Dudak Kenarı Düşüklüğü Nasıl Tedavi Edilir?
Dudak Kenarı Düşüklüğü Nasıl Tedavi Edilir?
Yaş almanın etkilerinin kendisini gösterdiği bölgelerin başında dudaklar ve ağız çevresi gelir. Yaşlandıkça dudaklar eski hacmini kaybeder, ağız çevresinde çizgiler ve sarkma oluşur. İlerleyen yaş faktörü başta olmak üzere birden fazla nedenle dudak kenarlarının aşağı doğru sarkması dudak düşüklüğü olarak tabir edilir. Birçok kişinin şikayet ettiği dudak düşüklüğü problemi günümüzde farklı yöntemlerle tedavi edilebilmektedir. Dudak düşüklüğünün seviyesine göre tedavi kişiye özel olarak planlanır.
Dudak kenarı düşüklüğü nedir?
Gençken dudak köşeleri yukarı dönüktür. Bu da kişiye daha mutlu, dinç ve çekici bir ifade verir. Zamanla bu durum tersine dönmeye başlar. Dudak kenarı düşüklüğü, adından da belli olacağı gibi dudak kenarının düzleşerek aşağı doğru sarkması durumudur. Dudak kenarındaki düşüklük kişiyi olduğundan daha mutsuz, yaşlı ve yorgun gösterdiği için bu problem küskün dudak sendromu olarak da adlandırılmaktadır.
Genellikle 40’lı yaşlarla birlikte ortaya çıkan dudak düşüklüğü bazen genç bireylerde de görülebilmektedir. Özellikle hassas bir cilt yapısına sahip olan kadınlarda ağız çevresinde sarkma, kırışıklık gibi problemler erken yaşta başlayabilir.
Dudak kenarı düşüklüğü ne kadar erken tedavi edilirse, yaşlanmanın etkileri de o kadar başarılı bir şekilde giderilebilir.
Dudak kenarı düşüklüğü neden olur?
Dudak kenarı düşüklüğünün en yaygın nedeni ilerleyen yaştır. Zamanla birlikte hem yer çekimi etkisini göstermeye başlar hem de ciltte kolajen kaybı meydana gelir.
35 yaş sonrası dudak kenarlarında aşağı yönlü çizgiler kendini gösterir. 40’lı yaşlarda bu durum belirginleşirken; 50’li yaşlarla birlikte dudak kenarı düşüklüğünün seviyesi giderek derinleşir.
Öte yandan aşırı ve ani kilo alıp verme, genetik faktörler, ince ve hassas ciltler, sigara tüketimi, aşırı mimik kullanımı da ağız kenarında sarkma ve dudak köşesinden çeneye doğru inen olukların (Marionet çizgisi) nedenleri arasındadır.
Dudak kenarı düşüklüğünün tedavi yöntemleri
Dudak kenarında düşüklük ve kırışıklık ameliyatsız ve ameliyatlı yöntemlerle giderilebilmektedir. Burada tedavi yöntemini belirleyen faktör, dudak kenarı düşüklüğünün seviyesi ve derinliğidir.
Hafif ve orta seviyedeki dudak kenarı düşüklükleri dolgu, bot.toks ve iple tedavi edilebilir.
- Dolgu yönteminde iki farklı uygulama tercih edilmektedir. Hyaluronik asit başta olmak üzere farklı içeriklere sahip bileşimlerden oluşan dolgular cilt altına enjekte edilebilir. Veya kişinin kendisinden alınan yağ, lipofilling yöntemiyle dudak kenarlarına mikro iğnelerle nakledilebilir. Dudak dolgusu hem dudakların daha hacimli olmasını hem dudak konturunun belirginleşmesini sağlar hem de dudak köşelerinin aşağı sarkmasının önüne geçer.
- Dudak ipi de ağız kenarındaki aşağı yönlü düşüklük ve çizgi probleminde kullanılan bir yöntemdir. Biyo-uyumlu dudak ipi ile bölgede canlanma ve yeniden şekillenme başlar. Kendiliğinden eriyen ipler uygulanan alanda kolajen üretimini tetikler ve hyaluronik asit salınımının artmasını sağlar.
- toks yönteminde hedef ağız kenarında çizgi ve sarkmayı tetikleyen kasları dondurmaktır. Botolinium toksin dudak kenarlarının aşağı doğru çekilmesine yol açan kaslara uygulanarak 6 aya kadar kalıcı bir etki sağlanabilmektedir.
- Dudak kenarı düşüklüğü yoğun seviyede ise ve kişi kalıcı bir yöntemle bu problemden kurtulmak istiyorsa yüz germe cerrahisi tercih edilebilir.
Tüm estetik işlemlerde olduğu gibi dudak kenarı düşüklüğü tedavisi de uzman doktorlar tarafından kişiye özel olarak uygulanmalıdır. Hangi yöntem tercih edilirse edilsin, ağız bölgesinin yeniden eski formuna kavuşturulması hem kişiyi olduğundan genç gösterir hem de mutsuz ve yorgun ifadenin giderilmesini sağlar.