Bacakta Kılcal Damar Çatlaması
Kılcal Damar Çatlaması Nedir?
Kılcal damar çatlaması ya da bacaktaki varislerin tıbbi adı telenjiektazidir. Bacaklar dışında, burun çevresinde, yanaklarda ve çenede görülürler. Derinin hemen altındaki kılcal damarlar çok hassastır ve genişleyip çatlayabilir. Çatladıklarında da normal durumlarına geri dönemezler.
Bacaklarda Kılcal Damar Çatlaması Neden Olur?
Genetik: Bazı insanlar, genetik olarak kılcal damar çatlamalarına daha yatkındır. Ebeveynlerde var olan varis sorunu çocuklara genetik olarak aktarılabilir.
Obezite: Bacaklardaki örümcek görünümlü kılcal damar çatlamalarının genetikten sonra ana nedeni obezitedir. Özellikle karın bölgesindeki aşırı kilo, bacaklara aşırı baskı uygulayarak tansiyonu yükseltir. Ayrıca kan dolaşımını kesintiye uğratır ve cildi gererek kılcal damarların kırılma olasılığını artırır.
Hormonlar: Hamilelik, menopoz ve ergenlik döneminde vücutta kılcal damar çatlamasına neden olabilecek hormonal değişiklikler oluşur. Bunun nedeni progesteron ve östrojen seviyelerindeki değişiklikler olabilir.
Deri hasarı: Yaralanma gibi herhangi bir deri travması kılcal damar çatlamasına neden olabilir. Bu travmalar, bacağa alınan bir darbe kadar ciddi veya bacakların çok sıcak suyla yıkanması ya da kuvvetli bir şekilde ovulması kadar basit olabilir.
Hastalıklar: Bacakta kılcal damar çatlamasına neden olabilecek birkaç tıbbi durum vardır. Bunlardan bazıları, pıhtılaşma, damarlarda iltihaplanma, kabızlık, rozasea ve cilt enfeksiyonları olarak sayılabilir.
Yaşam tarzı: Hemşireler ve öğretmenler gibi işleri sırasında saatlerce ayakta duran kişiler örümcek şeklindeki varislere daha yatkın olabilir çünkü bacaklardaki damarlar kanı kalbe taşımak için çok daha fazla çalışmak zorundadır. Uzun saatlerini oturarak harcayanlar için de durum böyledir çünkü oturma esnasında kan dolaşımı engellenebilir ve bacaklarda kan basıncı artarak kılcal damar çatlamalarına neden olabilir.
Güneşe maruz kalma: Direkt güneş ışığına uzun süre maruz kalmak doğrudan kılcal damar çatlamasına neden olmayabilir, ancak güneş ışığı ciltteki kolajene zarar verir ve mevcut çatlamaları daha da kötüleştirebilir. Çoğu insan için kılcal damar çatlaması görünümü yaz aylarında kötüleşir.
Yaşlanma: Cilt yaşlandıkça doğal olarak incelir ve elastikiyetini kaybeder. Kolajenini ve esnekliğini kaybeden cilt, travmaya karşı daha savunmasız hale gelir.
Alkol ve sigara kullanımı: Aşırı alkol kullanımı kan basıncını artırarak kılcal damarlarda çatlamaya neden olabilir. Sigara içmek de dolaşım sistemine zarar vererek kılcal damarların zayıflamasına neden olur.
Kılcal Damar Çatlaması Nasıl Tedavi Edilir?
Kılcal damar çatlamasının varlığı sağlık açısından büyük bir tehlike yaratmayabilir, ancak genellikle göze hoş görünmez. Heraderma Dermatoloji Kliniğinde, kılcal damar tedavisi ND: Yag lazer ile uzman doktorlar tarafından güvenle uygulanmaktadır.