği izleri
- Cilt yaraları, ameliyat izleri
- Doğum lekeleri
- Yaşlılık lekeleri, karaciğer lekeleri
- Güneşin ciltte oluşturduğu hasarlar
- Yanık izleri
- İnce çizgiler ve kırışıklıklar
- Göz kapağısarkma ve kırışıklıkları
- Ciltteki çatlaklar
- Ciltte pigmentasyon bozuklukları
- Ciltte matlık
Fraksiyonel lazer tedavisi nasıl uygulanır?
Co2 Fraksiyonel lazer, cilt problemine ve yapısına göre uygun derinlik ve yoğunlukta uygulanır. İşlem kapsamında cilde, aralarında sağlam dokular bırakılarak mikrotermal kolonlar halinde lazer ışınları gönderilir.
Bu mikro kolonlar dermisi hem yüzeysel hem de derinlemesine tedavi eder. Lazer ışınlarının hedefinde su içeren kolajen ve benzeri yapılar vardır. Kontrollü hasara uğratılan hedef bölgelerin hemen yanındaki sağlam dokuların, zarar gören komşu dokuları yenilemesi sağlanır. Yani fraksiyonel lazer tedavisi kapsamında cildin doğal yenilenme ve iyileştirme mekanizması kullanılır.
Bir yandan cildin üst katmanındaki leke ve benzeri problemler giderilirken diğer yandan da cilt yenilenmesini sağlayacak olan kolajen üretimi tetiklenmiş olur.
Seanslar, tedavinin uygulanacağı bölgeye göre değişmekle birlikte yaklaşık 20-30 dakika sürer. İşlem hasta açısından konforludur. Fraksiyonel lazer cihazının soğutma özelliği bulunduğu için atışlar sırasında hasta herhangi bir rahatsızlık hissetmez. Sadece hafif bir yanma ve batma hissi oluşabilir. Çok hassas kişilerde isteğe bağlı olarak uygulama öncesinde lokal anestezik kremler kullanılabilir.
Fraksiyonel lazer uygulaması sonrası kızarıklık ve ödem oluşabilir. Bu şikayetler kısa sürede kendiliğinden geçer. İlerleyen günlerde ise ciltte soyulma, kabuklanma görülmesi normaldir. Tam iyileşme süresi genellikle bir hafta ila 10 gün arasında gerçekleşir.