Deri Hastalıkları ve Tedavileri
İçerikler
Deri Hastalığı Nedir?
Deri hastalığı, insan cildini etkileyen herhangi bir hastalık veya rahatsızlığa verilen addır. Dermatoloji, deri, saç, tırnak, mukozal ve cinsel yolla bulaşan hastalıkların teşhis ve tedavisinden sorumlu tıp alanıdır. Egzama, atopik dermatit, akne (sivilce), sedef hastalığı ve diğer cilt hastalıkları, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, siğiller, uçuklar, zona, mantar hastalıkları, cildin iyi huylu ve kötü huylu tümörleri, saç hastalıkları, tırnak bozuklukları, benler ve vitiligo en sık görülen dermatolojik hastalıklardır.
Heraderma Dermatoloji Kliniğinde, deri hastalıklarının tedavisinde hasta özelinde dermatolojik veya kozmetik-dermatolojik yaklaşımları kapsayan etkin bir tedavi planı hazırlanmakta ve başarıyla uygulanmaktadır.
En Yaygın Görülen Deri Hastalıkları Nelerdir?
Akne (Akne vulgaris)
En yaygın cilt hastalığı olan akne, genellikle hormonal değişikliklerle tetiklenen tıkalı kıl kökleri ve derideki yağ bezlerinden kaynaklanır. Akne tedavisi önemlidir çünkü tedavisiz bırakılan akneler kalıcı izlere ve koyu lekelere neden olabilir.
Atopik Dermatit (Alerjik Egzama)
Atopik dermatit, çocuklarda görülen en yaygın egzama türlerinden biridir. Genetik, çevresel veya bağışıklık sistemi kökenli olabilir. Yüz, el, ayak ve cilt kıvrımlarında oluşan kuru ve pullu cilt yüzeyi, sürekli kaşınır.
Zona (Herpes Zoster)
Zona virüsü, vücudun herhangi bir yerinde görülebilen kırmızı ve kabarcıklı bir deri hastalığıdır. Belirtileri arasında ateş, yorgunluk ve baş ağrısı da bulunur. Bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler yüksek risk altındadır.
Kurdeşen (Ürtiker)
Kurdeşen, ciltte oluşan kabarık, kırmızı, kaşıntılı lekelerdir. Kurdeşenlerin yaygın nedenleri arasında ilaç, yiyecek ve böcek ısırıkları/sokmaları bulunur.
Güneş Yanığı
Güneş yanıkları, güneşten gelen ultraviyole (UV) ışığa çok fazla maruz kalındığında ortaya çıkar. Yazın güneş yanığından korunmak için, 2 saatte bir yenilenen yüksek faktörlü güneş koruyucu ürün, gölgelikli bir şapka veya altında vakit geçirilecek gölge alanlar tercih edilmelidir.
Kontakt Dermatit
Derinin alerjik reaksiyonu olarak kendini gösteren kontakt dermatit bir egzama türüdür ve bitki, mücevher, lateks eldiven ve çamaşır suyu veya sabun gibi tahriş edici maddelerle temas sonucu oluşabilir. Semptomları kontrol etmek için genellikle antihistaminikler, oral veya topikal steroidler reçete edilir.
Pişik
Uzun süre değiştirilmeyen ıslak veya kirli bir bebek bezi, deri yüzeyinde ve kıvrımlarında kızarıklığa neden olan pişiğe neden olabilir. Pişik oluşumunu önlemeye yardımcı olmak için bölgeyi kuru tutmak ve bebeğin altını önerilen sıklıkta değiştirmek gerekir.
Rosacea (Gül Hastalığı)
Gül hastalığı, yüzde kızarıklığa ve görünür kan damarlarına neden olan yaygın bir cilt rahatsızlığıdır. Tedavi edilmediği takdirde zamanla kötüleşen bu deri hastalığı, cilt üzerinde küçük, kırmızı, irin dolgulu yumrulara da neden olabilir.
Sedef Hastalığı
Sedef hastalığı, otoimmün bir hastalıktır. Sedef hastalığından etkilenen cilt, tipik olarak kırmızı, pullu ve çok kaşıntılıdır.