Doğum Lekeleri Neden Oluşur?
Cildimizde bazı iz ve lekeler doğuştan gelir. Bunlara genellikle doğum lekesi denir. Bu lekelerin oluşumu ile ilgili birçok rivayet olsa da doğum lekeleri neden oluşur sorusuna henüz yanıt bulunamamıştır. Günümüzde artık lekelerinin görüntüsünden hoşlanmayanlar için farklı çözümler bulunmaktadır.
İçerikler
Doğum Lekesi Nedir?
Doğum lekesi; yeni doğan bebeklerin ciltlerinde görülen renk değişikliğidir. Bu lekeler yüzde ya da vücudun farklı yerlerinde olabilir. Renk ve büyüklük olarak farklılık gösterebilir. Genellikle zararsız olurlar. Ancak oluşum nedeni tıbbi bir rahatsızlıktan kaynaklanabilmektedir. Bu durum doktor muayenesinde daha net anlaşılabilmektedir.
Doğum lekeleri neden oluşur?
Doğum lekeleri ile ilgili; hamilelik döneminde dokunulan nesneler, aşermede yenemeyen yiyecekler gibi yaygın inanışlar bulunabilmektedir. Doğum lekeleri neden oluşur sorusunun cevabı ise: bazı lekeler genetik kaynaklı olabilir. Ancak çoğunlukla nedeni bilinememektedir.
Doğum Lekesi Nasıl Olur?
Doğum lekesi oluşma şekline göre ikiye ayrılır. Vasküler (damarsal) ve pigmente bağlı olarak oluşabilmektedir.
Vasküler Doğum Lekeleri:
Bu lekeler damar gelişimi sırasında bilinmeyen bir sebeple kümelenmesi ya da genişlemesinden oluşur.
Vasküler doğum lekesi çeşitleri şunlardır:
Hemanjiomlar: Çilek lekesi olarak adlandırılan lekeler pembe, mavi veya kırmızı renkte oluşabilir. Genellikle kol, bacak, boyun, baş gibi bölgelerde görülebilir. Küçük boyutlu olan bu lekeler bebeğin büyümesi ile orantılı olarak büyüyebilirler. Zararsız olsalar da hızlı büyüyen ve bebek gelişimini etkileyen lekeler doktor tarafından tedavi edilebilir. Ergenliğe kadar ortadan kaybolur.
Somon Lekeleri: Deri altında küçük kan damarları kümelenmesinden ya da genişlemesinden kaynaklanan leke türüdür. Genellikle baş ve boyun bölgesinde görülmektedir. Ensede görülen leylek ısırığı yüzde olanlar ise melek öpücüğü olarak adlandırılmaktadır. Sağlık açsınındın zararsızdır ve bazen kendiliğinden ortadan kaybolabilir.
Şarap Lekesi: Derinin altındaki damarların aşırı gelişmesinden kaynaklanan lekelerdir. Vücudun herhangi bir yerinde oluşabilir. Pembe veya kırmızı olan bu lekeler zamanla daha koyu renge dönüşebilir. Leke üzerindeki doku kuru ve pürüzlü bir yapıda olabilir.
Pigmente Doğum Lekeleri: Ciltteki pigmentlerin bir alanda fazla oluşması leke görünümünü verebilir. Bu tür lekelere de pigmente lekesi denir.
Pigmente leke çeşitleri şunlardır:
Benler: Pembe, açık kahverengi ya da siyah renkte olabilen benler genellikle yuvarlaktır. Ciltte pürüz yapmayan veya kabarık şekilde olan benler bazen kendiliğinden kaybolabilir. Bazı benler ise kalıcıdır. Sağlık açısından zararsız olsa da mutlaka benin rengini, yapısını, sayısını ve büyüklüğünü kontrol etmelisiniz. Çünkü benlerdeki değişimler cilt kanseri belirtisi olabilir.
Sütlü Kahve: Oval şekilde olup genellikle soluk kahverengidir. Renginden dolayı da sütlü kahve ismini almıştır. Doğum, doğumdan sonra çocukluk döneminde ortaya çıkabilir. Zamanla solan bu benler de takip edilmelidir.
Moğol Lekeleri: Koyu tenli kişilerde görülen bu benler mavi-gri renkte olup genellikle 5 yaşına kadar doğal yollarla kendiliğinden kaybolur.
Doğum Lekesi Nasıl Geçer?
Bazı doğum lekeleri büyümeyle beraber zamanla kendi kendine kaybolurken bazıları kalıcı olabilir. Ayrıca zamanla boyut olarak büyüyen lekeler de mevcuttur. Büyüyen ve kalıcı lekeler için günümüzde farklı tedavi yöntemleri bulunmaktadır.
Doğum lekesi için tedavi yöntemleri şunlardır:
Lazer Tedavisi: Bu uygulama şarap lekelerini yok edebilir ya da hafifletmeye yardımcı olabilir. Tedaviye erken yaşlarda başlanıldığında daha etkili sonuçlar alınabilmektedir. Birkaç seans uygulanan işlem sonrasında gözle görülür bir azalma meydana gelebilmektedir.
İlaç Tedavisi: Bazı ilaçlar damarların büzüşmesini sağlayarak daha çok vasküler kaynaklı lekelerde solma sağlar. Doğum lekelerinin tedavisinde ilaç kullanımı mutlaka doktor tavsiyesiyle yapılmalıdır. Bunun dışında alınan ilaçlar sağlık açısından büyük risk oluşturabilir.
Cerrahi Müdahale: Poliklinik ortamında dermatolog hekim tarafından uygulanan basit işlemlerdir. Doğum lekesinin durumuna ve büyüklüğüne göre tek seferde ya da bir kaç seans da temizlenebilir. Doğum lekesi kalıcı olarak çıkarılır ve iz kalmaması için doku genişletme yöntemi uygulanır.
Doğum lekesi tedavisinde uygulanacak olan yöntem için mutlaka dermatoğunuzla görüşerek karar vermelisiniz. Özellikle lekenin türü, sağlık durumunuz vb. değişkenlerden dolayı size özel bir tedavi planlaması yapılarak sağlıklı ve etkili sonuç alabilirsiniz.
Heraderma Polikliniğinde uzman doktorlarımız ile gerekli analizler yapılarak sizin için en uygun tedavi yöntemi belirlenerek, doğum lekelerinizden kurtulmanıza yardımcı olunabilmektedir.