Cilt Lekesi Çeşitleri
Leke, ciltte oluşan herhangi bir renk değişikliği, iz veya kusur olarak tanımlanabilir. Pek çok kadın, cilt lekeleri nedeniyle özgüven eksikliği yaşar. Günümüzde cilt lekelerini gidermek için lekenin türüne göre farklı tedavi seçenekleri sunulmaktadır.
Leke türleri 5 ana başlıkta toplanabilir:
- Akne
- Döküntü
- Yaşlılık lekeleri
- Doğum lekeleri
- Melazma
İçerikler
-Akne
Akne sık görülen bir durumdur ve sebum (yağ), bakteri veya kirin kıl köklerini tıkaması sonucu ortaya çıkar. Akne bazen ciltte koyu lekeler, çukurlar veya yara izi bırakabilir.
Nedenleri
- Hormonlar
- Stres
- Bazı ilaçlar
- Kötü hijyen
- Yanlış cilt bakım ürünleri
- Güneş
- Sağlıksız beslenme
Tedavisi
Aknenin neden olduğu lekeler, krem ve serum formunda bulunan pigment azaltıcı aktif maddelerle veya yeni nesil lazer teknolojili uygulamalarla iyileştirilebilir.
-Döküntü
Deri döküntüsü, deri renginde ve dokusunda oluşan değişiklikler ile karakterizedir.
Nedenleri
- Sıcak ve nemli hava
- Aşırı güneşe maruz kalma
- Yiyecek alerjisi
- Kuru cilt
- Böcek ısırığı
- İlaç etkileri
- Mantar veya bakteriyel cilt enfeksiyonu
Tedavisi
Bakteriyel deri enfeksiyonları, topikal antiseptik veya antibakteriyel ilaçlarla tedavi edilebilir. Topikal tedavi genellikle yeterlidir, ancak bazen oral antibiyotikler gerekli olabilir. Kaşıntı ve kızarıklığı azaltmak için oral antihistaminikler kullanılabilir.
-Yaşlılık Lekeleri
Karaciğer lekeleri olarak da adlandırılan yaşlılık lekeleri genellikle 40 yaşın üzerindeki kişilerde görülür.
Nedenleri
Güneşe maruz kalma, aşırı aktif cilt pigment hücrelerine yol açar. Bu, cildin belirli bölgelerinde melanin üretimini hızlandırır ve zararsız yaşlılık lekeleri bırakır.
Tedavisi
- İlaçlar
- Lazer Tedavileri
- Kriyoterapi
- Dermabrazyon ve Mikrodermabrazyon
- Kimyasal soyma
-Doğum Lekeleri
Doğum lekeleri, bebeğin cildinde doğum anında mevcut olan lekelerdir. İki tür doğum lekesi vardır:
- Vasküler doğum lekeleri, doğru şekilde oluşmamış kan damarlarından oluşur.
- Pigmentli doğum lekeleri, ciltte renge neden olan bir grup pigment hücresinden oluşur.
Doğum lekelerinin neden oluştuğu hala belirsizliğini korumaktadır. Bu lekeler, ten renginden kahverengiye, griden siyaha ve hatta maviye kadar birçok farklı renkte olabilirler. Benler de doğum lekesi olarak sayılabilir.
Tedavisi
Çoğu doğum lekesi zararsızdır. Doğum lekesinin görünümünden memnun olmayan kişilerde uygulanan lazer tedavileri hızlı, kalıcı ve başarılı sonuçlar sunmaktadır.
-Melazma
Melazma, aşırı melanin (cilt pigmenti) üretiminden kaynaklanır, deride koyu lekeler ile karakterizedir.
Nedenleri
- Güneşe maruz kalma
- Hormonal anormallikler
- Doğum kontrol hapları
- Gebelik
Tedavisi
Melazma için topikal tedaviler arasında demir oksit, hidrokinon, azelaik asit, kortikosteroidler vb. yer alır. Ağızdan tedavi olarak traneksamik asit, polipodyum ve lökotomlar sayılabilir. Diğer etkin tedaviler arasında ise lazer, kimyasal peeling ve mikro iğneleme yer alır.
Doktorunuzu Ne Zaman Görmelisiniz?
Eğer cilt lekelerinizde, boyut veya renk değişiklikleri olursa ve/veya kanama başlarsa mutlaka bir dermatoloji uzmanını ziyaret etmeniz gerekir. Heraderma Dermatoloji ve Lazer Kliniği, deneyimli ekibi ve cilt lekelerinin tedavisinde sunduğu doğru yaklaşımlarla İzmir’in en çok tercih edilen ve en güvenilir dermatoloji ve kozmetik dermatoloji kliniklerinden biridir. Cilt lekeleri ile ilgili sorun yaşıyorsanız lekelerinizin tanısı ve size en uygun tedavi planının belirlenmesi için Özel Heraderma Polikliniği ile iletişime geçebilirsiniz.-