Epiderm Nedir?
Derimiz vücudumuzdaki en büyük organımızdır. Cildimizin görünen kısmının dışında farklı katmanları bulunmaktadır. Bu katmanlardan biri olan epiderm görebildiğimiz kısımdır. Peki, epiderm nedir ve vücudumuza nasıl hizmet eder?
Epiderm Nedir?
Epiderm nedir sorusuna cevap verirken öncelikle derimizi yakından tanımak gerekir.Derimiz dıştan içe doğru katmanlardan oluşur. Derimizin katmanları şunlardır.
Epidermis: En üst katmanda yer alır ve ektodermden oluşur.
Dermis: İç tabakada yer alır ve mezodermden oluşur. Hücre arası destek dokusu ve fibroblast hücreleri ile bunların arasında lenfatik yapılar, tırnak ve kıl folikülleri, sinir, damar, ter ve yağ bezleri, yer almaktadır. Epidermis göre çok daha az sayıda hücre ve çok daha fazla lif bulunmaktadır.
Bununla birlikte deri altı doku (hypodermis) denilen ve derinin en alt tabakasında bulunan liposit adlı hücrelerden oluşur.
Epidermis en üst tabakada yer alan kısımdır. Başlangıçta tek sıralı hücrelerden (periderm) oluşan epidermis (epiblast) sonrasında iki sıralı, düz bir epitel tabaka haline gelir. Çeşitli etkenlerle üst tabaka zamanla dökülür ve alt sıradaki katmanlar aşırı şekilde çoğalarak çok katlı epitel hücrelerinden oluşan epidermisi meydana getirir. Epidermis üzerinde damar, sinir yoktur. Epidermiste, keratinositler melanosit, langerhans ve merkel hücreleri bulunmaktadır
Epidermis alt tabakada olan dermise uzantılar ile bağlıdır. Bu şekilde damarların üzerinde bulunduğu dermis, epidermisi besler.
Epidermis gelişimini tamamladıktan sonra farklı değişikliklere uğrayarak çeşitli şekiller alır. Bunlar:
- Kıl,
- Saç,
- Tırnak,
- Süt bezi vb. oluşumlar meydana gelir. Bununla birlikte hayvanlarda boynuz oluşumu da epidermisin farklılaşmasından oluşur.
Epiderm ise tüm bunları kapsayan vücudun dış yüzeyindeki tabakadır.
Epidermisin Görevleri Nelerdir?
Epidermis vücudumuzun üst tabakasında bulunur ve vücudu bir kalkan gibi sararak korur.
Epidermisin görevleri şunlardır:
Korun tabakasında bulunan keratin içeren hücreler vücudu;
- Vurma, çarpma, sıcaklık, basınç gibi mekanik etkilerden,
- Güneş ışınlardan, kimyasallardan,
- Zararlı mikroorganizmalardan korur.
Malpighi tabakasında bulunan hücrelerdeki melanosit pigment;
- Deriye rengini verir,
- Canlı hücreler bölünerek oluşturdukları yeni hücreler korun tabakasını yeniler,
- Vücudu ısı ve soğuktan korur.
Bununla birlikte epiderm tabakası kişinin estetik görünümü açısından da önemlidir. Ancak dış etkenler; güneş, sigara, kimyasal, çevresel etkenler vb. ve iç etkenler; hormonlar, hastalıklar, yaşlanma vb. epidermis tabakasının yapısını bozabilmektedir. Bu durumda cilt yüzeyinde lekelenme, yara, sivilce, iltihap, kırışıklık gibi problemler ortaya çıkabilmektedir. Epidermis üzerindeki bu belirtiler estetik açıdan rahatsız edici olmakla birlikte zaman zaman sağlık açısından da hastalık belirtileri olabilmektedir. Bu nedenle epidermis tabakasının korunması önemlidir.
Epidermis Tabakası
Dış ve iç etkenlerden etkilenen epiderm için koruyucu, önleyici ve tedavi edici yöntemler bulunmaktadır.
Koruyucu ve önleyici yöntemlerde problem ortaya çıkmadan önlem alınmaktadır.
Bu yöntemler:
- Kremler, medikal ürünler,
- Cildi dış etkenlere karşı koruma (güneş, kimyasal),
- Sağlıklı beslenme ve yaşam tarzı,
- Düzenli ve kaliteli uyku,
- Doğru ürünleri kullanma,
- Cilde uygun uygulamalar (peeling, lazer vb.),
- Rutin uzman kontrolleri ve erken müdahale vb. epidermi korumaya yardımcı olabilmektedir.
Ancak bu yöntemlerin yeterli gelmemesi veya uygulanmaması, genetik, hastalık gibi etkenler epidermis tabakasında çeşitli problemlere yol açabilmektedir. Bu durumda epidermal problemleri tedavi edici uygulamalar devreye girmektedir.
Epiderm Tabakasını Tedavi Edici Uygulamalar
Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte epidermiste meydana gelen problemler için medikal yöntemlere ek olarak farklı tedavi yöntemleri de geliştirilmiştir. Bu yöntemlerin birçoğu daha başarılı ve hızlı sonuç verebilmektedirler. Ayrıca cildin alt tabakalarına etki ederek problemi bölgelerde daha etkili olabilmektedirler.
Tedavi yöntemleri içinden yaşanan problem ya da problemlere göre en uygun olanı seçilerek kişiye uygulanmaktadır.
Uygulanan başlıca tedavi yöntemleri şunlardır:
- Altın İğne (İğneli Radyofrekans)
- Exilis – Saten Yüz Germe
- Fraksiyonel Lazer (Resurfx) Tedavileri
- Hibrit Lazer ile Cilt Tedavileri
- IPL (M22) Cilt Tedavileri
- Kılcal Damar Tedavileri
- Oxygeneo Bakımları
- Plasma Shower (Plasma Duşu)
- Ameliyatsız İple Yüz-Boyun Germe
- Dolgu Uygulamaları
- Lazer Epilasyon
- Endopeel
- Kırışıklık Toksin Tedavisi
- Biyolojik Serum Uygulaması
- Somon DNA Uygulaması
- Mezo-Vital Tedaviler
- Vitamin Enjeksiyonu (Yüz Mezoterapisi) gibi farklı yöntemler bulunmaktadır.
Bu yöntemlerden koruyucu, önleyici, tedavi edici amaçlı yararlanılabilmektedir. Akne, kırışıklık, leke, selülit, varis gibi birçok epidermal problemi önleyebilmektedir. Lazer epilasyon ile istenmeyen tüyler ortadan kaldırılarak pürüzsüz bir cilt ve daha pratik çözümler sunulmaktadır. Bununla birlikte özellikle ağda gibi uygulamalarda yaşanan kıl kökü iltihabı, batık vb. problemler lazer epilasyon ile çözümlenebilmektedir.
Heraderma Kliniğinde uzman tarafından cilt analizleri yapılarak cilt problemi belirlenir. Probleme göre en uygun yöntem ya da yöntemler seçilerek tedavi programı düzenlenerek sağlıklı bir cilde kavuşmanıza yardımcı olunabilemketdir.