Çil Nedir, Tedavi Edilebilir Mi?
Güzel bir cilt denilince akla ilk gelen pürüzsüz ve lekesiz bir görünümde olmasıdır. Lekelenmeler ise bu görüntüyü bozabilir. Cilt lekelerinden çiller bazıları için hoş bir görüntü oluştururken bazı durumlarda rahatsız edici olabilir. Bu yazıda en çok merak edilen “Çil nedir, tedavi edilebilir mi?” sorularının cevaplarını vermeye çalışacağız.
İşte “Çil nedir, tedavi edilebilir mi?” sorularının yanıtları:
İçerikler
Çil Nedir?
Ephelis olarak adlandırılan deri üzerinde pigmentli, birkaç milimetre çapında açık kahverengi– kırmızımsı minik lekelerdir. Ciltteki melanosit hücrelerinin belirli bölgelerde yoğunlaşması sonucu ortaya çıkmaktadır. Özellikle yüz, kol, sırt, göğüs, el, burun gibi bölgelerde daha yoğun görülmektedir.
Yüzdeki çiller nasıl oluşur?
Yüzde çillerin oluşumunda çeşitli faktörler etkilidir.
Çil oluşumunda neden olan etkenler şunlardır:
Genetik: Aile geçmişinde çil olan kişilerde görülme olasılığı daha fazladır. Genellikle açık tenli, sarışın ve kızıl saçlı kişilerde daha fazla görülür. Genetik olarak çil oluşumuna yatkın olması yüzde çil oluşumunu sebeplerinden biridir. Bu çiller genellikle yaz aylarında daha belirgin olur. Kış aylarında ise tekrar silikleşir. Çocukluk çağında ortaya çıkar. Bu tarz çiller efelit olarak adlandırılır.
Çevresel Etkiler: Güneş ışınlarının cilt yapısındaki pigment yapısını bozması sonucu oluşmaktadırlar. Solar Lentigo olarak adlandırılan bu çiller ileriki yaşlarda ortaya çıkmaktadır. Koyu renkli ve düzensiz bir yapıda olup yaşlılık çillenmesi şeklindedir. Yaşlanma ile beraber sayıları artar.
Bunların dışında hamilelik dönemi, kullanılan ilaçlar, bazı makyaj ve bakım ürünleri de yüzde çil oluşumuna neden olabilmektedir.
Çil bazı kişiler için problem olmazken çoğunlukla insanlar için estetik açıdan rahatsız edici olmaktadır. Sağlık açısından bir problem teşkil etmezler. Ayrıca kontrolsüz artması ya da büyümesi ileride cilt kanseri riskini de artırmaktadır. Bu yüzden özellikle güneşe çok uzun süre maruz kalınması sonucu oluşanlar kontrol altında tutulmalıdır.
Çillerinden estetik açıdan rahatsız olanlar için farklı tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir.
Yüzde çıkan çiller nasıl geçer?
Çilleri geçirmek için çeşitli bitkisel, medikal vb. ürünler kullanılabilmektedir. Ancak bu tek başına tamamen çilleri geçirmek için yeterli olmayabilir. Sadece kahverengi olan rengini daha soluklaştırabilir. Ancak güneşe maruz kalındığında tekrar ortaya çıkabilmektedir.
Lazerle Çil tedavisi
Yüzde ortaya çıkan çillerin tedavisinde lazer kullanılması yöntemidir. Lazer tedavisinin başarılı olmasının en önemli nedeni çil oluşumuna neden olan melanindir. Çünkü melanin lazer ışığını çok yüksek oranda emen bir maddedir. Bu da tedavinin etkili ve kalıcı olmasını sağlamaktadır.
Çillerin tedavisinde uygulanan lazer çeşitleri şunlardır:
Q-switch ND Yag Lazer: Ciltte bulunan ilkelerin tedavisinde kullanılan bir lazer çeşididir. Etkili ve kalıcı sonuçlar verir. Leke durumuna göre birkaç seans sürebilir. Seans sonunda yüzde kabuklanma oluşabilir. Bu iyileşme sürecinin bir belirtisidir. İşlem sonrası aynı gün günlük yaşama rahatlıkla dönülebilir.
Erbium – Yag Lazer: Epidermisten dermis tabakasına inen ışınlar ile cilt problemleri tedavi edilir. Ciltte soyulma çok hızlı gerçekleşir. Bu şekilde cilt kendini daha hızlı bir şekilde yenilemeye başlar. Leke problemleri için başarılı sonuçlar elde edilmektedir.
CO2 Lazer: Karbondioksit fraksiyonel lazerdir. Cilde kontrollü tahribat yapılır. Tahrip olan cilt hızlı bir şekilde yenilenme sürecine girer. Bu şekilde yenilenen ciltteki çiller tedavi edilir.
Fraksiyonel Lazer: Çil olan alanlara kontrollü atışlar yapılarak o bölge tahrip edilir. Bu tahribat sonucunda ciltte soyulmalar meydana gelir ve cilt yenilenir. Sağlıklı bölgelere kesinlikle zarar vermeyen bu yöntem çil tedavisinde çok başarılı sonuçlar vermektedir.
Yukarıda belirtilen lazer çeşitlerinin uygulanması uzman bir hekim tarafından yapılmalıdır. Öncelikle yapılacak işlem dikkatli ve doğru yapıldığında çok başarılı sonuçlar verirken yanlış uygulamalar ise kalıcı hasarlara sebep olabilmektedir. Bununla birlikte hastanın yaşı, çillerin durumu gibi faktörlere bağlı olarak hangi işlem uygulanacağına karar verilmelidir. Bu da yine yapılan analizler sonucu uzman hekimin tarafından verilmesi gereken bir karardır. Bu yüzden alanında uzman hekimler ve donanımlı merkezlerde yaptırmaya dikkat etmelisiniz.
Doğuştan gelen çiller geçer mi?
Çil tedavisinde peeling, krem gibi yöntemler geçici olarak çil rengini açsa da kalıcı bir tedavi olmamaktadır.
Lazer tedavisi ile doğuştan gelen çillerin tedavisi mümkün olabilmektedir. Kişinin çil durumuna, rengine, yaşına ve sağlık durumuna uygun bir lazer çeşidi seçilerek çiller tedavi edilebilir.
Lazer çil tedavisi kaç günde iyileşir?
Tedavide, ağrı ve acı hissedilmemektedir. Ancak seans sonrasında kızarıklık, kabuklanma, soyulma gibi durumlar ortaya çıkabilir.
Kızarıklık ortalama 12 saatte, kabuklanma ve soyulma durumu ise 7-10 gün arasında iyileşerek tamamen ortadan kalkmaktadır. Ayrıca seanstan sonra günlük yaşamınıza hemen geri dönebilirsiniz.
Lazer Çil Tedavisinde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Seans sonrasında cilt daha fazla hassaslaştığı için hem cilt sağlığı hem de tedavinin başarısı için dikkat edilmesi gereken noktalar vardır.
Bunlar;
- Mümkün olduğunca güneşe çıkılmamalıdır. Çıkılacaksa da güneş koruyucu kullanılmalıdır.
- Tedavinin başarısında ilk 12 saat önemlidir. Bu yüzden duş almamak, yüzü suyla temas ettirmemek gerekir.
- Ara ara kızaran yerlere buz kompresi yapılabilmektedir.
Lazer sonrasında yapmanız ve yapmamanız gerekenler yine uzmanınız tarafından detaylı olarak aktarılmaktadır.